"הרחבת הלחימה לעוד זירות תביא לקפיצת מדרגה בסייבר"
כך לדברי עודד ואנונו, ראש מחקר חולשות בחברת צ'ק פוינט העולמית, שהוסיף כי לעת עתה "יש המון עצימות בסייבר האזרחי, אך אין כל נזק משמעותי שם"
"כרגע, מרחב הסייבר מצוי בשליטה, וכל שאנו רואים הוא גידול בהיקף המתקפות, אולם הן ברמה טכנולוגית ירודה, של מתקפות מניעת שירות מבוזרת, DDoS, השחתות ופישינג. אבל אם המלחמה תהפוך להיות רב-זירתית, ועוד שחקנים יכנסו למגרש הלחימה, יהיה כאן אירוע עולמי ובמסגרתו – הסייבר יעלה מדרגה", כך אמר עודד ואנונו, ראש מחקר חולשות, צ'ק פוינט (Check Point) העולמית.
לדברי ואנונו, "יש להביט על המתחולל בסייבר בקשר ללחימה בשני ממדים. בממד הצבאי, רוב הפעילות ההתקפית היא מצד ישראל. במגזר האזרחי, יש פעילות די אינטנסיבית. למרות שפעילות רועשת – היא לא משבשת. כשהאירוע החל להתגלגל, היקף המידע שאנו מוצפים בו גדל עוד יותר, כי באופן מיידי נכנסו כל שחקני הסייבר, לרבות ה-האקטיביסטים, ולפעול להשחתת אתרים ומתקפות DDoS. במקביל, חלה עלייה דרמטית בהיקף ניסיונות של פייק ניוז. זה מעצים את החרדה ויוצר המון רעש. עוד ראינו נסיונות 'לרכוב' על הפייק ולהשתלט על חשבונות. יש המון עצימות בסייבר האזרחי, אך אין כל נזק משמעותי שם".
לצד אלה, ציין ואנונו, "יש עוד שכבות של קבוצות תקיפה, של האקרים שלוחי מדינה. הם כל הזמן תוקפים, מפיצים ידיעות שקריות ומפעילים בוטים לתגובות ועריכת מניפולציות ברשת. בשבועיים האחרונים ברשת האזרחית היה המון רעש – אבל לא היה כל נזק משמעותי, אלא רק הוצאת מידע ממוחזר". ואנונו המשיך והעריך ואמר ש-"לדעתי, לא היה דלף מידע ברמה הצה"לית, ואם כן, הוא הגיע דרך חברות קבלן, צד גימ"ל, כגון חברת שמירה או קבלן שיפוצים".
נושאות המטוסים של ארה"ב – עוד פלטפורמת הגנה בסייבר, לתועלתנו
"במלחמת סייבר", אמר ואנונו, "כל שביב מידע המגיע מעזה מועבר באמצעי סייברי – מצלמות, או רחפנים, או טלפונים וציוד תקשורת. אם רוצים לתקוף מטרה, בטרם התקיפה נעשית עבודת סייבר, כדי לאמת את הפעילות. אין כלל מה להשוות את כוחו של החמאס לכוח הסייבר של ישראל, זה 'לא כוחות'. להערכתי, עם הגעת הכוח האמריקני לאזור, גם רמת הסייבר תעלה רמה. נושאות המטוסים של ארה"ב הן עוד פלטפורמת הגנה בסייבר ה'עובדות' בשבילנו, ומניבות יכולת פגיעה מדוייקת ומהירה יותר במטרות".
"להערכתי, בכל הנושא של החטופים ונעדרים – שם חייבת להתבצע עבודת סייבר ענפה", ציין ואנונו. "יש פה אתגר עצום: לזהות חטופים, להבין ואולי לאתר את מיקומם. פה ישראל נעזרת בטכנולוגיות סייבר התקפי, המגיעות בחלקן מהמגזר האזרחי".
לדבריו, "אין מה להשוות את חרבות ברזל למלחמה באוקראינה. יכולות הסייבר של רוסיה ואוקראינה גבוהות וטובות יותר מאלו של החמאס ושותפיהם. עוד יש לזכור כי אוקראינה הסתייעה רבות ביכולות של המערב".
ואנונו סיים בציינו כי "איראן לוחמת מלחמה יומיומית בסייבר כנגד ישראל, ועושה זאת כבר שנים. יש מצדם ניסיונות שליטה וחדירה למקומות בגלובוס, גם לישראל. לא חווינו גידול בפעילות בימי הלחימה, אך אם יהיו עוד זירות לחימה – נראה פעילות יותר אגרסיבית. איראן לא תקפה עד היום משתי סיבות – כי היא לא רוצה לחשוף את כלל היכולות שלה בתחום, ומבינה כי אם תתקוף, יהא לכך מחיר, כי תהא תגובה. כמו החיזבאללה, הם שומרים על גבולות גזרה, כאשר מאחורי הקלעים יש כל הזמן פעילות".
תגובות
(0)