"בכירי ההיי-טק מבינים שהגיוון חשוב – אבל קשה להם לממש אותו"
"עם זאת, יש פתיחות לנושא, ושינוי לוקח זמן, כך שאני אופטימית", אמרה יוליה בסן, מנהלת תוכנית W2W בעמותת בוגרי 8200 ● היא מדברת על גיוון תעסוקתי, החסמים שעומדים בפניו ומה עושים בעמותה לשינוי המצב
"החברה הישראלית, וגם ענף ההיי-טק, על הבכירים בו, מבינים את החשיבות של הגיוון התעסוקתי, אבל יש לרבים מהם קושי להוציא את זה לפועל. עם זאת, יש כיום פתיחות והבנה לנושא, ושינוי הוא דבר שלוקח זמן, כך שאני אופטימית", כך אמרה יוליה בסן, מנהלת תוכנית W2W (נשים לנשים – Women2SWomen) של עמותת בוגרי 8200, בראיון לאנשים ומחשבים. התוכנית פועלת לקידום נשים בהיי-טק, במיוחד כאלה שנמצאות או שרוצות להיות בעמדות ניהוליות, והיא אחת מכמה תוכניות של העמותה למען החברה הישראלית.
"בשנה וקצת האחרונות חל גידול משמעותי במספר הנשים שמחפשות עבודה בהיי-טק, ובהתאם חלה עלייה במספר הנשים שנרשמות לתוכניות שלנו. זאת, על רקע המלחמה והמצב הכלכלי, אבל לא רק הוא, אלא גם על רקע תסכול ממקום עבודה שלא מכיל", אמרה בסן. לדבריה, "גם נשים עם ניסיון, שמכוונות לתפקידים ניהוליים בהיי-טק, נשים חזקות מאוד עם אמביציה בשמיים, מרגישות בשנה הזאת שהן צריכות לעשות שידוד מערכות. נשים מחפשות כיום משמעות, בדומה למה שהיה בתקופת הקורונה, והן בודקות האם מקום העבודה שלהם נותן להן משמעות, האם יש להן תשוקה לעבוד בו, האם הן מוצאות בו ערך מעבר לחשבון הבנק. לעתים זה לא המצב, ואז הן רוצות לעבור הלאה, אל השלב הבא בקריירה שלהן".
שלושה צירים של פעילות
בסן בת ה-39 לא באה מההיי-טק, אלא היא מהנדסת כימית במקצועה, שעבדה בתעשיית התרופות (בג'ונסון אנד ג'ונסון) במשך קרוב ל-11 שנים. "לפני שנתיים עשיתי שינוי בקריירה, לאחר שהייתי בחופשת לידה שנייה והתחלתי לחשוב האם המקום שאני נמצאת בו נכון לי. הבנתי שלא, אבל לא ידעתי מה כן. שמעתי המון פודקאסטים על התנדבויות, אבל לא חיפשתי להתנדב, אלא רציתי שהציבור שאעבוד עבורו יידע שאני עובדת עבורו. ככה הגעתי לתוכנית W2W של עמותת בוגרי 8200".
עמותת בוגרי 8200 פועלת בשיתופי פעולה עם חברות היי-טק – בין אם קבועים, כמו עם דל, מיקרוסופט ואקסוניוס, ובין אם שיתופי פעולה חד פעמיים עם חברות שונות. אחד מהם היה יריד תעסוקה שהעמותה קיימה בחודש ספטמבר, והשתתפו בו חברות כמו טאבולה, צ'ק פוינט, התעשייה האווירית, אלביט ורפאל.
הפעילות של העמותה מופנית לנשים מכל מגזרי האוכלוסייה, והיא מתבצעת בשלושה צירים: האחד הוא הפעלת תוכניות מנטורינג שפתוחות לכולן. תוכנית הדגל היא שנתית ואגנוסטית לתחום העיסוק. התוכנית השנייה היא Rise her, שמכוונת לנשים בתפקידי ניהול ראשוניים בהיי-טק. לדברי בסן, "הרבה פעמים, המעבר לתפקיד הבא של העובדת או המנהלת בהיי-טק הוא דבר שלא קורה. יש לא מעט נשים שמובילות צוותים ולא עושות את התפקידים הבאים שלהן". זוהי תוכנית שמבוצעת בשיתוף רשות החדשנות, שבה כל משתתפת מקבלת ליווי ממנטורית מהענף, שעוזרת לה לבנות את הקריירה, לבחון ולבחור את הצעד הבא שלה. "זכינו במכרז של רשות החדשנות לקיום שני מחזורים של תוכנית לתפקידי ניהול ראשוניים בהיי-טק. זה היה כל כך מוצלח וכבר אושר כבר מחזור שלישי", אמרה בסן.
מהם המדדים שלכן להצלחה בתוכנית?
בסן: "המדדים שלנו להצלחה הם האם נשים שהשתתפו בתוכנית קודמו, קיבלו העלאת שכר או הרחיבו את האימפקט הניהולי שלהן. במחזור הראשון היו לנו 100% הצלחה".
הציר השני הוא אירועי קהילה, שפתוחים לכל אישה שרוצה להגיע אליהם. אלה אירועים שקשורים לנשים וקריירה, שבהם הן לומדות, למשל, איך לנהל משא ומתן, מה זה אומר להיות בתפקיד זה או אחר, ועוד. הציר השלישי הוא עבודה עם ארגונים וחברות, לרבות קיום תוכניות מנטורינג בתוכם.
למה יש צורך בתוכניות כאלה?
"כי, כמו שאמרתי, בהיי-טק מבינים את החשיבות של הגיוון התעסוקתי, אבל זה לא יוצא לפועל, או מתקיים חלקית בלבד. זה נובע מחסמים הן של ההנהלות והן של הנשים. אנחנו לא רוצות להצביע על מי ומה לא בסדר, אלא על החסמים של הנשים – ולטפל בזה".
האם החסמים שאת מדברת עליהם התגברו מאז תחילת המלחמה?
"למרבה הצער כן, משום שאם פעם אישה הייתה יכולה לבחור, לדוגמה, כמה פעמים בשבוע היא יוצאת מוקדם מהעבודה כדי לאסוף את הילדים, כיום, כשבעלה במילואים, אין לה את האופציה הזאת. היא חייבת לאסוף אותם מהגן או מבית הספר מדי יום. השנה הזאת לקחה את זכות הבחירה לנשים במובן זה. כיום, גם 'בזעת אפך תאכל לחם' וגם 'בעצב תלדי בנים' נופלים על הנשים".
זה לא מאתגר למצוא מנטוריות? הרי עדיין יש במרבית ההנהלות של חברות ההיי-טק רוב גברי.
"זה נכון, במיוחד בסטארט-אפים קטנים, אבל לא רק. אלא שיש בהנהלות נשים פורצות דרך, שחלק לא מבוטל מהן שמחות להעביר את הידע שלהן הלאה, וחלקן משמשות מנטוריות אצלנו".
מה התוכניות שלכן לעתיד?
"אנחנו ממשיכות לעסוק בנושא התעסוקה, לתת מענה לנשים שמחפשות עבודה, כמו גם לתת מענה לנשים שכבר עובדות ומחפשות את המקפצה לתפקיד הבא. אנחנו ממשיכות לבנות תוכניות מנטורינג, בהן תוכנית לנשים חרדיות בהיי-טק, שקיבלו הכשרה טכנולוגית או שעובדות בתפקידים זוטרים בענף. במסגרת התוכנית, כל אחת מהן תחובר למנטורית בכירה דתייה או חרדית, והתכנים יהיו מותאמים לציבור החרדי. אנחנו רוצות לעשות תוכניות מנטורינג לנשים גם במסגרת פעילות אחרת של העמותה – תוכנית 8200 בטא, שמיועדת ליוצאי.ות אתיופיה. ככלל, אנחנו שמות השנה דגש על תוכניות מנטורינג לקבוצות בתת ייצוג בתוך הציבור הנשי".
תגובות
(0)