"הטכנולוגיה – פקטור משמעותי במה שקשור לבריאות הציבור"

פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, אמר את הדברים בפודקאסט אנשים ומחשבים, לקראת וובינר בריאות דיגיטלית ● בראיון הוא סיפר על האיגוד, טכנולוגיה במערכת הבריאות והתנדבותו במטה משפחות החטופים

פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור.

"הטכנולוגיה היא פקטור מאוד משמעותי במה שקשור לבריאות הציבור", כך אמר פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, בראיון לפודקאסט אנשים ומחשבים. הוא הסביר בראיון כיצד החדשנות מסייעת לשפר את המצב הבריאותי של כולנו ולטפל טוב יותר בחולים. כמו כן, הוא סיפר על תפקידו ההתנדבותי במטה משפחות החטופים.

פרופ' לוין יהיה דובר המפתח בוובינר בריאות דיגיטלית של אנשים ומחשבים, שייערך ביום א' הקרוב. הוא מוכר מהופעותיו הרבות בטלוויזיה, בפרט בימי הקורונה, שבהם הייתה לו נוכחות רבה מאוד באולפנים, אבל ביום יום הוא משמש כיו"ר אחד הארגונים החשובים במערכת הבריאות. "איגוד רופאי בריאות הציבור הוא האיגוד המדעי של כלל העוסקים והעוסקות בתחום בריאות הציבור", אמר. "המטרה שלנו היא להגן על בריאות הציבור ולהגביר את המקצועיות של העוסקים בתחום – לא רק רופאים מומחים, שהם עמוד השדרה, אלא גם בעלי מקצועות כמו סיעוד, תזונה, רוקחות, פיזיותרפיה, ניהול רפואי ו-וטרינריה. הגנה על בריאות הציבור דורשת שילוב של תובנות ותורות מתחומים שונים, כולל כלכלה ומדעי הנתונים, אפידמיולוגיה ומדעי החברה".

באילו פעילויות אתם עוסקים?
"אנחנו עוסקים בנושאים רבים שעומדים על סדר היום הציבורי – למשל, הפיקוח על הטבק. אנחנו מנהלים מאבקים ארוכים נגד הכוח המשחית של חברות מסחריות, שלפעמים מסכן את בריאות הציבור, ונאבקים בכל הדרכים והכלים הלגיטימיים, כולל בכנסת, כדי לשכנע ח"כים ולצרף אותם למאבקים שלנו".

כיצד הטכנולוגיה והחדשנות משתלבות בתחום הבריאות בכלל ובבריאות הציבור בפרט?
"יש לטכנולוגיה תפקיד מרכזי ביותר בחיים המודרניים שלנו, ויש לה פקטור מאוד משמעותי בבריאות הציבור. אחד הנושאים שקשורים בכך הוא האוריינות הדיגיטלית, וזה אומר קודם כל שב-2024, מי שאין לו את הכלים והיכולת ליישם חדשנות – נשאר מאחור. ראינו בקורונה כיצד משפחות שלא הייתה להן נגישות לשירותים דיגיטליים נפגעו קשות – בחינוך הילדים ובאפשרויות התעסוקה. החינוך והתעסוקה, והיכולת לתפקד בחברה ובסביבה, הם חלק מבריאות הציבור".

פרופ' לוין ציין כי "השם אנשים ומחשבים הוא כל כך נכון. זו התמצית של כל הנושא – האנשים לפני הטכנולוגיה. המחשבים הם כלי מאוד חשוב כדי להקל ולשפר את החיים שלנו, אבל הם לא המטרה. אנחנו צריכים לדעת להשתמש בהם כדי לראות איך הם משפרים את הבריאות של כולנו".

אילו טכנולוגיות משפיעות על עולם הבריאות?
"בתחום של הבריאות הדיגיטלית, בתחום של הדאטה, עברנו מהפכה של ממש בשנים האחרונות, ולדעתי זה ישנה את הדרך שבה כל עולם הרפואה יתנהל. אבל, אנחנו צריכים לבדוק כל הזמן כיצד השינוי הזה לא יגרום לשינויים בלתי צפויים ובלתי רצויים".

האם הגברת השקעה בדיגיטל בתהליכים רפואיים תקל למשל על מצוקת האשפוז, שקיימת כבר שנים?
"אוטומציה של תהליכים יכולה לצמצם את המצוקה. למשל, רפואה מרחוק, תהליכים פנימיים בתוך בתי החולים ואשפוז יום – כל אלה הם דברים שיכולים להיות מבוססי דיגיטל. הם בהחלט דברים שיכולים להקל על המצוקה, ולא עושים את זה מספיק. אבל, שוב, צריך להיות מאוד זהירים, לרדת לפרטים ולוודא שזה לא הולך לקיצוניות. למשל, אשפוז בית. יש כיום את כל האמצעים לטפל בחולים מרחוק, וחשוב לתת לאנשים את היכולת הזו, שבוודאי מפנה מיטות (בבתי החולים – י"ק), שהן משאב יקר. אבל באותה המידה אנחנו גורמים לחולים להתנתק מהמסביבה הפיזית, בבית החולים, מבודדים אותם, וראינו כיצד זה השפיע על חולי קורונה. מכאן אני חוזר לנקודה המרכזית: לשים תמיד את האדם במרכז. חדשנות, בסופו של דבר, אינה רק עניין של משאבים, אלא היכולת לשנות את נקודת ההשקפה שלנו".

אתה מתנדב במטה משפחות החטופים. כיצד התקופה הזו משפיעה עליהן בריאותית?
"בני משפחות החטופים עדיין נמצאים ב-7 באוקטובר. הם בלב הסערה, אין להם יום ואין להם לילה. בריאות החטופים נמצאת בראש מעייניהם, והדרך להגן עליהם היא להחזיר אותם הביתה. זה משפיע על בריאות המשפחות, ואני, עם צוותים של מתנדבים, עושים את הכול כדי לשמור עליה. כמו כן, אנחנו מסייעים עד כמה שאפשר בדאגה לבריאות החטופים. לאחר אירועי ה-7 באוקטובר הפקנו נתונים על המצב הבריאותי של החטופים לפני החטיפה, ובנינו דו"חות שמשקפים את הרקע הרפואי שלהם. ניסינו לאסוף מידע על הפציעות שלהם (שנגרמו כתוצאה מהחטיפה – י"ק), אבל זה נושא שהוא בחלקו מסווג. ברגע ששוחררו חטופים וחטופות, ראיינו אותם ולמדנו מהמצב הרפואי שלהם על המצב של החטופים האחרים. זה היה חלק מהמהלך שיזם נשיא צרפת, עמנואל מקרון, להעביר להם תרופות – ואני מקווה שהם אכן קיבלו אותן.

מהלך נוסף שביצענו הוא בניית מיזם של מציאות מדומה, ביחד עם קרובת משפחה של חטוף חובש משקפיים, שנחטף בלעדיהן. והמיזם מראה, דרך העיניים של החטוף, את החוויה שלו ללא משקפיים".

מתעניינים בבריאות ובחדשנות? רוצים לשמוע עוד? הירשמו כאן לוובינר בריאות דיגיטלית של אנשים ומחשבים.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים