הקטר ממשיך לנוע גם בחירום – עם מסר חשוב לעולם

המלחמה לא עצרה את ענף ההיי-טק מלהוביל את המשק הישראלי, גם בימים אלה של קרבות ● בחו"ל מסתכלים על ההיי-טק שלנו, רואים את זה ומתרשמים לחיוב

המלחמה לא עוצרת את דהירתו של הקטר.

המראות הקשים שאנחנו עדים להם מאז פתיחת המלחמה אתמול (ש') שוברים את הלב והופכים את הבטן. לראות את החמאס משתלט על ישובים בדרום, חוטף ורוצח אזרחים וחיילים – זה מעציב, מקומם ומכעיס, בלשון המעטה.

מתקפת הפתע הביאה איתה שאלות רבות שנותרות כרגע ללא כל מענה: כיצד הם הצליחו לעשות זאת? מה לא עבד במערכות ההגנה של צה"ל? מהן הסיבות למחדל? מדוע, אחרי כל כך הרבה זמן, עדיין יש בדרום תושבים שנצורים בבתיהם (נכון לפרסום שורות אלה)? ועוד.

עם התחושה הזו קמו הבוקר תושבי ישראל ליום הראשון של אחרי החגים, שהיה אמור לסמל חזרה לשגרה. אבל צבא טרור בעזה, מפקדיו ומנהיגי הישות הרצחנית הזאת דאגו שהיום הזה יהיה אחרת – שלא תהיה חזרה לשגרה רגילה כי אם מעבר לשגרת חירום, לעבודה כשברקע רעשי מטוסים, תותחים וגם טילים.

כמו במקרי חירום אחרים, שלמרבה הצער אנחנו למודי ניסיון בהם, גם היום, ביום השני ללחימה, חברות ההיי-טק, מפעלי הייצור של הענף ומרכזי הפיתוח עובדים בנהלי שיגרת חירום. אלא שבניגוד לתקופות חירום קודמות, שבהן הלחימה הייתה מעבר לקווי האויב, כאן היא מתנהלת אמנם גם שם, אבל עדיין, גם בתוך ישראל, ביישובים בעוטף. כך או כך, צריך להדגיש את החשיבות שבשמירה על שיגרה עד כמה שאפשר בעורף. זהו חלק מאותו חוסן לאומי, שהוא כל כך חשוב בתקופות אלה. גם הפעם ההיי-טק ממלא את תפקיד המוביל, תוך התאמה למצב ובמקרים רבים מתן אפשרות לעבוד מרחוק.

חשיבות גם בהיבט הגלובלי

ההמשכיות התפקודית של ההיי-טק חשובה לא רק בהיבט הפנימי, אלא גם בזה הגלובלי. לא מעט חברות רב לאומיות שבודקות אפשרות להשקיע בישראל בהקמת מרכז פיתוח, מפעל ייצור או כל דבר אחר, מוטרדות מהמצב הביטחוני הלא יציב שקיים בסביבה שלנו. הן חוששות שמצב חירום, כמו מלחמה, ישבש קווי ייצור ויפגע בהן כלכלית.

בשעות קשות אלה, בענף לא עוסקים בהשלכות הכלכליות שיהיו למלחמה הזו. העיניים נשואות לחיילים ולתושבי הדרום, עם תפילה בלב שכל הרע והשחור הזה יהיה כבר מאחורינו, ולעובדים ולמנהלים של הענף, ברחבי המדינה, שממשיכים לממש את חוזקו גם בזמן מלחמה

במשך כל השנים, שבהן היו כאן מלחמות, מבצעים, תקופות חירום ועוד, הייצור והפיתוח לא נפסקו, והיעדים העסקיים ויעדי הייצור של המפעלים והחברות לא נפגעו. הדוגמה הטובה ביותר שנוהגים לתת למשקיעים פוטנציאלים הוא מפעלי אינטל בקריית גת, שנמצאת בטווח הטילים של החמאס והג'יהאד האסלאמי. לעתים הם אף מוזמנים לסייר במפעלים אלה ולהיווכח שהשגרה נמשכת גם בתקופות חירום, תוך כדי הסבר שזה לא מובן מאליו בכלל. ישראל, שנחשבת לאומת הסטארט-אפ, חייבת להצטייר בעולם העסקי כמדינה שבה ההצגה חייבת להימשך, בכל מצב ובכל תנאי, גם כשיש אתגרים וקשיים.

הפעם יש להמשכיות התפקודית חשיבות מיוחדת. ענף ההיי-טק נכנס למלחמה שנכפתה עלינו בהפתעה מוחלטת, כשהוא נמצא בשיאו של משבר, שנבע הן מההאטה בעולם והן מחוסר הוודאות כתוצאה מהמשבר החברתי-פוליטי, על רקע התוכנית המשפטית של הממשלה. בתום המלחמה, המצב בהיי-טק לא ישתפר, אלא אף עלול, חלילה, להחמיר. מה שעשוי להמתיק את הגלולה המרה הזו הוא שיפור התדמית שלנו בחו"ל, הוכחה נוספת שישראל היא אומת הסטארט-אפ והחדשנות, עם ההון האנושי הטוב בעולם ועם נכונות רבה ומוכנות רבה לעבוד כרגיל, או לפחות כמעט כרגיל, גם ברגעים הקשים של המדינה.

בכל מקרה, בשעות קשות אלה, בענף לא עוסקים בהשלכות הכלכליות שיהיו למלחמה הזו, כפי שאמר לאנשים ומחשבים ד"ר מריאן כהן, יו"ר איגוד ההיי-טק בהתאחדות התעשיינים. העיניים נשואות לחיילים ולתושבי הדרום, עם תפילה בלב שכל הרע והשחור הזה יהיה כבר מאחורינו, ולעובדים ולמנהלים של הענף, ברחבי המדינה, שממשיכים לממש את חוזקו גם בזמן מלחמה.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים