האם מטא תאסור להשתמש בקריאה ש-"מוחקת את ישראל"?
מועצה מטעם החברה תבדוק האם השימוש במילים "מהנהר עד לים" מפרות את כללי הקהילה בנוגע לאנטישמיות ותמיכה בטרור, או שהן נופלות בגדר חופש הביטוי ● ההנהלה לא מחויבת לקבל את ההמלצה
הקריאה "From the river to the sea Palestine will be free" ("מהנהר עד לים פלסטין תשוחרר") "מככבת" בימים אלה במקומות שונים בעולם, בהפגנות שקוראות לסיום המלחמה בעזה. רבים טוענים שההפגנות האלה הן אנטי ישראליות והקריאה הזאת מוחקת את ישראל – שכן אם פלסטין תשתרע מהים לנהר, ישראל לא תהיה קיימת. אחרים טוענים כי מדובר בחופש הביטוי ובהגנה על זכויות האדם של הפלסטינים בעזה, שלדבריהם, ישראל מבצעת בהם רצח עם.
כך או כך, הביטוי מתפרסם בצורה נרחבת גם ברשתות החברתיות, ונושא השימוש בו הגיע לפתחן של חברות הענק שמפעילות אותן. ה-Oversight Board של מטא – גוף שענקית הרשתות החברתיות הקימה כדי לבחון מקרים של שיח וביטויים שנויים במחלוקת, והאם הם דורשים את שינוי המדיניות של החברה – הודיע שלשום (ג') כי יבחן שלושה מקרים שבהם היה שימוש בביטוי הזה בפייסבוק. חברי ההנהלה של המועצה הזמינו את הציבור וארגונים שונים לחוות את דעתם בנושא, והודיעו שייתנו את החלטתם בשבועות הקרובים. יצוין שההחלטה לא מחייבת את הנהלת מטא.
המערכת סגרה שני מקרים מבלי להעביר לגורם אנושי
מדובר בשלושה פריטי תוכן בפייסבוק, ששותפו על ידי משתמשים שונים במהלך נובמבר 2023, בעקבות מתקפות הטרור של החמאס ב-7 באוקטובר ותחילת המלחמה של ישראל בעזה. כל אחד מהם מכיל את הביטוי "מהנהר עד לים" (בהודעה לא צוין החלק השני של הביטוי – "פלסטין תשוחרר"). מטא קיבלה דיווחים אודות פריטי התוכן הללו, בטענה להפרת כללי הקהילה, אולם החליטה להשאיר אותם. המועצה ציינה כי עבור כל מקרה, היא תחליט אם יש להסיר את התוכן "במסגרת המדיניות של מטא ובהתאם לחובות זכויות האדם שלה".
המקרה הראשון נוגע לתגובה של משתמש פייסבוק על סרטון שפרסם משתמש אחר. בסרטון יש כיתוב שמעודד אחרים "להשמיע את קולם" על המצב בעזה, עם האשטאגים רבים, כולל כאלה שקוראים להפסקת אש ולשחרור פלסטין (ceasefire# ו-freepalestine#). התגובה על הפוסט מכילה האשטאג ובו הביטוי "FromTheRiverToTheSea" ועוד האשטאגים, כולל אחד שקורא להפסיק את המימון שניתן לישראל. הדיווחים על התוכן הזה נסגרו, לאחר שהמערכות האוטומטיות של מטא לא שלחו אותם לבדיקה אנושית בתוך 48 שעות.
במקרה השני, משתמש פייסבוק פרסם מה שנראה כמו תמונה גרפית של פירות צפים על פני ים, שיוצרים את הביטוי "מהנהר עד לים פלסטין תשוחרר". לפוסט היו כשמונה מיליון צפיות עד לפברואר 2024, והוא דווח 951 פעמים על ידי 937 משתמשים. הדיווח הראשון על הפוסט נסגר, גם במקרה זה כי המערכות האוטומטיות של מטא לא שלחו אותו לבדיקה אנושית בתוך 48 שעות, ודיווחים חוזרים נבדקו על ידי בודקים אנושיים, שהחליטו להשאיר אותם, כי לא מתקיימת הפרה של כללי הרשת החברתית.
במקרה השלישי, עמוד פייסבוק שיתף מחדש פוסט מעמוד של ארגון קהילתי בקנדה, שמכיל הצהרה של "החברים המייסדים" של הארגון, שבה הם מכריזים על תמיכה בעם הפלסטיני, מגנים את מה שהם מכנים "הטבח חסר ההיגיון" שנעשה בו על ידי "מדינת ישראל הציונית" ו-"הכובשים הישראלים הציוניים". הפוסט מסתיים במשפט "מהנהר עד לים". בניגוד לפוסט הקודם, במטא מדווחים כי נכון לפברואר 2024, מספר הצפיות בו היה זניח – פחות מ-1,000 – והוא דווח על ידי משתמש אחד. גם דיווח זה נסגר אוטומטית על ידי המערכות של החברה.
בהודעת המועצה צוין כי משתמשי פייסבוק שדיווחו על התוכן, ובהמשך ערערו על החלטותיה של מטא להשאיר אותו, טענו כי הביטוי מפר את הכללים של החברה בנושאי אלימות, אנטישמיות והסתה לטרור.
"ללא הקשר, אי אפשר להסיק שהביטוי מהווה תמיכה בחמאס"
לפני ההודעה על הליך הבדיקה, המועצה פנתה להנהלת מטא, וזו לא חזרה בה מההחלטה להותיר את התוכן המדובר על כנו, בשלושת המקרים. בהודעת המועצה צוין כי "מטא הסבירה שהיא מודעת לכך שלביטוי 'מהנהר עד לים' יש היסטוריה ארוכה ושהיא בחנה מחדש את השימוש בו בפלטפורמה שלה לאחר ה-7 באוקטובר. לאחר אותה בחינה, מטא קבעה כי ללא הקשר נוסף, היא לא יכולה להסיק שהביטוי לבדו מהווה קריאה לאלימות או קריאה להדרה של קבוצה מסוימת, וגם לא שהוא קשור בלעדית לתמיכה בחמאס".
עוד נכתב בהודעה ש-"המועצה בחרה במקרים אלה כדי לשקול כיצד על מטא למתן את השימוש בביטוי, בהתחשב בעלייה בשימוש בו לאחר ה-7 באוקטובר, ובמחלוקות סביב משמעותו. מצד אחד, הביטוי שימש לקידום כבודם וזכויות האדם של הפלסטינים. מהצד השני, יכולות להיות לכך השלכות אנטישמיות, כפי שטענו המשתמשים שהגישו את המקרים למועצה".
ההחלטה של המועצה מהווה המלצה להנהלת מטא מה לעשות – האם להתיר את השימוש בביטוי "מהנהר עד לים", להגביל אותו או לאסור עליו. עם זאת, ההנהלה לא מחויבת להמלצה, וגם אם המועצה תמליץ להגביל או לאסור את השימוש בביטוי, היא יכולה להחליט להתיר זאת, ובאופן חופשי. כך או כך, מטא מחויבת להגיב תגובה כלשהי להמלצת המועצה עד 60 יום לאחר קבלת ההחלטה.
תגובות
(0)