חברה שמבקשת "להמציא מחדש" המצאה של חברה ישראלית
גיוון אימג'ינג המציאה את גלולת ההדמיה, שמאפשרת אבחון של בעיות במעיים, כבר לפני שני עשורים ● Endiatx טוענת שיש לה מוצר טוב יותר, שמאפשר גם לנווט בתוך הגוף
לפני שני עשורים המציאה גיוון אימג'ינג הישראלית גלולת וידיאו – או, יותר נכון, גלולת הדמיה – שמאפשרת לאבחן טוב יותר בעיות במעיים. מדובר בקפסולה זעירה שכוללת מצלמת וידיאו, שמוכנסת לגוף, מצלמת את המעיים ויכולה לאתר את הבעיות. היא יוצאת מהגוף בצואה. הגלולה קיבלה את אישור ה-FDA. כעת, טוענת חברה מתחרה מעמק הסיליקון בשם Endiatx שהיא פיתחה גלולה טובה יותר, שניתנת לניווט.
Endiatx הציגה את הגלולה שלה בכנס 3DExperience World של דאסו סיסטמס, שהסתיים לפני ימים אחדים בדאלאס, טקסס. לדברי כריס גרין, מייסד שותף ומנכ"ל החברה, החסרון של הגלולות מ-"הדור הישן", שמיוצרות על ידי גיוון אימג'ינג וכמה חברות נוספות, הוא שהן לא ניתנות לניווט. לעומת זאת, הגלולה שלה, שנקראת PillBot, ושנמצאת בשלבי הניסוי, כוללת מנועים זעירים, שמאפשרים לה לעלות בחזרה מתוככי הגוף, אם צריך.
לדבריו, "PillBot היא קפסולת צילום ממונעת, שמאפשרת חקירה מדויקת ופחות פולשנית של הגוף האנושי. הרעיון מאחורי הפיתוח הוא לאפשר לאנשי הרפואה לחקור את אנטומיית האדם באופן יעיל יותר, לזהות צורך בהתערבות רפואית או לבצע אבחון מדויק, ללא הצורך בהליכים פולשניים כמו אנדוסקופיה".
"המנועים ב-PillBot מתבססים על טכנולוגיית משאבת ג'ט מרובה, שמאפשרת תנועה מולטידירקציונלית (בכיוונים שונים – א"ב) בתוך הגוף. הם משתמשים בזרמי נוזל ליצירת תנועה בכל הכיוונים, מה שמאפשר לקפסולה לנווט בקלות ובמדויק בחלל הקיבה, שמלאה במים שהמטופל שתה לקראת הבדיקה", אמר גרין.
"הקפסולה נוסעת כמו רחפן בתוך הקיבה, מה שמאפשר לרופא לבצע סקירה מדויקת ולזהות מחלות חמורות", ציין.
"להפוך את תחום האבחון הרפואי ליעיל יותר וזמין יותר"
הגלולה מתוכננת להיות שקופה למשתמש ולצאת מהגוף טבעית, לאחר שסיימה את פעילותה, תוך שהיא משדרת את הנתונים למכשיר קליטה חיצוני. לדברי החברה, הטכנולוגיה שלה תהפוך את תחום האבחון הרפואי ליעיל יותר וזמין יותר, אפילו באזורים מרוחקים או לאנשים שלא יכולים להגיע לקופת או לבית החולים.
Endiatx הוקמה ב-2019 בעמק הסיליקון, והמוצר שלה עדיין נמצא בשלבי פיתוח ובדיקה, עם כמה ניסויים שכבר מתוכננים, כולל אחד במכון מאיו. התקווה היא שבהמשך השנה המוצר יעבור את הניסויים הנדרשים ויתחיל את תהליך אישור ה-FDA, עם מטרה להיכנס לשוק בתחילת 2026.
הפיתוח נתמך על ידי מימון של מעל שישה מיליון דולר בחמש השנים האחרונות, והחברה מתכננת להרחיב את פעילותה בעתיד הקרוב.
הגלולה פותחה בעזרת תוכנת סולידוורקס של דאסו סיסטמס, שלדברי תומאס סילבה, מהנדס פיתוח מוצר ב-Endiatx, מאפשרת לחברה לעבוד עם מודלים קטנים באופן יעיל, בזכות היכולת להגדיל אותם על המסך ולנתח אותם בדיוק גבוה. הוא הסביר כי תוכנת סולידוורקס מציעה מגוון כלים שמקלים על תהליך העיצוב, כולל סימולציות זרימה שמאפשרות לו ולאנשיו לבצע איטרציות מהירות ולבדוק מספר רב של עיצובים תוך זמן קצר.
סילבה אמר כי מטרת העל של החברה היא לאפשר טיפול רפואי מרחוק, שיאפשר למנתחים לאסוף דגימות ממטופלים ואף לבצע ניתוחים זעיר פולשניים מרחוק. הצוות צופה כי גרסאות עתידיות של PillBot יוכלו לאסוף דגימות מאזורים מושפעים בגוף ולסייע בגילוי מחלות כגון סרטן הלבלב בשלב מוקדם.
בדבריו הדגיש סילבה את האתגרים של עיצוב וייצור חלקים בקנה מידה קטן, ואיך תוכנת סולידוורקס מסייעת ל-Endoatx להתמודד אתם: "זה נעשה באמצעות כלים כמו סימולציות ואיטרציות מהירות. הקפדנו לעבוד עם חומרים בעלי איכויות ביו-תואמות ולהבטיח כי המוצר אטום היטב, כדי למנוע כל סיכון לדליפת חומרים מזיקים או תגובות לא רצויות של הגוף".
מולטידירקציונלית ! מילה מרשימה אי אפשר לכתוב רב כיווני בעברית וזהו?