הנשיאים ביידן ו-שי נפגשו ודנו בין השאר בבינה מלאכותית

הנושא הטכנולוגי ה"חם" של השנה עלה במפגש של מנהיגי המעצמות ● השניים לא יצאו בהצהרה אודות שיתופי פעולה בתחום ה-AI, אבל הדיווחים מציירים תמונה של הסכמה רחבה בין שי לביידן בעניין הזהירות הנדרשת סביבו

נפגשו ודנו גם ב-AI. ג'ו ביידן, נשיא ארה"ב ושי ג'ינפינג, נשיא סין.

נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, ונשיא סין, שי ג'ינפינג, קיימו אתמול (ד') מפגש היסטורי שנמשך כארבע שעות, ובו דנו בנושאים גלובליים רבים, החל מסכסוכים צבאיים ועד סחר בתרופות. לפי דיווח של רויטרס, ביידן קיבל את פני המנהיג הסיני באחוזת פילולי, השוכנת דרומית לסן פרנסיסקו, ופגישתם נערכה לקראת פסגה של הפורום לשיתוף פעולה כלכלי אסיה-פסיפיק (APEC).

בפגישה, שנערכה אמש (לפי שעון ישראל), קיימו השניים בין השאר דיון גם בנוגע לנושא שמעסיק כיום את עולם הטק ומשבש תחומים רבים בעולם ה"אמיתי" – הבינה המלאכותית. שני המנהיגים, שמדינותיהם מעורבות במלחמת סחר ממושכת, הכירו בהשפעה העמוקה של הבינה המלאכותית על העולם כבר כעת ובצפי שזו תתעצם בקרוב, ודיברו על האפשרות לעבוד יחד כדי להבטיח פיתוח ופריסה אחראיים שלה.

כשהמנהיגים בירכו זה את זה לפני תחילת המפגש, אמר ביידן שיש להם מחויבות להבטיח שהתחרות המסחרית בין הארצות לא תהפוך לקונפליקט של ממש. שי ציין  שלמרות כמה בעיות "קשות", סין וארצות הברית צריכות להיות "בעלות יכולת מלאה להתעלות מעל ההבדלים". "כוכב הלכת ארץ גדול מספיק כדי ששתי המדינות יצליחו בו", ציין שי.

במסיבת עיתונאים שנערכה לאחר המפגש הצהיר ביידן: "חזרנו לתקשורת ישירה, פתוחה וברורה". לדבריו השיחה בין המנהיגים יצרה מצב של "התקדמות משמעותית" ביחסי סין-ארה"ב.

לא עלה על סדר היום במפגש. יצוא שבבי AI מארה"ב לסין.

לא עלה על סדר היום במפגש. יצוא שבבי AI מארה"ב לסין. צילום: עיבוד ממוחשב כאילוסטרציה. מקור: ShutterStock

בנוגע ל-AI – המנהיגים לא יצאו בהכרזה משותפת

במהלך שלוש השנים האחרונות, המתיחות בין סין לארה"ב גברה והמדינות מנהלות ביניהן מלחמת סחר קשה, שבאה לידי ביטוי מרכזי בזירה הטכנולוגית. בחודש שעבר דיווחנו כי הממשל האמריקני לא אהב לגלות עסקאות ענק של אנבידיה עם סין לאספקת מעבדי בינה מלאכותית, ועל רקע זה הודיע על תקנות חדשות, שמטרתן להדק ולחזק את רשת החסימה ולהקטין עוד יותר את החורים בסנקציות שהוא מטיל בהקשר המסוים, אשר מאפשרים מכירות כאלה בהתאם לתקנות, שפורסמו לפני כשנה. התקנות החדשות, שחודדו כאמור באוקטובר, מתייחסות לטכנולוגיות ומתקני ייצור ומעבדים כאחד, כשבנוסף הוכנסו לרשימה השחורה המפורשת עוד שתי חברות סיניות לתכנון שבבים.

סין העלתה עקב הגישה הזו של ממשל ביידן התנגדויות לבקרות הייצוא של ארה"ב, שנועדו להגביל את הגישה שלה לטכנולוגיה מתקדמת כגון שבבים למחשוב קוונטי ולתחום הבינה המלאכותית – אמצעים שיכולים לשמש גם לצורך חיזוק עוצמתה הצבאית של סין.

לפי הדיווח של סוכנות רויטרס אודות המפגש אמש, פקיד אמריקני בכיר שעדכן את המדיה בפרטי השיחה אמר כי שני הצדדים "מאוד ממוקדים" בפרקטיקות AI שעלולות להיות מסוכנות או לערער את היציבות העולמית, אך אינם מוכנים להכרזה הדדית כלשהי בנדון, לפחות לא לעת עתה.

הנשיא ביידן ציין את חשיבות ה-AI בטיפול באתגרים נפוצים, ביניהם למשל שינויי אקלים ושירותי בריאות, ובמקביל הדגיש את הצורך לקבוע הנחיות ותקנות ברורות למניעת שימוש בבינה המלאכותית למטרות זדוניות. "עלינו לעבוד יחד כדי להבטיח שה-AI תפותח וישתמשו בה לטובת כולם, לא רק למען מעטים", אמר ביידן.

הנשיא שי, בתגובה, אישר מחדש את מחויבותה של סין לפיתוח AI אחראי ולשיתוף פעולה עם הקהילה הבינלאומית. הוא גם הדגיש את הפוטנציאל של הבינה המלאכותית המתקדמת של ימינו להניע צמיחה כלכלית וחדשנות, תוך הכרה בחששות האתיים סביב השימוש בה.

הדיון ה"חם" הזה על בינה מלאכותית, שקיימו מנהיגי המעצמות, מגיע בתקופה שבה גם ארה"ב וגם סין משקיעות רבות במו"פ בתחום. סין במיוחד הפכה את ה-AI לנושא בעדיפות לאומית, במטרה להפוך למובילה עולמית שתהיה בעלת יכולות AI מתקדמות. עד כה הביעה ארה"ב, לעומת זאת, דאגה לגבי שאיפות ה-AI של סין, במיוחד מהפוטנציאל לעשות בטכנולוגיה שימוש לצרכים וטעמים צבאיים. על פי הדיווחים, באופן שאמור להרגיע דאגות כלל עולמיות, שני המנהיגים הסכימו ביניהם כי שימוש בבינה מלאכותית בפעולות צבאיות או גרעיניות ייצור סיכונים אמיתיים לאנושות.

לפי פרשנים, על אף המתח הבסיסי בין המדינות והעובדה שלא יצאה מהשיחה הצהרה משותפת רשמית לשת"פ בעניין ה-AI, פגישת ביידן-שי סימנה בכל זאת נכונות לדיאלוג בונה בין המעצמות בנוגע לטכנולוגיה החדשנית, ואולי אף מעבר לה.

הפגישה הדגישה גם את מערכת היחסים הייחודית בין ארה"ב לסין – שתיים מהמדינות החזקות בעולם. על אף ששתי המדינות נמצאות לעתים קרובות במחלוקת, הן בכל זאת קשורות זו בזו כלכלית ופוליטית. העיסוק המשותף בבינה המלאכותית משקף הכרה בתלות ההדדית הזו, ועניין משותף בעיצוב העתיד של הטכנולוגיה המהפכנית הזו.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים