בכיר ביטחוני בריטי: "AI צבאי – קל לדבר וקשה לעשות"
"ישראל היא הצבא השני הכי דיגיטלי בעולם", כך לפי סר וגנרל בדימוס כריס דברל, בכיר בצבא בריטניה לשעבר ● כשהשתחרר הקים את Deverell Innovation Ventures, והוא אינו שולל "לצרף לפורטפוליו סטארט-אפים מישראל"
"ברור שהופעת הבינה המלאכותית היוצרת תשנה עולמות, ותחולל מהפכות, כולל שינוי של היבטים רבים בשדה הקרב העתידי. היא תשפיע בכל מיני מקומות – חלקם ברורים, כמו מיכון ורובוטיקה, וחלקם פחות. שם יהיו יותר אתגרים: כיצד ליצור שליטה ובקרה (שו"ב), איך לייצר ולצרוך מודיעין ועוד. ברור שכל צבא נדרש לנצל ולהטמיע AI, הבעיה היא שקל לומר זאת, אבל קשה לעשות", כך אמר סר וגנרל בדימוס כריס דברל, בכיר בצבא בריטניה לשעבר.
דברל התראיין לאנשים ומחשבים בכנס דיפנס-טק (Defense Tech Summit) של סדנת יובל נאמן למדע, טכנולוגיה וביטחון באוניברסיטת תל אביב, בשיתוף מפא"ת במשרד הביטחון, שהתמקד בשימור וחיזוק העליונות הטכנולוגית של ישראל.
דברל שירת בצבא בריטניה משך ארבעה עשורים. בתפקידו האחרון, בדרגת גנרל 4 כוכבים (המקבילה לרב-אלוף), בין 2016-2019, שימש דברל כמפקד פיקוד הכוחות המשולבים, והיה אחראי, בין השאר, על כוחות מיוחדים, מודיעין, סייבר, חלל, IT, פיקוד ובקרה מבצעיים, הדרכה, לוגיסטיקה ורפואה, ועל בסיסי צבא בריטניה בעולם. במקביל קיבל מינוי נוסף – כעוזר צבאי למלכה אליזבת השנייה.
"לשנות ארגון", אמר דברל, "זה תהליך ארוך ומייגע. תרבות ארגונית ואנשים יותר חשובים מהטכנולוגיה במקרה של שינוי. קשה יותר לעקור רעיון ישן, שהושרש, מלהטמיע רעיון חדש. אנשים מטבעם, חוששים משינויים. ארגונים מקדשים שמרנות. על המפקד או המנכ"ל, לשכנע את השמרנים בתועלת שבחדשנות הטמונה ב-IT. עליך לפרוס ולשווק חזון, לגרום לאנשים להאמין בו, ואז להתמקד בתהליכים, באופן פרטני. אסור לשנות הכל יחד, אלא בהדרגה". הוא הוסיף כי "צבא ארה"ב הוא הכי דיגיטלי בעולם, אבל זו לא חוכמה, כי יש להם תקציבים לתחום. להערכתי, צה"ל קרוב ביכולותיו לצבא ארה"ב בממד הדיגיטל, והוא הצבא השני הכי דיגיטלי בעולם".
"ינצח מי שיידע לנצל את הטכנולוגיה טוב יותר"
לשאלת אנשים ומחשבים מה המבנה הנכון לסייבר ברמת המדינה והצבא, והאם הסייבר ההגנתי וההתקפי צריכים להיות יחד או בנפרד, השיב דברל כי "יש מדינות בהן הסייבר ההתקפי וההגנתי עובדים יחד ויש שלא. חשוב ששני גופי הסייבר, ההגנתי וההתקפי – יימצאו בקשר שוטף. קל יותר כשיש מבנה ארגוני שתומך בכך, אבל הדיאלוג יותר חשוב".
כיצד ייראה שדה הקרב העתידי?
"איש לא פיתח טקטיקות שימוש בסייבר לרמה הטקטית. הצבא הפיזי מנצל את הסייבר המבצעי לטובתו. לכן, למשל, צה"ל לא פגש, או פגש מעט, את הסייבר של החמאס בעזה, אבל צה"ל, וכמובן ישראל – כן פגשו את הסייבר האיראני. המרחבים הקינטי (פיזי) והקיברנטי תמיד יעבדו באופן סימולטני. ברמה הטקטית, הקרב תמיד יהיה יותר קינטי ואילו ברמת המערכה ישולבו רכיבי סייבר".
מי ינצח, הטובים או הרעים?
"ינצח מי שיידע לנצל את הטכנולוגיה טוב יותר. טכנולוגיה היא מה שהיא, לא טובה ולא רעה. הניצול שלה נעשה על ידי אנשים רעים או טובים. זהו מירוץ חימוש אינסופי ומאבק מתמשך. בסופו של יום, איש לא ינצח, אלא יהיו מגן ותוקף, שלא יפסיקו להיאבק".
"הייתי ממליץ לישראל ללכת על האזור בו נמצא יתרונה היחסי"
לאחר שהשתחרר מהצבא, דברל היה למשקיע אנג'ל, והקים את Deverell Innovation Ventures, שבפורטפוליו שלה תשע חברות הזנק. אחת מהן, Helsing, העוסקת בהגנה על דמוקרטיות, היא הגדולה בתחומה באירופה.
"איני שולל לצרף לפורטפוליו סטארט-אפים מישראל", אמר, "אחת מהחברות היא אמריקנית שנוסדה על ידי ישראלים. לו הייתי נשאל, הייתי ממליץ לישראל ללכת על האזור בו נמצא יתרונה היחסי. במקרה שלכם, זהו סייבר התקפי, אז תתרכזו שם. מאד התרשמתי מהאקו-סיסטם הטכנולוגי של מגזר הביטחון הישראלי".
ב-2020 דברל כתב מאמר בדיילי טלגרף, בו הוא קרא ל"חדשנות רדיקלית במשרד הביטחון", כולל הקצאה של 10% מהתקציבים על חדשנות דיגיטלית, ומינוי לתפקידים של CDO, מנהל דיגיטל ראשי. "בכוונה כתבתי את המספר 10%", סיכם דברל. "ידעתי שזה לא יקרה, אבל הצלחתי לעורר עניין בנושא החשוב הזה. בכל מקרה, מה שנדרש, בכל מדינה, הוא לבנות אקו-סיסטם הפועל באופן מתואם, בין הממשלה, האקדמיה, קרנות ההון סיכון, סטארט-אפים והתעשייה. זה אפשרי כיום יותר מתמיד בישראל, כי היא במלחמה אז יש תיאבון ליטול סיכונים".
תגובות
(0)