תחקיר של ה-BBC: פייסבוק מגבילה תכנים פלסטיניים מאז ה-7.10

ה-BBC מצא כי ברשת החברתית שבבעלות מטא הצטמצמה החשיפה של תכני גופי התקשורת הפלסטיניים ב-77% מאז פרוץ המלחמה, בעוד שתכנים ישראלים זכו לעלייה של 37% ● האם מדובר בהטיה מכוונת? מטא מכחישה

הריסות ברצועת עזה.

תחקיר מקיף שערך ה-BBC ושמסקנותיו התפרסמו השבוע חשף כי פייסבוק הגבילה באופן משמעותי את חשיפתם של גופי תקשורת פלסטיניים, מאז פרוץ המלחמה בעזה באוקטובר 2023. על פי התחקיר, חלה ירידה של 77% במעורבות (Engagment) הגולשים בתכנים של גופי תקשורת פלסטיניים, בעוד שגופי תקשורת ישראליים דווקא חוו עלייה של כ-37% במעורבות בתכניהם.

התחקיר בחן נתונים על 20 כלי תקשורת פלסטיניים מרצועת עזה והגדה המערבית, ביניהם Palestine TV סוכנות הידיעות וואפא (Wafa news agency) ו-אל-ווטן ניוז (Al-Watan News).

האם החשיפה של התכנים הוגבלה באופן משמעותי על ידי האלגוריתמים של פייסבוק באקט שמכונה שאדו-באן (חסימת צללים - Shadow ban)?

האם החשיפה של התכנים הוגבלה באופן משמעותי על ידי האלגוריתמים של פייסבוק באקט שמכונה שאדו-באן? צילום: Shatterstock

טענות על השתקה ו-שאדו באן

עיתונאים פלסטינים הביעו חשש שהתוכן שלהם עובר את מה שמכונה שאדו-באן (חסימת צללים – Shadow ban), כלומר, שהחשיפה של התכנים שלהם מוגבלת באופן משמעותי על ידי האלגוריתמים של פייסבוק.

התחקיר של ה-BBC הדגים כי בזמן שגופי תקשורת פלסטיניים ספגו ירידה חדה בחשיפה שלהם ברשת החברתית הפופולרית, גופי תקשורת אחרים בשפה הערבית, אשר אינם פלסטיניים, כמו סקיי ניוז ערביה (Sky News Arabia) ואל-ג'זירה (Al-Jazeera), נהנו מעלייה של כ-100% במעורבות הגולשים. הממצאים המסוימים הללו מצביעים, לכאורה, על כך שפייסבוק הגבילה את החשיפה לתכנים שלא כתוצאה ממגמה כללית אנטי-ערבית, או מהשפעת המלחמה בלבד, אלא שהפלטפורמה התמקדה באופן ספציפי בגופי תקשורת פלסטיניים, וצמצמה את חשיפתם למשתמשים.

טארק זיאד, עיתונאי מ-Palestine TV, שיתף נתונים לפיהם חלה ירידה של 60% במספר האנשים שנחשפו לפוסטים של הערוץ. הוא אף טען כי "האינטראקציה הוגבלה לחלוטין, והפוסטים שלנו הפסיקו להגיע לאנשים".

לדברי ה-BBC, ערוצי תקשורת פלסטינים הפכו להיות מקור מידע מרכזי עבור מי שרצה לשמוע ישירות מה קורה בתוך עזה, במיוחד על רקע ההגבלות שהטילה ישראל על כניסת עיתונאים זרים לרצועה. ה-BBC סבור כי אפשר שזו הסיבה שהביאה להפחתת חשיפתם למשתמשים.

ילדים עומדים בתור לקבלת אוכל ברצועת עזה.

ילדים עומדים בתור לקבלת אוכל ברצועת עזה. צילום: ShutterStock

בנוסף לממצאי התחקיר, ה-BBC דיווח כי קיבל לידיו מסמכים פנימיים מודלפים של מטא – שהיא החברה האם גם של פייסבוק וגם של חברות אחרות ביניהן אינסטגרם – המעידים על כך ש-אינסטגרם הגבירה את המדיניות של סינון תגובות של משתמשים פלסטינים לאחר אוקטובר 2023.

אחד המקורות האנונימיים של המידע הפנימי, עובד לשעבר במטא, חשף כי שבוע לאחר תחילת המלחמה בעזה, האלגוריתם של אינסטגרם שונה, כך שיהיה "יותר אגרסיבי כלפי פלסטינים". עובד נוסף העלה חשש כי השינוי עלול ליצור הטיה נגד משתמשים פלסטינים.

מטא טוענת: רק למטרות איזון – לא להשתקה

מטא הגיבה לטענות התחקיר ואמרה כי היא אינה משתיקה בכוונה קולות ספציפיים. החברה הודתה כי היא נקטה בצעדים זמניים במסגרת המלחמה בעזה, אך הדגישה כי צעדים אלו נועדו על מנת לאזן בין חופש הביטוי לבין ההגדרה של חמאס כארגון מסוכן על פי מדיניות החברה.

בנוסף, מטא ציינה כי דפים שהתמקדו אך ורק במלחמה היו בעלי סיכוי גבוה יותר לחוות ירידה במעורבות הקהל בכל מקרה.

בתגובה לטענות לשינוי האלגוריתם ב-אינסטגרם, מטא אישרה כי אכן נעשה שינוי, אך גרסה כי הוא היה הכרחי לנוכח העלייה בתוכן השנאה שהגיע מהשטחים הפלסטיניים.

ענקית הרשתות החברתיות הוסיפה ואמרה כי השינויים הזמניים בוטלו, אך לא ציינה מתי.

השתיקה או העלימה במכוון תכנים של המדיה הפלסטינית? פייסבוק.

השתיקה או העלימה במכוון תכנים של המדיה הפלסטינית? פייסבוק. צילום: Shutterstock

"אנו מודים שאנו טועים, אבל כל רמיזה שאנו מדכאים בכוונה קול מסוים היא שקרית לחלוטין", אמרה דוברת מטא בתגובה לטענות בתחקיר ה-BBC.

מטא ספגה בעבר ביקורת מצד פלסטינים וארגוני זכויות אדם על כך שאינה מנהלת את התוכן שלהם ואודותיהם באופן הוגן, וזאת על רקע חוסר במומחים דוברי ערבית בצוותי הפיקוח שלה. מאידך מן הראוי לציין כי גם לישראלים היו תלונות וטענות על קיפוח בחשיפת תכניהם כנגד כלל הרשתות החברתיות, כולל פייסבוק, אחרי ה-7 באוקטובר.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים