מיקרוסופט תגבה עשרות דולרים על אבטחת מחשבי Windows 10
הענקית מרדמונד הודיעה על תמיכת אבטחה חריגה, כדי למנוע מצב בו כחצי מיליארד מחשבים יהיו פגועים פוטנציאלית ● כמה זה יעלה?
מיקרוסופט חשפה בסוף השבוע, סוף סוף, כי תגבה עשרות דולרים על עדכוני אבטחה נוספים ל-Windows 10. התמיכה במחשבים בעלי גרסה זו של מערכת ההפעלה תסתיים בעוד כשנה, והענקית מרדמונד הודיעה שניתן יהיה לרכוש עדכוני אבטחה מורחבים (ESU) עבורה. זו הפעם הראשונה שבה מיקרוסופט מציעה תמיכת אבטחה שכזו.
עבור עסקים, התמיכה ועדכון האבטחה יעלו 61 דולר, עם אופציה לשלם 122 דולר לשנה שנייה ו-244 דולר עבור שנה שלישית של עדכונים. לצרכנים הפרטיים, מיקרוסופט מציעה תמיכה לשנה אחת בלבד, תמורת 30 דולר.
לפי הודעת החברה, "מחשבים ימשיכו לקבל עדכוני אבטחה קריטיים וחשובים עבור Windows 10. עם זאת, תכונות חדשות, תיקוני באגים ותמיכה טכנית לא יהיו זמינים עוד מאתנו". מיקרוסופט המשיכה לעודד צרכנים לשדרג ל-Windows 11 במקום לרכוש עדכוני אבטחה מורחבים עבור Windows 10.
מומחים: "המטרה – להסיט מהחברה ביקורת"
מומחים הסבירו כי "מיקרוסופט מצויה בבעיה: מצד אחד היא רוצה להוציא מהשוק את אותם מחשבים ישנים, ומנגד, היא לא רוצה ליטול אחריות על מצב שבו 400 מיליון מחשבים מבוססי Windows 10 יפעלו באופן בלתי מאובטח".
"עדכון האבטחה החריג", ציינו אנליסטים, "נועד להסיט מהחברה ביקורת. זאת, כי המעבר ל-Windows 11 עלול להיות כרוך בקניית מחשב חדש". כך, מיליוני מחשבים אישיים לא יכולים לעבור שדרוג ל-Windows 11 בגלל דרישות חומרה מחמירות יותר ודחיפה של מיקרוסופט לאבטחה עם מערכת ההפעלה העדכנית ביותר שלה. Windows 11 נתמך רק במעבדים ששוחררו מ-2018 ואילך, ועם מכשירים שתומכים בשבבי אבטחה TPM".
לדבריהם, "מחשבים מבוססי Windows 11 הפכו פופולריים, בין השאר בעולם הגיימינג, אבל יש להניח שהשימוש במחשבים מבוססי Windows 10 יימשך במהלך 2025 ואף לאחר מכן".
"המהלך המבלבל" של מיקרוסופט
רבים מתחו ביקורת על כך שמיקרוסופט סיפקה עדכונים גדולים של Windows 10 ב-2023, ואז שינתה את גישתה ב-2024 עם "מהלך מבלבל" – היא נקטה בצעד יוצא דופן ופתחה מחדש את תוכניותיה למשתמשי Windows 10 בחודש יוני, כדי לבחון תכונות חדשות ושיפורים במערכת ההפעלה הישנה.
ארגונים, עמותות וגופים ללא כוונות רווח הזהירו מפני סיום התמיכה ב-Windows 10 במועד שמיקרוסופט קבעה, משום שזה "עלול להפוך 400 מיליון מחשבים להיות מיושנים בן לילה. החלטה שכזו עלולה לגרום לזינוק הגדול ביותר בהיסטוריה של מחשבים שיושלכו לזבל, עם השלכות חמורות – הן על הצרכנים והן על הסביבה".
מומחים לאיכות הסביבה ציינו כי היקף הבעיה נרחב יותר, וכי לצד 400 מיליון מחשבים מבוססי Windows 10, יש בעלים של כחצי מיליארד מחשבים אחרים שיכולים לשדרג ל-Windows 11 – אך לא עשו זאת.
כלל האנליסטים היו מאוחדים בדעתם: "הבעיה היא ההסתמכות של מאות מיליוני מחשבים על תמיכה אוטומטית, שתגיע לסיומה בעוד שנה. הסביבה שעוטפת את Windows פשוט לא מוכנה לכך".
יוסוף מהדי, סגן נשיא מיקרוסופט למגזר הצרכני, אמר לעיתונות הטכנולוגית בארצות הברית כי "יש יתרונות במעבר ל-Windows 11, ואפשרות התמיכה המורחבת (ב-Windows 10 – י"ה) זמינה רק כמנוי בתשלום ופועלת רק למשך שנה אחת. החל מה-14 באוקטובר בשנה הבאה, Windows 10 לא תקבל עוד עדכוני אבטחה. ככל שאיומי האבטחה מתפתחים ומסתגלים, כך גם מערכות ההפעלה והחומרה שלנו. מסיבה זו, תכננו את Windows 11 להיות הגרסה המאובטחת ביותר של חלונות אי פעם".
גם מי שמתח ביקורת על המהלך אמר כי "בין אם מדובר בחדשות טובות או רעות, בהחלט ראוי לציין שמיקרוסופט הרגישה מחויבת לנקוט בצעד הזה, בהתחשב בשיעורי ההמרה הנמוכים של Windows 11".
אי תאימות של וינדוס 11 למחשבים מעולים מאמצע שנות ה 2010 היא לא סבירה צרכנית ואקולוגית.