אפל ראשונה ואז מטא – צפויות לספוג ענישה באיחוד האירופי

חוק השווקים הדיגיטליים נכנס לתוקף במרץ ● אחרי חקירה שנפתחה אז, כעת צפויה תגובה, שיכולה לנוע בין ענישה כספית מסיבית לדרישה לפירוק מונופוליות ב-App Store ו/או עצירת מודל המנוי ללא פרסומות לשירותי מטא

מטא ואפל יענשו באיחוד האירופי בגין הפרתו. ה-DMA.

שתי חברות הטכנולוגיה האמריקניות העוצמתיות אפל ומטא עומדות בפני האשמות וקנסות פוטנציאליים בגין הפרת תקנות האיחוד האירופי (EU) שנועדו להגביל את הדומיננטיות שלהן בשוק הטכנולוגיה. במהלך שכזה יאכוף האיחוד באופן פעיל את חוק השווקים הדיגיטליים (DMA). החוק, שעבר באירופה בתחילת נובמבר 2023 ונכנס לתוקפו במרץ השנה, נועד להבטיח תחרות הוגנת ולשמור על המשתמשים מהפרקטיקות המונופוליסטיות, לכאורה, של ענקיות הטק.

בתום חקירה שפתחו באיחוד מיד אחרי כניסת ה-DMA לתוקפו, כעת צפויה להגיע הפעולה האירופית, וזו לא עומדת להתקבל בשמחה על ידי מטא או אפל, כך ניתן לשער.

לפי סוכנות הידיעות רויטרס, הודעה על ההאשמות נגד אפל צפויה להגיע כבר בשבועות הקרובים, כך בהתבסס על שני אנשים בעלי ידע סביב המקרה. עם זאת יצוין כי המקורות הללו גם אמרו ל-רויטרס כי מדובר רק בממצאים ראשוניים, ולדבריהם אפל עדיין יכולה לנקוט בפעולות כדי לתקן את הפרקטיקות שלה – מה שאפשר שיוביל את הרגולטורים באירופה להעריך מחדש כל החלטה סופית שיקבלו.

אפל עלולה לשלם ביוקר בגין התנהגותה בה. חנות האפליקציות ה-App Store.

אפל עלולה לשלם ביוקר בגין התנהגותה בה. חנות האפליקציות ה-App Store. צילום: BigStock

מה צפוי עם אפל?

אפל יכולה למצוא את עצמה עומדת בפני אישומים הקשורים לאי-ציות לכאורה ל-DMA.

ה-DMA קובע ששומרות הסף צריכות לאפשר את קיומן של חנויות אפליקציות חלופיות, כמו גם של שיטות להתקנת אפליקציות במכשירי ה-iOS והאנדרואיד שלהן, שלא מתבצעות בהכרח דרכן. הנציבות האירופית חקרה את כללי ההיגוי של אפל, שלפי הדיווחים מגבילים מפתחי אפליקציות מלהודיע ​​למשתמשים על הצעות חינמיות מחוץ לחנות האפליקציות שלה, ה-App Store. על פי דיווחים במדיה העולמית, הרגולטורים של האיחוד האירופי צפויים לפרסם ממצאים ראשוניים בנושא עוד לפני חופשת הקיץ באוגוסט, ואלו עומדים לכלול הגבלות שיוטלו על המשך פעילותה של אפל כפי שהיא מתבצעת באופן העכשווי. משמעות הדבר היא שעל החברה תיכפה פתיחת המערכת האקולוגית שלה, נושא ש-אפל נאבקה עליו ארוכות, בעיקר בקרבות שלה מול מי שאתגרה אותה בתחום – יצרנית המשחקים אפיק גיימס.

בתגובה לחקירה, אפל הדגישה את מחויבותה לציית ל-DMA. החברה הצהירה, "התוכנית שלנו תואמת את ה-DMA, ואנחנו ממשיכים לתקשר בצורה בונה עם הנציבות האירופית". עם זאת, אם תימצא שהחברה הפרה את התקנות, אפל יכולה לא רק להצטוות להשתנות, אלא גם לספוג קנסות של עד 10% מההכנסות השנתיות העולמיות שלה באיחוד.

מודל מנוי ללא פרסומות שלה עומד על הפרק. מטא.

מודל מנוי ללא פרסומות שלה עומד על הפרק. מטא. צילום: Shutterstock

מה יקרה למטא?

מן הצד השני, מטא, שהיא החברה האם של פייסבוק, ווטסאפ, אינסטגרם ואחרות, מתמודדת עם בעיה נפרדת שהולידה חקירת האיחוד האירופי. מודל התשלום או ההסכמה האחרון של החברה – המחייב את המשתמשים לשלם דמי מנוי עבור חוויה ללא פרסומות בפייסבוק ובאינסטגרם, או להסכים לפרסומות – משך את תשומת ליבם של הרגולטורים האירופים. האיחוד יכול לקנוס את מטא בגין נוהג זה בדיוק. באופן לא מעט פרדוכסלי, המודל המסוים ללא פרסום של מטא נולד בתגובה להגבלות על איסוף נתונים עבור מודעות ממוקדות, אותן כבר ספגה בשוק האירופי.

ההאשמות הפוטנציאליות נגד אפל ומטא באיחוד האירופי מדגישות את הבחינה ההולכת וגוברת לשיטות העבודה העסקיות של ענקיות הטק והשפעתן על התחרות ועל בחירת הצרכנים. כשהממצאים הראשוניים יתבררו, ונדע יותר על השלכותיהם, יש להניח ששתי החברות, כמו גם גוגל ואמזון שהן ענקיות כדוגמתן, צפויות לעמוד בפני בדיקה אינטנסיבית ועונשים פוטנציאליים משמעותיים בגין אי ציות לתקנות באירופה.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים