שיבושי ה-GPS בישראל התרחבו מהצפון אל המרכז
אחרי תלונות רבות מהצפון כבר מזה כמה חודשים, כעת גם תושבים מהמרכז מדווחים כי אפליקציות ניווט כמו ווייז וגוגל מפות מציגות שגיאות במיקום, ולרוב ממקמות אותם בלבנון, ברובע הדאחייה בביירות - מדוע?
תופעה מטרידה שהחלה בצפון ישראל התפשטה כעת אל אזור המרכז – שיבושים ב-GPS.
הדיווחים הראשונים על שיבושי GPS בישראל הגיעו לפני מספר חודשים, בעיקר מתושבי חיפה ואזור המפרץ ומאזורים אחרים בצפון הארץ. תושבים רבים דיווחו כבר אז כי אפליקציות ניווט כמו ווייז (Waze) וגוגל מפות (Google Maps) מציגות עבורם מיקום שגוי, ולרוב ממקמות אותם בלבנון, או אם לדייק – בשדה התעופה של ביירות. אלא שכעת, החל מהבוקר (ה') נראה שהתופעה מתרחבת: דיווחים רבים זורמים גם מתושבי מרכז הארץ, ביניהם מתל אביב, גבעתיים ורמת גן, על שיבושים דומים.
בהתאמה החלו הגולשים גם לדווח ברשתות החברתיות הבוקר על כשלי ה-GPS שבהם נתקלו, וניכר היה שחלקם כועס או מתוסכל מהמצב החדש. עוד ניתן היה לגלות שחלק מהמשתמשים עברו להיות ממוקמים על ידי ה-GPS ברובע הדאחִיֶיה בבירות, הידוע כמעוז חיזבאללה שיעי.
אני לא יודע מי מכם אחראי על זה אבל תפסיקו להזיז לי את הGPS לדאחייה של ביירות תודה pic.twitter.com/CCLPz7F8iP
— Tzafrir Rehan 🌎🌍🇮🇱🌏 (@TzafrirR) October 25, 2023
הסיבה: חשש מפני התקפות איראניות
גורמים ביטחוניים מסבירים כי שיבושי ה-GPS נובעים מ"פעילות מבצעית" שמטרתה להגן על ישראל מפני התקפות אוויריות ורקטיות מכיוון איראן או חיזבאללה. כלי טיס מתקדמים רבים, כמו כטב"מים, וכן חלק מהטילים כיום, הם מונחי GPS ונשענים על מערכת ה-GPS לשם ניווט ופגיעה במטרות. שיבוש מכוון של המערכת יכול להקשות, ואף למנוע, מאותם כלי טיס וטילים לפגוע ביעדים שאיראן וגוף הפרוקסי שלה, חיזבאללה, מעוניינים לטווח בישראל.
בין הנהגים יש רבים המתקוממים על ווייז או גוגל וחושדים בהן שהשיבוש הוא בגללן, אלא שעל פי דיווחים, גורם ביטחוני בכיר אישר כי צה"ל הוא הגורם שמפעיל את שיבושי ה-GPS – במכוון.
דובר צה"ל, תא"ל דניאל הגרי, כבר התבטא בנושא בעבר ואמר: "על האזרחים להיות מודעים לכך שהפעלת השיבוש יכולה לגרום לתקלות זמניות ביישומים מבוססי מיקום".
לאיראנים שעוקבים אחרינו ברשת:
1. ה-GPS בת"א חושב שאנחנו בביירות.
2. וליתר דיוק – ברובע הדאחיה.
3. הטילים שלכם מונחי GPS.
4. אז יאללה, "2-3 שַׁ-גֵּר".ושיהיה בהצלחה… pic.twitter.com/3z420NRg4l
— Neri Yarkoni (@YarkoniNeri) April 4, 2024
השלכות ההפרעות ומה ניתן לעשות מולן
על אף הזהרותיו של תא"ל הגרי, שיבושי ה-GPS הללו גורמים למטרד משמעותי עבור נהגים רבים, אשר מורגלים בסתמכות על אפליקציות ניווט בשימוש יומיומי. אלא שמעבר לקושי בניווט, שיבושי ה-GPS משפיעים גם על תחומים נוספים, כמו:
- תחבורה ציבורית: אפליקציות רבות של תחבורה ציבורית, כמו מוֹבִיט (Moovit), נעזרות ב-GPS על מנת לספק מידע מדויק על זמני הגעה ותוואי הנסיעה של האוטובוסים. כתוצאה מהשיבושים, נוסעים רבים מתקשים להסתמך על אפליקציות אלו ומוצאים עצמם מתכננים באופן הרבה פחות יעיל את נסיעותיהם, ממתינים יותר בתחנות ובכלל – מבזבזים זמן יקר לריק.
- שירותי משלוחים: חברות משלוחים רבות, כמו וולט ותן ביס, נעזרות ב-GPS על מנת לתכנן מסלולים ולעדכן לקוחות לגבי הצפי להגעת המשלוח אל ביתם. שיבושי ה-GPS גורמים לעיכובים בזמני המשלוח ולפגיעה בשירות.
- חקלאות: אולי לא היינו מודעים לכך עד כה, אבל מערכות חקלאיות מתקדמות רבות נעזרות ב-GPS לשם ניהול מדויק של ריסוס, זריעה והשקיית שדות ושטחים חקלאיים. שיבושי ה-GPS עלולים להשפיע על יעילותן של מערכות אלו, ולפיכך – על תפוקת היבולים.
נכון לעכשיו, לא ברור עד מתי יימשכו שיבושי ה-GPS. גורמים ביטחוניים מציינים כי משך הפעילות ייקבע בהתאם למצב הביטחוני ולרמת האיום מצד איראן וחיזבאללה.
ההמלצות לציבור כעת הן: נסו לשתמש במפות מודפסות באזורים שאינכם מכירים ושבהם אתם מתכננים לנווט, כגיבוי למקרה שתתקלו בשיבושי GPS; השתמשו באפליקציות ניווט חלופיות שאינן מסתמכות על GPS, כמו למשל Mapy.cz.
ולבסוף, לא תהיה ברירה אלא להפגין סבלנות וסובלנות – שיבושי ה-GPS גורמים למטרד עבור כולנו, אבל עשויים ממש להציל חיים ולמנוע פגיעות כואבות בעורף הישראלי, לכן חשוב במיוחד לקחת נשימה ולהתייחס למצב בהבנה.
תגובות
(0)