ארה"ב: בית המשפט ינסה לקבוע האם גוגל היא מונופול בתחום החיפוש
במשפט ההגבלים העסקיים הדרמטי, שיחל מחר וימשך 10 שבועות, צפויים להתייצב בכירי אלפבית, כולל סונדר פיצ'אי המנכ"ל, ומנהלים מענקיות טק אחרות, שזומנו לתת עדות על דומיננטיות הענקית ממאונטיין וויו בחיפוש
גוגל היא אמנם חברת טכנולוגיה רבת זרועות ותחומי התמחות, אבל אם יש דבר שהפך לשם הנרדף שלה, ולמינוח בפני עצמו, הרי זה מנוע החיפוש הדומיננטי ביותר בעולם, אותו היא מספקת כשירות מהמובילים באינטרנט – ה-Google Search.
כעת הענקית ממאונטיין וויו עומדת בפני משפט הגבלים עסקיים גדול ודרמטי בארצות הברית, שיתנהל בבית המשפט המחוזי של מחוז קולומביה, ושעניינו יסוב בדיוק סביב ה-Google Search והקביעה עד כמה השירות המוביל מעניק לגוגל עמדה מנופוליסטית והאם היא חונקת את התחרות מטעם חברות אחרות בחיפוש, באופן ישיר או בהשלכות אחרות הכרוכות בתחום זה, בעיקר בכל הנוגע בפרסום אונליין.
משרד המשפטים האמריקני ותובעים כלליים ממספר מדינות טוענים כי גוגל השתמשה בכוח השוק שלה כדי לחנוק תחרות ולפגוע בצרכנים, וכעת הנושא יגיע לבחינה משפטית מעמיקה, שצפויה להימשך 10 שבועות, במשפט שיחל היום (ג') בוושינגטון הבירה.
הממשלה עתידה לטעון כי גוגל עסקה במגוון שיטות אנטי-תחרותיות, כולל: תשלום של מיליארדי דולרים לאפל וליצרניות מכשירים אחרים, כדי להפוך את גוגל למנוע החיפוש המוגדר כברירת מחדל במוצריהן; שילוב מנוע החיפוש שלה עם מערכת ההפעלה אנדרואיד שלה, מה שהעניק לחברה, לפי הרשויות, יתרון לא הוגן על פני יריבותיה (למשל מיקרוסופט ומנוע החיפוש שלה בינג); ובנוסף תואשם גוגל במתן יחס מועדף למוצרים ולשירותים שלה עצמה בתוצאות החיפוש במנוע שהיא מספקת לעולם.
יעיד במשפט ההגבלים העסקיים של גוגל. סונדר פיצ'אי, מנכ"ל אלפבית.לפי סוכנות הידיעות AP, המשפט יערך בהובלת השופט המחוזי עמית מהטה, וצפוי לכלול עדויות של מנהלים בכירים בגוגל ובאלפבית – החברה האם של גוגל – כולל אפילו התייצבות של המנכ"ל, סונדר פיצ'אי, שככל הנראה יהיה בין העדים הבולטים אשר יגיעו למסור את עמדתם ולעמוד בפני תחקור כחלק מהמשפט. מסמכי בית המשפט מצביעים גם על כך שאחד המנהלים הבכירים ביותר באפל, אדי קיו, עשוי להיקרא לדוכן, שמסתמן כי גם בכירי ענקיות טק אחרות יעלו עליו במשך עשרת השבועות הקרובים.
יצוין כי למרות שמוצרי גוגל – כמו למשל שירותי הדוא"ל ג'ימייל, הדפדפן כרום, יוטיוב וכלי המפות – כולם פופולריים מאוד, אך נראה כי אף אחד מהם לא הפך לחיוני עבור הגולשים כולם כמו מנוע החיפוש האינטרנטי, שהומצא על ידי המייסדים לארי פייג' ושותפו סרגיי ברין בסוף שנות התשעים.
כיום, בחלוף 25 שנה, החברה האם של גוגל, אלפבית, שווה 1.7 טריליון דולר ומעסיקה 182 אלף עובדים ברחבי העולם. רוב הכסף שגוגל עושה מקורו במכירות מודעות שנתיות (בסכום בהיקף של 224 מיליארד דולר), הזורמות אל המשתמשים דרך רשת של שירותים דיגיטליים אליהם מוביל את המשתמשים לא אחר מאשר מנוע החיפוש, שמקבל מיליארדי שאילתות ביום מהגולשים. בנוסף, את המודעות אנחנו גם מקבלים בתוצאות החיפוש, וכן גוגל מרוויחה כמובן הון גם בזכות מנגנון הקידום של האתרים בתוצאות החיפוש הללו.
האם לא נגיד יותר "לגגל"?
אם הממשלה תצליח להוכיח שגוגל אכן התנהלה בתחום באופן המפר את חוקי ההגבלים העסקיים של ארה"ב, היא עלולה לאלץ את ענקית החיפוש לשנות את שיטות העבודה העסקיות שלה ולפתוח את השוק ליותר תחרות – דבר שיכול בדיעבד אפילו להשפיע משמעותית על האופן שבו אנשים משתמשים באינטרנט.
גוגל הכחישה את כל ההאשמות הללו חזור והכחש. החברה טוענת כי מדובר בעסק תחרותי, שזכה לדומיננטיות שלו בשוק באמצעות חדשנות ובשל חירה צרכנית מושכלת.
התובע הכללי של קולורדו, פיל וייזר, עתיד להיות אחד ממובילי התיק נגד גוגל במשפט שמתחיל היום, ואליו חוברים תובעים כלליים אחרים של מדינות, אשר הגישו יחד את התביעה. כל אלו מאשימים את גוגל בכך שצברה שלא כדין נתח של 90% מהחיפושים הכלליים באינטרנט והותירה את הצרכנים במצב גרוע יותר מאשר אם הייתה קיימת בשוק תחרות אמיתית והוגנת.
מהיום, וכמעט בכל יום חול עד סוף נובמבר, יאזין השופט המחוזי מהטה לעדויות בתיק באולם בית המשפט שלו בוושינגטון הבירה וינסה להחליט מי מהצדדים צודק. המשפט ותוצאותיו יבחנו מקרוב על ידי ענקיות טכנולוגיה אחרות, כמו אמזון ומטא. חברות אלו עומדות גם הן בפני חקירת הגבלים עסקיים ובהאשמות בריכוזיות יתר, והתוצאה של התיק נגד גוגל יכולה להוות תקדים למקרים עתידיים בהן הן יהיו מעורבות.
ככלל, מדובר על מבחן גדול עבור גוגל, משום שאם בית המשפט ימצא שהחברה הפרה את חוקי ההגבלים העסקיים, מעבר לעובדה שהיא עלולה לעמוד בפני קנסות משמעותיים ועונשים אחרים, הפסיקה עלולה לפגוע במוניטין של גוגל ולהקשות על החברה לצמוח ולשגשג בעתיד.
נזכיר כי הניצחון המשפטי הגדול האחרון של ממשלת ארה"ב נגד אחת מענקיות הטק הוא נחלת העבר הרחוק מאוד, והגיע במהלך תקופת בועת הדוט.קום, כאשר מיקרוסופט נאלצה להפסיק לדחוף את דפדפן האינטרנט שלה אקספלורר כך שיחנוק את השירות המתחרה נטסקייפ. לפיכך, גם יוקרתו של משרד המשפטים האמריקני על הפרק – המשרד זכה בעבר ללא מעט ביקורת על כך שהוא "רך" מדי כלפי ענקיות הטכנולוגיה. הצלחה במשפט מול גוגל תהדהד לכל הנוגעים בדבר מסר חזק שהממשלה רצינית לגבי אכיפת חוקי ההגבלים העסקיים במדינה.
בכל מקרה, המשפט צפוי לעלות לממשלה ולגוגל מיליוני דולרים, ולמשוך סיקור והתעסקות ענפים. נעקוב.
תגובות
(0)