ועדת השרים לחקיקה אישרה שימוש ברוגלות – לא לחקירות שחיתות
הוועדה אישרה את הצעת החוק של ח"כ צביקה פוגל בניגוד לעמדת היועמ"שית, עו"ד גלי בהרב מיארה ● החוק מאפשר לחדור לטלפונים ומחשבים של אזרחים ללא ידיעתם, אולם אם תתקבל בכנסת, לא תחול על חקירות שחיתות שלטונית
ועדת השרים לחקיקה אישרה היום (א') את תמיכת הקואליציה בהצעת חוק הרוגלות, שהגיש ח"כ צביקה פוגל מעוצמה יהודית. ההצעה, שטעונה חקיקה בכנסת, מאפשרת למשטרה לחדור לטלפונים ניידים ולמחשבים של אזרחים בלא ידיעתם – לאחר אישור בית משפט. הצעת החוק לא כוללת חקירות שחיתות שלטונית ועברה בוועדה בניגוד לעמדת היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב מיארה, שתיארה אותה בעבר כ-"פגיעה עמוקה בחקירות עבירות שחיתות השלטון, ובראשן לקיחת שוחד".
החוק הוא גלגול של פרשת פגסוס, שהחלה בעקבות תחקיר שפרסם כלכליסט שלפיו המשטרה משתמשת ברוגלה של NSO (או, יותר נכון, בגרסה משונמכת שלה – סייפן). התחקיר עורר את זעמם של ח"כים לא מעטים בימין, וחלקו התברר כלא נכון בוועדת מררי, שהממשלה מינתה לחקירת הנושא. בעקבות כך, ועקב בקשת המשטרה, התכוונה הממשלה להגיש הצעת חוק ממשלתית בנושא, אולם זו נתקלה בהתנגדות של הייעוץ המשפטי. לכן באחרונה בקואליציה להגיש אותו כהצעת חוק פרטית של ח"כ פוגל – הצעה שכאמור, ועדת השרים לחקיקה אישרה היום את תמיכת הממשלה בה.
"החוק יעניק למשטרה כלים טכנולוגיים חדשים למאבק בפשיעה"
לדברי ח"כ פוגל, המשמש כיו"ר הוועדה לביטחון לאומי בכנסת, "החוק יעניק למשטרת ישראל כלים טכנולוגיים חדשים למאבק בפשיעה ובארגוני הפשע. משטרת ישראל ביקשה את החוק כדי להתמודד עם הפשיעה במגזר הערבי, פשיעה חמורה וטרור". לדבריו, "לא ניתן לארגוני הפשיעה לנצל את החופש הדיגיטלי כדי לפגוע בביטחון הציבור. החוק הוא כלי חיוני במלחמה בפשיעה ובטרור, ונעמוד על כך שיאושר גם בכנסת, בלי התפשרות ובלי עיכובים מיותרים. וליועצת המשפטית לממשלה אני אומר: 'נעביר את החוק – איתך או בלעדייך'".
השר החדש זאב אלקין שאל מדוע החוק לא מגיע כהצעה ממשלתית, ואיתמר בן גביר, השר לביטחון לאומי, השיב לו, תוך שהוא תוקף שוב את היועצת המשפטית לממשלה. "יש לייעוץ הממשלתי כל מיני רצונות, ואנחנו חושבים קצת שונה. כשר לביטחון לאומי, עליי לדאוג שלמשטרה יהיו כלים".
השר בן גביר ציין כי "מזה יותר משנה, היועצת המשפטית לממשלה מונעת ממשטרת ישראל לעשות שימוש בכלים הכל כך חיוניים הללו למיגור הפשיעה, והכול בתירוצים שונים ומשונים. המשטרה עשתה את כל הנדרש ממנה להבטיח שימוש ראוי בכלי. אנחנו מקדמים הצעת חוק פרטית שוברת שוויון למלחמה בארגוני הפשיעה".
מעוצמה יהודית נמסר ש-"הצעת החוק מקודמת לאחר שבוצעו כל ההתאמות הנדרשות ונקבעו נהלים מחמירים. כמו כן, נקבע בהצעת החוק עונש מחמיר למי שיפר את הוראות החוק".
"פגיעה קשה ביכולת לחשוף עבירות חמורות של שחיתות שלטונית"
פרשנים פוליטיים ציינו שיו"ר ועדת השרים לחקיקה, שר המשפטים, יריב לוין, סירב לקדם את ההצעה בממשלה על מנת שהשימוש ברוגלות לא ייעשה גם בחקירות של עבירות שחיתות שלטונית – מה שבסופו של דבר התקבל.
במכתב ששלחה עו"ד בהרב מיארה לשר לוין היא הגדירה את הצעת החוק של ח"כ פוגל כ-"פגיעה קשה בשלטון החוק. המשמעות של קידום ההצעה בלא עבירות השחיתות השלטונית מהווה פגיעה קשה ביכולת של מערכת אכיפת החוק לסכל ולחשוף עבירות חמורות של שחיתות שלטונית. במקביל, היא מעניקה הקלה משמעותית לעברייני שחיתות שלטונית".
"רשויות אכיפת החוק פוגעות בזכויות האזרח"
בינואר 2023 פרסם איגוד האינטרנט הישראלי דו"ח שלפיו רשויות אכיפת החוק בישראל עושות שימוש נרחב מאוד בכלי סייבר, בהם רוגלות, ופוגעות בזכויות האזרח. בין אותם גופים נמנים המשטרה, מצ"ח, רשות ניירות ערך, רשות המיסים והרשות להגנת הפרטיות.
הדו"ח אמנם לא קובע במפורש שהשימוש שהמשטרה עושה בתוכנת סייפן לא חוקי, אולם הוא מציין את השימוש הזה ובהמשך קובע כי "חשוב להבין שביצוע של 'האזנת סתר לתקשורת בין מחשבים' באמצעות רוגלות דוגמת פגסוס לרוב כרוך בביצוע העבירות הפליליות שקובע חוק המחשבים: שיבוש או הפרעה למחשב או לחומר מחשב; חדירה לחומר מחשב; כתיבה או העברה של תוכנה שתוצאתה תהיה מידע כוזב או פלט כוזב; או פעולות אסורות בתוכנה".
על פי הדו"ח, בישראל הוצאו בשנים האחרונות עשרות אלפי צווי חיפוש בטלפונים חכמים ובוצעו חיפושים רבים נוספים בהסכמת הנחקר. מחברי הדו"ח מסייגים את ה-"הסכמה" בהקשר זה ומציינים שלא אחת, היא ניתנת בסיטואציה של פערי יחסי כוחות בין החוקר לנחקר. הדו"ח קובע כי מדי שנה ניתנים מעל 20 אלף צווים המתירים חיפוש במחשבים, ובכלל זה בסמארטפונים, של נחקרים.
תגובות
(0)