IT מאחורי הסורגים: שב"ס הקים דאטה סנטר בי-ם בעשרות מיליוני ש'

בימים אלה הסתיים פרויקט ענק של שב"ס של הקמת דאטה סנטר חדש בהר חוצבים בירושלים, בעומק 40 מ' תחת האדמה ● הפרויקט בוצע בשיתוף מטריקס ובינת תקשורת

גונדר משנה אילן יום טוב, מ"מ ראש חטיבת הטכנולוגיה בשירות בתי הסוהר.

מחשוב זה הכתום החדש: שירות בתי הסוהר הקים דטה סנטר חדש, בהר חוצבים בירושלים, בעומק 40 מ' תחת האדמה; כך נודע לאנשים ומחשבים. הפרויקט החל ב-2022 והסתיים באחרונה. היקפו הכספי של הפרויקט הענק עומד על עשרות מיליוני שקלים והוא בוצע בשיתוף מטריקס ובינת תקשורת.

הדאטה סנטר החדש מחליף את זה הקיים, ששירת את שב"ס שנים רבות וממוקם באחד ממתקני הכליאה של הארגון. היקף הנתונים המטופלים ומאוחסנים בדאטה סנטר החדש עומד על מאות טרה-בייט.

לפני כשנתיים, אנשי ה-IT של שירות בתי הסוהר קיבלו אישור למעבר לדאטה סנטר חדש – כי חוות השרתים הקיימת בארגון לא עמדה בכל התקינות הנדרשות משב"ס, שהוא גוף ממלכתי. בשל העובדה שחלק מהנתונים של שב"ס הם מסווגים ורגישים, לא נשקלה האפשרות של מעבר לענן. זרז נוסף לפרויקט היה דו"ח מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, שמצא פערים באבטחת מידע במערכות ה-IT של שירות בתי הסוהר.

המעבר הפיזי בין שתי חוות השרתים החל בינואר השנה והסתיים לפני ימים אחדים, לאחר שורת בדיקות ביצועים.

חוות השרתים החדשה משרתת את מרבית העובדים בשירות, כ-10,000 – וכמעט כולם משתמשי IT. הפרויקט נעשה בגיבוי ובליווי צמוד של גונדר מוני ביטן, סגן נציב וראש אג"מ, בהתאם למדיניות גונדר קובי יעקובי, נציב שב"ס, לטובת העצמת הטכנולוגיה הארגונית, שתביא להגברת המשילות והרציפות התפקודית וחוסנו של שירות בתי הסוהר. את הפרויקט הובילה חטיבת הטכנולוגיה בשב"ס, אנשי ה-IT של מחלקת תקשוב בשב"ס, בראשות גונדר משנה אלי בר-לב, ואנשי אבטחת המידע והגנת הסייבר בשירות, בראשות גונדר משנה מרדכי קוסקס. הפרויקט החל בהובלת תת-גונדר יקי זנו, ששימש ראש חטיבת הטכנולוגיה בשב"ס, ועזב לטובת מינויו לתפקיד מנהל אגף מערכות מידע וטכנולוגיה במנורה מבטחים ומשנה למנכ"ל של חברת הביטוח.

מימין: גנ"מ אלי בר לב, רמ"ח תקשוב, וגנ"מ מוטי קוסקס רמ"ח הגנת סייבר ואבטחת מידע - שירות בתי הסוהר

מימין: גנ"מ אלי בר לב, רמ"ח תקשוב, וגנ"מ מוטי קוסקס רמ"ח הגנת סייבר ואבטחת מידע – שירות בתי הסוהר. צילום: דוברות שירות בתי הסוהר

כחלק מפרויקט הענק, הוקמה תשתית IT לטובת סביבת מערכת הסאפ (SAP) של שב"ס. זאת, מתוך כוונה להעלות את מערכת ה-ERP במלואה ברבעון האחרון של השנה. סביבת המחשוב בשב"ס מבוססת מיקרוסופט, ובין השאר, הוטמעו בדאטה סנטר טכנולוגיות אחסון של נט-אפ (NetApp), מערך הגנה של צ'ק פוינט (Check Point) ויכולות גיבוי של אקסה גריד (ExaGrid).

בראיון לאנשים ומחשבים אמר גונדר משנה אילן יום טוב, מ"מ ראש חטיבת הטכנולוגיה בשירות בתי הסוהר, כי "התחלנו את תכנון ההקמה  של הדאטה סנטר החדש עם אנשי מטריקס ב-2022. יחד עמם בחרנו את מתחם הר חוצבים. כך, בנינו חווה חדשה, שהיא מעין העתק של החווה הקודמת, כאשר כל התכולה הפנימית שלה שודרגה טכנולוגית".

"אנו בשאיפה לעבוד בתצורת Active-Active מלאה עד סוף 2024", אמר גונדר משנה יום טוב, "ולכן בימים אלה אנו עורכים חיפושים אחר אתר גדול מספיק, בשטח של מאות מטרים רבועים, שיהווה אתר משני. כעת אנו פועלים בתצורת Active-Stand by, כשהחווה הקודמת משמשת כאתר הגיבוי".

גונדר משנה יום טוב סיים בציינו את התועלות שהתקבלו מהדטה סנטר החדש: "חוות השרתים החדשה שלנו פועלת במתקן השרתים היחיד בישראל שעבר את מבדקי UTI והוסמך על ידה כספק Tier 3. המשמעות היא שרידות מלאה בהיבטי אנרגיה וחשמל, עם יכולת לפעול בלא אספקה חיצונית למשך 72 שעות. כך, מתקבלות תחזוקה יעילה וגם רמת הגנה מאד גבוהה".

להעצים את הטכנולוגיה בשירות

שמו של שירות בתי הסוהר עלה באחרונה לכותרות בהקשרים לא מחמיאים, בלשון המעטה – מבריחת האסירים הביטחוניים ועד לפרשת "הסרסור בסוהרות". אלא שבהקשר הטכנולוגי, שב"ס החל בשנים האחרונות תהליך התפתחות רחב היקף, עם גיבוי תקציבי בהתאם: בשנתיים האחרונות שב"ס עשה קפיצת דרך משמעותית וסגר פערי IT היסטוריים רבים, לרבות דיגיטציה של מרכיבים מרכזיים בעבודה השוטפת, כגון: תיקי אסיר, יומני אגפים, בקשות אסיר והטמעה של שולחנות עבודה מתקדמים לבעלי תפקידים מרכזיים בארגון. עוד נעשה שימוש רב ומושכל בנתונים. כך, הוטמעו תהליכי חדשנות, דוגמת מתן שירותי רפואה מרחוק לאסירים, ועוד. לצד אלו נעשה שימוש בטכנולוגיות מתקדמות ליצירת שכבות ניטור – הנותנות מענה לאיומים השונים בבתי הסוהר. בנוסף, הוקמו משל"טים חדישים ועוד, כחלק מחזון "בית סוהר חכם".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים