הפתעה בד' קוריאה: לי ג'ה-יונג, יו"ר סמסונג, זוכה ולא יישלח לכלא
בעבר הורשע לי, שהוא נכדו של מייסד החברה ובנו של יו"ר הקבוצה הדרום קוריאני המיתולוגי, לי קון-הי, במתן שוחד ונגזרו עליו 30 חודשי מאסר, שאת חלקם כבר ריצה ● כעת הוא זוכה לחלוטין על ידי בית משפט בסיאול
לי ג'ה-יונג, יו"ר ומנהיג Samsung Electronics – החברה האם של יצרנית הטלפונים הניידים סמסונג (Samsung) – זוכה מאשמת ניהול לא חוקי של החברה ולא ישלח לכלא, כפי שקבע במקור בית משפט בדרום קוריאה בשנת 2021.
בית המשפט בסיאול זיכה השבוע את לי, המכהן כיו"ר החברה, מאשמת מתן שוחד וביצוע מניפולציות במניות החברה, שבהן הורשע בעבר. זיכוי זה בא לאחר שנים של מאבק משפטי, שבמסגרתו הואשם לי בשימוש בכספים לא חוקיים ובניצול סמכותו.
ההאשמות נגד לי ג'ה-יונג
בשנת 2020 הואשם לי – נכדו של מייסד החברה ובנו של יו"ר הקבוצה הדרום קוריאני המיתולוגי, לי קון-הי – כשעוד היה רק סגן יו"ר הקבוצה, במתן שוחד. בית המשפט גזר עליו אז 30 חודשי מאסר, מהם היו אמורים להתקזז 12 חודשים, בהם כבר "בילה" בכלא בגלל אותה עבירה.
למעשה בית המשפט קבע באותם ימים ש-לי מימן באופן לא חוקי את מיזוגן של שתי חברות בנות של סמסונג, שהתבצע ב-2015, תוך שימוש בכספים מקרנות נאמנות של משפחתו, ובנוסף הוא גם הואשם בהעלמת מסים, במניפולציה על מניות החברה, ובמתן שוחד לנשיאת קוריאה הדרומית לשעבר, פאק גון-הייה, שנאלצה לעזוב את תפקידה עקב החשדות למעורבות בפרשת השוחד.
ב-2021, כאמור, הורשע לי ונידון לשנתיים וחצי מאסר. בית המשפט קבע אז שהוא ניהל את סמסונג "כמו ממלכה פרטית" ו"השתמש בחברה למטרות אישיות".
לי, שהיה אז סגן יו"ר סמסונג, ישב בכלא עד שבאוגוסט 2022 קיבל חנינה מנשיא דרום קוריאה, יון סוק-יאול, וזאת לרגל יום העצמאות הלאומי שחל ב-15 באוגוסט. חנינה זו אפשרה לו לחזור להוביל את סמסונג ולזכות בתואר יו"ר התאגיד. אלא שהחנינה הייתה כנראה רק על עצם הישיבה בכלא, ולי ששוחרר על תנאי, ניאלץ להיאבק כדי שלא לשוב לריצוי עונשו.
על אף הנחרצות שבקביעה – העליון הפך את ההחלטה הקודמת
כאמור, לאחר קבלת גזר דינו זה ערער לי לבית המשפט העליון. במהלך הערעור טען צוות ההגנה שלו כי ההאשמות נגדו מופרכות והודגש כי לא היה לו כל קשר למימון הלא חוקי של מיזוג החברות. רק כעת – בתום כמעט שלוש שנים של מאבק משפטי – קבע בית המשפט העליון, במפתיע, שהוא מקבל את ערעורו של לי, וזיכה אותו מכל אשמה. בית המשפט קבע כי לא הוכח שהיה ללי קשר למימון הלא חוקי, וכי היו"ר גם לא ניהל את סמסונג באופן המפר את החוק במדינה.
שופט בית המשפט המחוזי המרכזי בסיאול, פארק יונג-ג'ה, אמר כי אין מספיק ראיות לכך שסמסונג התכוונה לגרום הפסדים לסמסונג C&T ולבעלי המניות שלה באמצעות המיזוג. "גם אם השליטה של לי התחזקה, המיזוג במקרה זה לא יכול להיחשב בלתי הוגן, כל עוד יש מטרה סבירה למיזוג", הרחיב השופט פארק את נימוקיו.
התגובת לזיכויו של לי דרמתיות. "זהו פסק דין מזעזע לחלוטין", אמר פארק סנגין, פרופסור לכלכלה באוניברסיטה הלאומית של סיאול, ל-CNN. הוא הוסיף כי ההחלטה "תוביל להורדת אמון המשקיעים הזרים במערכת המשפט הקוריאנית ולתקינות שוק ההון הקוריאני".
יצוין כי למעשה לא מדובר במקרה היחיד שבו משפחת לי נמצאה כמעורבת בשחיתות – ל-לי האב, שמת עוד באוקטובר 2020, היה עבר עשיר בהרשעות – ב-1996 הוא הורשע בשחיתות, ואחר כך בשחיתות ובהעלמות מס ב-2008, אך לבסוף זכה בחנינה מנשיא דרום קוריאה.
התנהלות משפחת לי הושפעה, לכאורה, מכך שלאורך שנים רבות שררו בדרום קוריאה יחסי הון-שלטון הדוקים על תקן של נורמה. בשנים האחרונות המצב השתנה, כשלמקרה השוחד של סמסונג, שטלטל את המדינה והממשל שלה, הייתה השפעה גדולה על כך.
עם זאת, הזיכוי המוחלט כעת מרים גבות ומעורר ספקות, לכאורה, בשינוי המדובר.
כך או כך, הזיכוי של לי מהווה ניצחון גדול עבורו, אבל גם ל-סמסונג עצמה שהפרשה כולה האיבה עליה. הזיכוי מחזק את מעמדו של לי כמנהיג המוביל את סמסונג ומאפשר לו להמשיך לאחוז בהגה החברה.
לא ברור אם התובעים יערערו על פסק הדין האחרון, שללא ספק הפתיע רבים, כולל מומחים למשפט עולמי.
תגובות
(0)