אוסטרליה: מתגבשת חקיקה לחסימת בני 16 ומטה מרשתות חברתיות
ראש ממשלת אוסטרליה, אנתוני אלבניזי, הכריז "אני שם לזה סוף", ומקדם חקיקה בנושא ● האם היוזמה תצליח היכן שמדינות אחרות נכשלו, או שמא תגרום לנזק בלתי צפוי לקטינים ובני נוער?
ראש ממשלת אוסטרליה, אנתוני אלבניזי, הכריז באחרונה על תוכנית "פורצת דרך" שיזם בדמות חקיקה שמטרתה לאסור על ילדים מתחת לגיל 16 להשתמש ברשתות חברתיות.
"הרשתות החברתיות פוגעות בילדים שלנו. אשים לזה סוף", הצהיר אלבניזי ביום ה'. "דיברתי עם אלפי הורים, סבים וסבתות, דודים ודודות. כמוני, גם הם מודאגים מאוד מביטחון ילדינו ברשת, ואני רוצה שהורים ומשפחות אוסטרליות ידעו שהממשלה תומכת בהם".
We're making 16 years old the minimum age for social media. Here's why. pic.twitter.com/evjttbTjUB
— Anthony Albanese (@AlboMP) November 8, 2024
הצעת החוק נועדה להטיל קנסות משמעותיים על חברות מדיה חברתית המאפשרות לקטינים מתחת לגיל 16 לגשת אל הפלטפורמות שלהן. עם זאת, לא יהיו עונשים למשתמשים או להורים של משתמשים המפרים את החוק, כשלפי הצעת החוק האוסטרלית – חברות המדיה החברתית יהיו אחראיות לאמת את גיל המשתמשים ולאכוף את החוק.
שרת התקשורת האוסטרלית, מישל רולנד, ציינה כי חברות כמו אינסטגרם, טיקטוק, פייסבוק, X או יוטיוב צפויות להיות מושפעות מהחקיקה.
ענקית הרשתות החברתיות מטא – החברה האם של פייסבוק, ת'רדס, ווטסאפ ואינסטגרם בין השאר – הגיבה ליוזמה האוסטרלית ואמרה כי כבר יצרה כלים רבים להגנה על בני נוער בפלטפורמות שלה. "יש פתרון שמבטל רבים מהחששות הללו ומפשט דברים באופן בלתי הפיך עבור הורים: אישור הורים ואישור גיל צריכים להתקיים בחנות האפליקציות. ואנחנו חושבים שאוסטרליה צריכה לחוקק חוק שכזה", נמסר מהחברה.
חשוב לציין כי הנזקים הפוטנציאליים של שימוש מופרז ברשתות חברתיות בקרב ילדים – גדולים מאוד. מחקרים מצביעים על קשר בין שימוש ברשתות חברתיות לבין דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה, הפרעות שינה ופגיעה בדימוי גוף בקרב ילדים ובני נוער.
הצעת החוק האוסטרלית גררה תגובות מעורבות. קואליציה של מעל 140 מומחים אוסטרליים ובינלאומיים הביעו חששות לגבי מגבלת הגיל המוצעת. "העולם המקוון הוא מקום שבו ילדים וצעירים ניגשים למידע, בונים מיומנויות חברתיות וטכניות, מתחברים למשפחה ולחברים, לומדים על העולם סביבם ונרגעים ומשחקים", נכתב במכתב הפתוח שהופנה אל ראש הממשלה. "אנו מודאגים מכך ש'איסור' הוא כלי גס מדי להתמודדות יעילה עם סיכונים".
🇦🇺 Australia to ban social media for under-16s by 2024, says PM Albanese🚫
Key Points:
• Protects youth from mental health, privacy risks,& harmful content
• Reflects global trend,following Spain & France
• Challenges: age verification, freedom of expressionPost link in bio pic.twitter.com/2F4lcOc3p1
— Insights | Integration🖊️ (@con_nectinder) November 8, 2024
מה קורה בעולם בנושא?
במקביל, בארצות הברית, קבוצה דו-מפלגתית של סנאטורים הציגה הצעת חוק שתאסור על ילדים מתחת לגיל 13 ליצור או לתחזק חשבונות במדיה חברתית ותאסור על חברות מדיה חברתית להמליץ על תוכן באמצעות אלגוריתמים למשתמשים מתחת לגיל 17.
עד כה ניסיונות קודמים ברחבי העולם לאסור שימוש ברשתות חברתיות בקרב קטינים לא זכו להצלחה מובהקת. באיחוד האירופי, חקיקה שאסרה על ילדים מתחת לגיל 16 לגשת לכל שירות מקוון ללא אישור הורים שונתה לבסוף, כך שמדינות בודדות יוכלו לבחור אם לאכוף את החוק אם לאו. בבריטניה, גיל הגישה לרשתות חברתיות נותר 13 – מגבלת גיל שכידוע לא ממש נאכפת או מוקפדת כיום. בדרום קוריאה, "חוק השבתה" שהגביל את הגישה לאתרי משחקים לאחר חצות לילדים מתחת לגיל 16 – לא זכה להצלחה רבה. בצרפת, פלטפורמות מדיה חברתית נדרשות כעת להגביל גישה לכל מי שהוא מתחת לגיל 15 ומנסה להשתמש בשירותיהן ללא הסכמת הורים.
השאלה כעת היא האם היוזמה האוסטרלית תצליח היכן שמדינות אחרות נכשלו. מומחים רבים מזהירים מפני תופעות לוואי לא רצויות, כמו למשל שהחקיקה "תדחוף" ילדים לחיקן של פלטפורמות לא מפוקחות ומסוכנות יותר, או שהיא תביא לבידוד חברתי מוגבר בקרב בני נוער. בנוסף, מומחים מציינים שחשוב לקחת בחשבון את הצרכים הייחודיים של קבוצות מסוימות שצפויות להכלל בחוק המוצע, כמו בני נוער להט"בים, שעבורם רשתות חברתיות יכולות להוות מקור חשוב לתמיכה וחיבור.
חלק מהמבקרים של היוזמה סבורים כי במקום איסור גורף, מומלץ לשקול פתרונות אחרים, כמו פיתוח כלים שיסייעו להורים לחנך את ילדיהם לשימוש נבון ברשתות החברתיות.
הצעת החוק האוסטרלית נמצאת עדיין בשלביה המוקדמים והציתה במדינה דיון ער על הכוונה לאסור את השימוש ברשתות חברתיות בקרב ילדים. בהחלט ייתכן שהחקיקה הסופית תשקף חלק מהחששות שהועלו, ו/או תכלול פתרונות שיתנו מענה לנזקים הפוטנציאליים של איסור גורף, אם אכן החוק יעבור ביבשת.
תגובות
(0)