האם מארק ופריסילה צ'אן צוקרברג יהיו הגייטסים החדשים?
השניים הבטיחו למגר את "כל המחלות בעולם" עד 2100, בסיוע GenAI ● ביל ומלינדה גייטס פעלו רבות במתן תרומות למוסדות חינוך ומחקר רפואיים והיו מגדולי הפילנתרופים בעולם, אך הזוגיות שלהם עלתה על שרטון ב-2021
מנכ"ל ומייסד מטא, מארק צוקרברג, ואשתו, פריסילה צ'אן, שואפים לתקן לטובה את העולם. בני הזוג הכריזו באחרונה כי יפעלו למען האנושות ויצאו בהבטחה מרחיקת לכת למגר את "כל המחלות" עד שנת 2100.
צוקרברג ופריסילה צ'אן, שהיא רופאת ילדים במקצועה, הכריזו, כאמור, שבכוונתם לסייע במיגור מוחלט של מחלות אנושיות בתוך 77 שנים בלבד, ולעשות זאת באמצעות הקרן שלהם, יוזמת צ'אן צוקרברג (CZI – The Chan Zuckerberg Initiative).
"אנו מאמינים שעד סוף המאה נוכל לרפא, למנוע או לנהל את כל המחלות", צוטטה צ'אן בהצהרה. "אנחנו משקיעים במדע בסיסי, בטכנולוגיות חדשות ובשותפויות כדי להאיץ את קצב ההתקדמות (של המאבק בחולי – ג"פ)", הוסיפה ואמרה.
"אנחנו רוצים לחיות בעולם שבו אף אחד לא מת ממחלה הניתנת למניעה", אמר צוקרברג בנוגע ליוזמה ושאיפותיה. הוא הוסיף שבני הזוג "מאמינים שלכל אחד צריכה להיות גישה לשירותי בריאות איכותיים, ללא קשר למקום מגורים או כמה כסף יש לו".
אז איך ימגרו הצוקרברגים מחלות אנושיות בתוך 77 שנים?
CZI הוא ארגון פילנתרופי שנוסד בשנת 2015 על ידי צוקרברג וצ'אן. הארגון התחייב לתרום שלושה מיליארד דולר במשך 10 שנים כדי לתמוך במחקר מדעי ובחינוך.
אחת המטרות העיקריות של היוזמה הפילנתרופית היא לפתח טכנולוגיות חדשות, כדי לעזור למדענים להבין טוב יותר מחלות ולטפל בהן. לדוגמה, CZI מממנת פיתוח של סוג חדש של מיקרוסקופ, Super-resolution light microscopy, שיכול לצלם תאים ברזולוציה גבוהה בהרבה ממיקרוסקופים מסורתיים. המצאה זו, לפי הטענות, יכולה לאפשר למדענים לראות כיצד מחלות מתפתחות ברמה התאית ובתגובה לפתח טיפולים ממוקדים יותר נגדן.
CZI משקיעה גם במחקר מדעי בסיסי. לדוגמה, CZI מממנת מחקר על מערכת החיסון האנושית, וכיצד ניתן לרתום אותה למלחמה במחלות בכלל ובמגיפות בפרט. היוזמה מממנת גם מחקר על גנים וטכנולוגיות חדשות אחרות שיכולות לשמש לטיפול במחלות.
בינה מלאכותית יוצרת בשירות היוזמה והרפואה
מוקדם יותר החודש, הוכרז כי יוזמת צ'אן צוקרברג בתחום המדע תבנה GPU Cluster – מערכת מחשוב מתקדמת המופעלת על ידי יחידות עיבוד גרפיות בכל צומת – לצורך ניצול יכולות AI. המעכת תשמש כמודל של מערכות תאים. הפיתוח החדש יהיה, לדברי היוזמה, "אחת ממערכות המחשוב בעלות הביצועים הגבוהים ביותר למחקר מדעי החיים ללא מטרות רווח בעולם".
עניין השימוש בבינה המלאכותית היוצרת הוזכר בהרחבה גם בהודעת היוזמה הנוכחית לתקשורת. על פי מה שנכתב, המטרה של CZI היא להעניק לחוקרים גישה ל-GenAI כדי לחקור תאים בריאים וחולים. שימוש במודלים חזויים של תאים אנושיים יכול לעזור למדענים להבין טוב יותר כיצד הגוף מגיב למחלות או תרופות חדשות, כך לדברי היוזמה, שהוסיפה כי הדבר דומה להפעלת "תא וירטואלי" באמצעות סימולציות שונות, כדי לראות מה יכול לקרות. "מודלים של AI יכולים לחזות כיצד תא חיסון מגיב לזיהום, מה קורה ברמה התאית כאשר ילד נולד עם מחלה נדירה, או אפילו כיצד גופו של מטופל יגיב לתרופה חדשה", הרחיבה ואמרה פריסילה צ'אן. "אנו מקווים שהמאמץ המשותף הזה יפיק תובנות חדשות לגבי המאפיינים הבסיסיים של התאים שלנו", הוסיפה.
בנוסף למימון המחקר, CZI פועלת גם להנגיש את הידע המדעי לציבור. לדוגמה, היוזמה יצרה אתר בשם Biohub, המספק למדענים גישה פתוחה לכלים ומשאבים. בנוסף, היוזמה פועלת גם לפיתוח תוכניות חינוכיות חדשות ללמד תלמידים על מדע וטכנולוגיה.
התוכניות של CZI למגר מחלות אנושיות עד שנת 2100 הן אולי שאפתניות מדי, אבל ניכר כי לארגון הפילנתרופי יש משאבים ומומחיויות לעשות הבדל, ובהחלט אפשר שבתמיכת CZI, מדענים יכולים להתקדם משמעותית במאבק שלהם במחלות כמו סרטן, אלצהיימר ומחלות לב. עם זאת לא ברור האם לזוג צוקרברג יש גם פתרונות, למשל בתחום התזונה, עבור שפע בני האדם שיחיו על פני הכדור אם אכן החולי האנושי יפסק.
כך או כך, נראה שהצוקרברגים מעוניינים לרשת באופן כזה או אחר את מקומם של ביל ומלינדה גייטס, שכידוע פועלים רבות בנושא בריאות הציבור העולמית כמו גם במתן תרומות למוסדות חינוך ומחקר רפואיים, ונחשבים מגדולי הפילנתרופים בעולם. נקווה רק שהדמיון לא יוליך את מארק ופריסליה באותה דרך, שכן הזוגיות של הגייטסים עלתה על שרטון, והם התגרשו ב-2021, בתוך שפרשיות לא נעימות (למשל קשרי גייטס עם ג'פרי אפשטיין הפדופיל או עם עובדת מיקרוסופט) נחשפו והוזכרו בהקשר לשבר ביחסיהם.
נאחל לצוקרברגים יותר הצלחה בזוגיות, כמו גם במפעל החיים הנדבני.
תגובות
(0)