"עכשיו יותר מתמיד, הטכנולוגיה מאפשרת את כל צורות הפשע המאורגן"

על רקע מבצע ללכידת סוחרים בבני אדם, סיריל גאוט, בכיר באינטרפול, סיפר כיצד הסייבר מסייע לצמצום תופעת הסחר בנשים העוסקות בזנות ● טל חמווי, המכללהּ: "זו רק טיפה בים"

הטכנולוגיה מסייעת לו. סחר בבני אדם ובנשים.

האינטרפול השיק מבצע חדש להתמודדות עם המגמה המתפתחת של סחר בבני אדם, ובתוכו – סחר בינלאומי בנשים העוסקות בזנות.

לפי האינטרפול, "המסחר בבני אדם מתאפשר בגלל ועל ידי טכנולוגיה, כולל מדיה חברתית, אפליקציות ופלטפורמות דיגיטליות אחרות". המבצע החדש, שהושק בנובמבר האחרון, נועד להגיב "לדפוס מדאיג של קורבנות שמשטים אותם ומשקרים להם".

האינטרפול הרחיב כי נשים מאמריקה הלטינית מתפתות להצעות עבודה מזויפות או מטעות. לאחר מכן הן נלקחות למדינה אחרת, במקרים רבים באירופה, שם הן מגלות כי ההבטחה לעבודה שניתנה להן הייתה שקרית ואז הן מועסקות בכפייה, בזנות.

מבצע מיוחד וראשון מסוגו – יחד עם שותפים רבים

המבצע, שלדברי האינטרפול הוא "ראשון מסוגו", התקיים בסוף נובמבר האחרון. במהלכו, קציני המשטרות הסתייעו ביכולות טכנולוגיות של האינטרפול למניעת סחר בבני אדם, לרבות זיהוי פנים, פשעי סייבר וניתוח פלילי.

המבצע נערך בשיתוף היורופול (המשטרה האירופית), מטא, ארגון Stop the Traffik, משרד האו"ם לסמים ופשיעה (ה-UNODC) והארגון לביטחון ושיתוף פעולה באירופה (ה-OSCE), שמימן אותו. הוא נעשה בשיתוף פעולה של תשע משטרות מגרמניה, אירלנד, הולנד, בריטניה, ספרד, ברזיל, קולומביה, הרפובליקה הדומיניקנית ו-ונצואלה.

בסיום המבצע אותרו 68 קורבנות פוטנציאליים, 146 "מגייסים", 365 שמות משתמש ו-162 כתובות URL המקושרות לפעילות הפלילית.

סיריל גאוט, המנכ"ל בפועל של שירותי המשטרה באינטרפול.

סיריל גאוט, המנכ"ל בפועל של שירותי המשטרה באינטרפול. צילום: חשבון הלינקדאין של גאוט

סיריל גאוט, המנכ"ל בפועל של שירותי המשטרה באינטרפול, אמר לעיתונות האירופית בסוף השבוע כי "הטכנולוגיה, עכשיו יותר מתמיד, מאפשרת את כל צורות הפשע המאורגן – וסחר בבני אדם אינו יוצא מן הכלל. המבצע הפגיש בהצלחה קצינים משני קצותיו של זרם הסחר האנושי המטריד הזה – בין אמריקה הלטינית לאירופה. עבודתם הקשה הובילה לאיתור מאות אירועים ומרכיבי נתונים, שיהוו בסיס לחקירות נוספות".

כך, באחת החקירות, חוקרי המשטרות של הולנד ו-ונצואלה הצליחו לאסוף תמונות פנים של נשים שפורסמו כ"נערות ליווי" מ-ונצואלה באתרים אירופיים. הם הריצו את התמונות במאגרי המידע של האינטרפול, והצליבו עם נתונים נוספים, כדי לאסוף מידע על זהות או מיקום החשודים במכירת הנשים לזנות.

חוקרים אחרים הצליחו לזהות נשים ברזילאיות באתרי שירות למבוגרים המפורסמים באירלנד, ואיתרו את החשוד שעומד מאחורי החשבונות הרבים. שוטרים מאירלנד וברזיל הצליחו לשייך לו קשרים לארגון פשע מאורגן. דפוס דומה נצפה על ידי שוטרים מבריטניה, שזיהו אתר שירותים מקומיים, הקשור באופן הדוק לדף המציע תוכן מיני מפורש.

קצינים מספרד ומקולומביה חברו יחד כדי לחקור את גיוסן של נשים קולומביאניות לעבוד בספרד. בחקירה עלה כי כדי להשתחרר מחובותיהן, הנשים הוכרחו לשלם "דמי שחרור" בסך 12,000 יורו.

במקביל, המשטרה מהולנד התמקדה בבדיקת קבוצות טלגרם שהציגו הצעות לעובדות מין. השוטרים הצליחו לחלץ מגוון תמונות, שמות משתמש ואפילו מספרי טלפון. נתונים אלה שותפו לקצינים ממשטרות אחרות – מה שהוביל לחקירות רבות נוספות.

"המבצע הזה סיפק מודיעין רב ערך, שישמש לפתיחת חקירות חדשות רבות נוספות ולהמשך חקירות פעילות, שנמשכות", סיכם גאוט. "המשטרות החליפו ידע, למדו אסטרטגיות איתור חדשות, ובסופו של דבר אפשרו להן לנווט טוב יותר בנוף הפלילי המורכב הזה".

בישראל ידועים.ות כ-16 אלף נשים וגברים שבזנות 

טל חמווי, ממייסדות ומנכ"לית משותפת של המכללהּ.

טל חמווי, ממייסדות ומנכ"לית משותפת של המכללהּ. צילום: יח"צ

טל חמווי, ממייסדות ומנכ"לית משותפת של המכללהּ – עמותה הפועלת לשיקום תעסוקתי של נשים במצבי זנות ואלימות, ומשלבת אותן במעגלי העבודה והחברה – אומרת כי "המבצע הזה ראוי, חשוב ומרשים, אבל למרבה הצער זו טיפה בים".

לדבריה, "בישראל ידועים.ות כ-16 אלף נשים וגברים, כולל טרנסג'נדרים.ות, וכן נערות ונערים, שעוסקות.ים בזנות – והנתון האמיתי גבוה יותר. בהתאמה, בעולם יש עשרות מיליוני, אם לא יותר, נשים הנמצאות במצבי בזנות. התופעה, לצערנו, רחבה, וככל שהזמנים קשים יותר – כגון בעת הקורונה וכמובן שבמלחמה – הראשונות להיפגע והנפגעות העיקריות הן תמיד נשים, שחיות יותר בעוני ומהוות אחוז גדול יותר מהמשפחות היחידניות".

"אחת הסיבות המרכזיות לכך שהיקף העוסקות בזנות גדול מהנתון שהצגתי", אמרה, "היא כי יש ברשת 'אתרי היכרויות' שמהווים זירות פעילות נוספות לזנות. זהו אחד הפנים המכוערים של הטכנולוגיה, שמקלה על מציאת וקבלת שירותי הזנות".

"חשוב שהעולם יהיה מקום בו לא קונים או מוכרים אנשים", סיכמה חמווי. "אבל הנתונים העולמיים מצביעים על כך שיש כ-50 מיליון א.נשים הלכודים בעבדות מודרנית, משועבדים, עובדים.ות בכפייה, שחיים חיי התעללות וחווים יחס בלתי אנושי – ו-71% מקורבנות הסחר בעולם הן נשים ונערות, 19% מתוכם, הן נשים העוסקות בזנות. צריך לתת לרשויות האכיפה יותר אמצעים, כולל משאבים טכנולוגיים – לצמצום התופעה הבזויה".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים