השנה שלהם: בכירים מסכמים את 2024 בהיי-טק

מנכ"לים, סמנכ"לים ומנהלים בכירים נוספים מסכמים את השנה בארגון שלהם ובמדינה בכלל, וחוזים מה צפוי לענף בשנה הבאה ● וגם: מיהו.י איש.אשת השנה שלהם? ● חלק א'

שנה הלכה, שנה באה.

2024 הייתה שנה רבת אתגרים והתפתחויות – המשך המלחמה בגזרות השונות ולחימה בכמה חדשות, על התוצאות הקשות שלהן, אך גם ההישגים וההצלחות, ו-100 חטופים שעדיין נמצאים בשבי החמאס בעזה, וכולנו מייחלים לשחרורם המהיר.

ההיי-טק הישראלי, שמוביל את הכלכלה הישראלית, לא היה מנותק מהמצב והמשיך לפעול, גם בתקופה של אי ודאות. עם זאת, בעקבות המשבר במדינה התעוררו כמה אתגרים שהשפיעו עליו, והביאו גם אותו למשבר מסוים: ירידה בהשקעות, גיוס מסיבי של עובדים ומנהלים למילואים, עזיבה את הארץ של עובדים ומנהלים אחרים, ועוינות כלפי ישראל. זאת, לצד האתגרים הטכנולוגיים – מתקפות הסייבר הרבות, בעיקר על ידי אויבינו, הבינה המלאכותית ועוד.

ביקשנו מבכירות ובכירים בהיי-טק הישראלי לסכם את השנה בענף, כפי שהם.ן רואים זאת. רבים נענו לבקשה, עד כדי כך שנאלצנו לחלק את הפרויקט למספר חלקים. התוצאות לפניכם:

פרופ' אסף אברהמי, מנכ"ל חשבשבת

איך אתה מסכם את השנה בהיי-טק הישראלי?
"השנה הייתה אחת המאתגרות ביותר בתולדות ההיי-טק הישראלי. ההיי-טק – שהוא קטר מרכזי של הכלכלה הישראלית, אחראי על חלק ניכר מהכנסות המדינה ממיסים, מעסיק חלק משמעותי מכוח העבודה בסקטור העסקי ומהווה נדבך מרכזי בייצוא – נמצא במשבר עמוק.

המשקיעים מחפשים ודאות שלא קיימת כרגע בישראל – מה שמוביל לבריחת השקעות ולחוסר יציבות. המשבר המתמשך, שהחל במאי 2022, התעצם עם פרוץ המלחמה, והביא עימו אתגרים משמעותיים: בריחת משקיעים, גל פיטורים נרחב ותופעה מדאיגה של בריחת מוחות. המשקיעים פעלו באופן פרגמטי וחיפשו חלופות השקעה בטוחות יותר בסביבות יציבות יותר".

פרופ' אסף אברהמי, מנכ"ל חשבשבת.

פרופ' אסף אברהמי, מנכ"ל חשבשבת. צילום: ניב קנטור

כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"המלחמה הציבה אתגרים חסרי תקדים, ובחשבשבת גילינו גמישות ויצירתיות. כמנכ"ל, אני גאה באופן שבו הארגון שלנו הצליח לתמוך במשק הישראלי ולאפשר רציפות תפקודית גם בתקופה הקשה ביותר.

חלקים נרחבים מהמדינה היו תחת הפצצות, ועסקים קטנים ובינוניים עמדו בפני אתגרים חסרי תקדים – חלקם הושבתו ואחרים נדרשו להתייעלות תפעולית מיידית. הצלחנו למצוא פתרונות יצירתיים ודינמיים ללקוחותינו. תוך כדי תנועה, זיהינו במהירות את הצרכים המשתנים של הלקוחות, וביצענו התאמות מהירות ומדויקות".

מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"אייל ולדמן, שמהווה דוגמה מופתית למנהיגות אחראית וערכית. ולדמן הוא איש שמשלב מצוינות עסקית עם מחויבות חברתית עמוקה, ללא תאוות בצע או רדיפת כבוד. האיש, שאיבד ב-7 באוקטובר את היקר לו מכל (בתו, דניאל – י"ה), לא נבחר לחינם לקבל את פרס ישראל, והוא הוכיח שהוא נכס לא רק להיי-טק הישראלי, אלא לחברה הישראלית כולה".

האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"קיים פוטנציאל, שכן באופן מסורתי, תהליכי שיקום לאחר מלחמות מניעים מנועי צמיחה כלכליים. עם זאת, נדרשת תוכנית פעולה סדורה, שתכלול תכנון ארוך טווח, יציבות פיננסית והזרמת אמון למערכת ההיי-טק. אם זה לא יקרה, אני לא בטוח שיש מקום להרבה אופטימיות".

מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"ודאות, יציבות ובעיקר שקט!"

איתי אהרון, מנהל שותפים כללי וסמנכ"ל הכנסות בהייפר גלובל

איך אתה מסכם את השנה בהייטק הישראלי?
"אין ספק שהשנה האחרונה הייתה מהמאתגרות שידע ההיי-טק הישראלי, שהיה לסמל עמידות ונחישות מול אתגרים חסרי תקדים. הענף התמודד השנה עם אתגרים משמעותיים של גיוסי הון, סגירת חברות ורישום סטארט-אפים כחברות אמריקניות, בשל חשש ממימון מוסדי מקומי. החל מאוקטובר אשתקד, המלחמה הרב זירתית החריפה את המשבר: גיוסי מילואים נרחבים, שהובילו להיעדרויות עובדים ומחסור בכוח אדם, ביטולי טיסות, שהובילו לשיבושים בשרשראות האספקה, ולקשיים תפעוליים משמעותיים.

בנוסף, חלק מהמשקיעים הזרים הפסיקו את השקעותיהם בחברות ובמחקר ישראליים עקב לחצים של פרו-פלסטינים. כתוצאה מכך, היינו ואנחנו עדיין עדים לכך שחברות רבות שקלו להעביר חלק מהפעילות לחו"ל או להרחיב אותה מחוץ לישראל – מה שעלול לשנות את מרכז הכובד של ההיי-טק הישראלי.

יחד עם זאת, על אף שהשנה הייתה מאתגרת במיוחד עבור חברות ישראליות, הן התמודדו והשיגו תוצאות טובות יחסית – וזו הפתעה חיובית. חברות בוגרות ומבוססות, במיוחד בתחומי הביטחון, הסייבר והתוכנות הארגוניות, הצליחו לשמור על יציבות מסוימת, ואף לייצר אקזיטים וגיוסים. המשקיעים ממשיכים להשקיע כאן, אם כי הם מעדיפים להשקיע בחברות גדולות ובוגרות יותר, שפחות מזוהות כישראליות ופחות חשופות לסיכון הישראלי בזכות הפעילות הבינלאומית שלהן.

ועדיין, יש שני נושאים שסימן שאלה גדול מרחף מעליהם, ואני תקווה שישתפרו בשנה הבאה: מצבן של חברות טכנולוגיה שמשרדיהן ממוקמים בצפון הארץ הוחמר בשל המלחמה גם בתחום גיוס מימון, והיותה של התעשייה עדיין בשלב מוקדם של גל החדשנות בתחום ה-AI – גל שישראל עלולה לפספס אותו".

איתי אהרון, מנהל שותפים כללי וסמנכ"ל הכנסות בהייפר גלובל.

איתי אהרון, מנהל שותפים כללי וסמנכ"ל הכנסות בהייפר גלובל. צילום: ענת קזולה

כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"מאחר שהלקוחות שלנו הם חברות טכנולוגיות, שמפתחות מוצרים טכנולוגיים מבוססי מחשוב במגוון ענפי התעשייה, ורובן ככולן פועלות בשווקים בינלאומיים, הרציפות התפעולית הייתה קריטית מבחינת הייפר גלובל. לשמחתנו, למרות הקשיים, הצלחנו לשמור על רציפות תפעולית גם בתקופת המלחמה ולשמר רציפות עסקית ללקוחותינו, הודות למודל תפעולי גמיש, המתבסס על תחזיות לקוח ותכנון מקדים לפיהן. גמישות זו התאפשרה בין היתר הודות ליכולתנו לייצר בשלושה אתרים בארץ, תוך מתן פתרונות ייצור מקבילים מחוץ לישראל. בנוסף, בזכות שיתופי פעולה עם מפעלי ייצור בפריסה גיאוגרפית רחבה, הצלחנו לעמוד בזמני האספקה ללקוחות, לצמצם עלויות שינוע ולהבטיח שירות רציף. כך אפשרנו ללקוחותינו להתמקד בליבת פעילותם העסקית, בזמן שניהלנו עבורם את התשתיות התפעוליות המורכבות שלרוב לא קיימות אצלם".

מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"מבחינתי, אנשי השנה הם אנשי ונשות המילואים הטובים והגיבורים, שעזבו את משפחותיהם ושגרת יומם, התגייסו למאמץ המלחמתי וראו בראש ובראשונה את טובת המדינה לנגד עיניהם, בכדי שכולנו נוכל להמשיך לחיות פה בביטחון".

האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"ענף ההיי-טק, שנחשב למנוע הצמיחה הבלתי מעורער של המשק הישראלי, הוא זה שמסומן כמנוף שיחולל את הצמיחה המחודשת אחרי המלחמה. רוב חברות הטכנולוגיה בטוחות ביכולתן לצמוח בשנה הבאה, ורוב המשקיעים צופים שתחול במהלכה עלייה בפעילות המיזוגים והרכישות. כבר כיום, רשות החדשנות ובכירים מהתעשייה מגבשים מהלכים לעידוד ההשקעות בהיי-טק.

על אף הסנטימנט האנטי ישראלי בארצות הברית ובאירופה, שהשפיע לרעה על המשקיעים הזרים, החוסן של התעשייה המקומית, איכות ההון האנושי והפעילות המשמעותית של חברות רב לאומיות בישראל לא מותירים מקום לספק שההיי-טק יחזור להוביל.

נושא נוסף שהממשלה צריכה לקחת בחשבון הוא בריחת המוחות מישראל, שהופכת להיות קריטית למשק, לרבות לתעשיית ההיי-טק. אני תקווה שתוכנית השבת המוחות של הממשלה, שפונה לחוקרים מצטיינים ונותנת מענקים להקמת מעבדות, תמשיך ביתר שאת".

מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"אני מאחל לכולנו שקט וחזרה של כל משרתי המילואים שלנו לתעסוקה מלאה. הלוואי שה-'הותר לפרסום' העיקרי שנשמע יהיה על הצלחתן של חברות ישראליות באקזיטים, פיתוחים חדשניים, רכישות והשקעות, שיחזירו את קטר ההיי-טק להוביל – ובגדול".

מוטי אליאב, מנהל מרכז הפיתוח של אינטואיט בישראל

איך אתה מסכם את השנה בהיי-טק הישראלי?
"אי אפשר לנתק את ענף ההיי-טק מהמצב המקרו-כלכלי במדינה, ואף ממגמות גיאו-פוליטיות רחבות יותר. מבחינה זו, אין ספק שעברה על כולנו שנה מאתגרת – ללא קשר לביצועיים הפיננסיים או לקצב הדילוורים של כל חברה באופן ספציפי. על רקע הטלטלה הכללית שסביבנו, ענף ההיי-טק הוא כבר לא רק הקטר שסוחב את המשק קדימה, אלא גם, במידה רבה, כרית האוויר שמרפדת את הזעזועים הרבים שפוקדים את ישראל, ושבלעדיו הפגיעה בכלכלה הישראלית הייתה גבוהה לאין שיעור".

מוטי אליאב, מנהל מרכז הפיתוח של אינטואיט בישראל.

מוטי אליאב, מנהל מרכז הפיתוח של אינטואיט בישראל. צילום: יח"צ

כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"הטלטלה העזה שיצרה המלחמה במדינה כולה השפיעה באופן מוגבל על תפקוד מרכז הפיתוח שלנו: גם בעיצומה של המלחמה המשכנו בגיוס עובדים חדשים ובהעברת תחומי פיתוח נוספים מהמטה בארצות הברית לישראל. מאחר שהפעילות העסקית של אינטואיט מתמקדת בצפון אמריקה, למלחמה לא הייתה כל השפעה על הביקוש בשוק למוצריה ועל היקף המכירות. בנוסף, מאחר שגם בימי שגרה מודל העבודה באתר הישראלי הינו היברידי, העובדים המקומיים המשיכו לעבוד מהבית ולא נרשמה האטה של ממש ממשית בפעילות הפיתוח, בהתאם למפת הדרכים המקורית שלנו".

מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"אייל ולדמן, חתן פרס ישראל בתחום היזמות והחדשנות הטכנולוגית, שמבטא שילוב נדיר של יזמות טכנולוגית, אסטרטגיה עסקית מעוררת השראה – מכירת מלאנוקס לאנבידיה – ומחויבות עמוקה ואישית לחזון של המדינה הזו, חרף המחיר האישי הכבד ששילם כשאיבד את בתו, דניאל, במתקפת ה-7 באוקטובר".

האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"הנבואה ניתנה, כידוע, לשוטים, וכאן מדובר בנבואה מורכבת במיוחד, שמושפעת משינויים טקטוניים ברמה הגלובלית – בראש ובראשונה מדיניותו הלא צפויה של הנשיא הנבחר של ארצות הברית, דונלד טראמפ, יחסיו עם תעשיית הטק האמריקנית וטיב הקשר בין הבית הלבן לישראל לאור מגבלות סחר אפשריות ומכסים חדשים. לצד הטלטלות בשוק המקומי – התמשכות המלחמה בעזה, חידוש הרפורמה המשפטית ותחילת עדותו של בנימין נתניהו, אני חושב שכל אדם הוגן צריך להודות שקשה מאוד להעריך לאן פנינו – אפילו אם ברמת הארגון הספציפי יש פה חברות וסטארט-אפים עם רעיונות מצוינים, שמנווטים על ידי מנהלים מנוסים".

מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"שנה של שגרה. שקט לחזור ולהתמקד במה שאנחנו יודעים לעשות הכי טוב – לבנות מוצרים שמייצרים ערך למיליוני משתמשים גלובליים – עם כמה שפחות הפרעות, סגרים, השבתות וטילים. שנה טובה, ושכל החטופים יחזרו במהרה לבתיהם. לא נוכל לחזור לשגרה אמיתית עד שזה יקרה".

ארן אראל, דירקטור אזורי בכיר של F5 בישראל, יוון וחצי האי האיברי

איך אתה מסכם את השנה בהיי-טק הישראלי?
"השנה שחלפה הייתה לא פשוטה להיי-טק הישראלי. במרכז העניינים עמדו האתגרים הביטחוניים והכלכליים, שהשפיעו על החברה הישראלית כולה, ובתוכה על תעשיית ההיי-טק, שהייתה צריכה להסתגל במהירות למציאות משתנה. לצד המלחמה והעלייה הדרמטית בכמות ובאיכות מתקפות הסייבר, בלטו מגזרים שנפגעו משמעותית, בהם עסקים קטנים ובינוניים. מנגד, המגזרים הבנקאי והטכנולוגי הצליחו לשמור על יציבות יחסית, ואף להמשיך להשקיע בטכנולוגיות מתקדמות.

כאמור, השנה התאפיינה בעלייה חסרת תקדים במתקפות הסייבר – הן מבחינת ההיקף והן מבחינת התחכום שלהן. חברות רבות, במיוחד בתחומי הבנקאות והפיננסים, עמדו בפני אתגר עצום בהגנה על מערכותיהן. מתקפות מצד מדינות עוינות וגורמים נוספים אילצו חברות ישראליות להשקיע בפתרונות אבטחת מידע חדשניים, דוגמת מערכות מבוססות בינה מלאכותית לניטור ומניעה בזמן אמת".

ארן אראל, דירקטור אזורי בכיר של F5 בישראל, יוון וחצי האי האיברי.

ארן אראל, דירקטור אזורי בכיר של F5 בישראל, יוון וחצי האי האיברי. צילום: גבריאל בהרליה

כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"למרות המציאות המאתגרת, F5 הפגינה גמישות ויכולת הסתגלות יוצאת דופן. הנהלת F5 (שהינה חברה רב לאומית – י"ה) הביעה תמיכה איתנה בעובדים – הן במישור הרגשי והן במישור המקצועי: עובדים עברו לעבודה היברידית והחברה תמכה באופן מלא באלה מהם שהתגייסו למילואים. בו בזמן, היא המשיכה לתמוך בלקוחותיה באופן מלא, והוסיפה להשקיע ולרכוש טכנולוגיות ישראליות פורצות דרך כמו וויב ופרומפט סקיוריטי".

מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"ההיי-טק הישראלי כולו ראוי השנה לתואר. התגייסות התעשייה למאמץ הלאומי לא התבטאה רק במתן תרומות ובתמיכה ישירה, אלא גם במיזמים טכנולוגיים שתרמו למערך ההסברה הישראלי ולשיפור ביטחון המידע בזמן אמת. חברות רבות סיפקו פתרונות דיגיטליים למערכות חירום והסברה, וכן יזמו קמפיינים להעלאת המודעות, לטובת תמיכה בינלאומית במדינה".

האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"למרות הקשיים, קיימים סימנים חיוביים רבים. המשקיעים הבינלאומיים ממשיכים להעריך את ההון האנושי יוצא הדופן של ישראל ואת היכולת שלה להוביל בתחומים כמו סייבר, בינה מלאכותית וניהול דאטה. החזרה להיקפי השקעה גבוהים יותר נראית אפשרית, והסימנים לכך ניכרים בשטח".

מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"להיי-טק הישראלי ולמדינת ישראל כולה אני מאחל שנה של התאוששות וצמיחה. שההשקעות יחזרו למלוא כוחן, שישראל תמשיך להוביל בחדשנות טכנולוגית עולמית, שההיי-טק יהיה הקטר שימשיך להצעיד את המשק הישראלי ושהמדינה כולה תתייצב. מעל לכל, אני מאחל שהחטופים ישובו הביתה בשלום ושנמצא דרך לשוב לשגרה פורייה".

נועה אשר, מנכ"לית NTT ישראל

איך את מסכמת את השנה בהיי-טק הישראלי?
"השנה הייתה מאתגרת מאוד – סטארט-אפים, חברות היי-טק וחברות רב לאומיות היו צריכים לפעול בתנאי אי ודאות, בזמן שחלק מהעובדים במילואים או נפגעו מהמלחמה, ועם הגבלות משמעותיות כמו ההיצע הנמוך בטיסות לחו"ל והמחירים הגבוהים. למרות כל זאת, ההיי-טק הישראלי הוכיח חוסן מרשים – סטארט-אפים רבים הצליחו ליצור במהלך השנה שיתופי פעולה, לגייס לקוחות חדשים ולגייס הון ממשקיעים".

נועה אשר, מנכ"לית NTT ישראל.

נועה אשר, מנכ"לית NTT ישראל. צילום: מיכל לוי

כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"למרות הסביבה המאתגרת, נחלנו לא מעט הצלחות בחיבור סטארט-אפים ישראליים לתאגיד NTT ולמאות חברות הבנות שלו בעולם, כולל עשרות שיתופי פעולה ועסקאות בתחומי הסייבר, הבריאות הדיגיטלית ועוד".

מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"איש השנה שלי בהיי-טק הוא השר לשעבר יזהר שי, ששכל במלחמה את בנו, ירון ז"ל. הוא לקח את השכול והאבל והצמיח ממנו פרויקט מדהים של הקמת 1,400 סטארט-אפים, כשכל אחד מהם להנצחת נרצח.ת ב-7 באוקטובר. בעיני זה מאוד מאפיין את ההיי-טק הישראלי – לדעת להוציא את הטוב גם מהרע ולהפוך מצבים קשים למנוע ליזמות".

האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"בהחלט. ההיי-טק הישראלי מסיים את השנה הקשה הזאת עם אופטימיות זהירה, מאחר שנראה שהיקף המלחמה הצטמצם משמעותית, וכולנו תקווה שהיא תסתיים בקרוב גם בדרום, ובהחזרת כל החטופים. הסימנים מהשנה מעודדים, וחברות ההיי-טק והסטארט-אפים שהצליחו לשרוד מגיעים בריאים ומוכנים יותר לשנה הקרובה. הפחתת הריבית בארצות הברית וסיום המלחמה בישראל, לכשיקרה, יזניקו עוד יותר את ההתאוששות שראינו בחודשים האחרונים. המלחמה, כמו כל משבר, תוליד מאות רעיונות חדשים, בתקווה שיהפכו לסטארט-אפים חדשים".

מה את מאחלת להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"ראשית, כמובן – חזרת כל החטופים וסיום המלחמה בהקדם. שנית, אני מאחלת להיי-טק הישראלי שיחזור להיות במקום שבו הוא ראוי להיות – שם נרדף לחדשנות פורצת דרך ופחות בהקשר הנוכחי של 'היי-טק תחת מלחמה'. אם תוך כדי המלחמה הצלחנו להגיע לכאלה הישגים – העתיד מבטיח".

חן בורשן, מנכ"ל סקייהוק סקיוריטי

איך אתה מסכם את השנה בהיי-טק הישראלי?
"2024 הוכיחה שוב את עמידות ההיי-טק הישראלי, ובעיקר את עמידותם של חבריי היזמים בפני משברים. בד בבד ברורה חשיבותו של ההיי-טק לחוסנה הכלכלי של ישראל, במיוחד בתקופה שבה המדינה נדרשת למשאבים רבים כדי לממן את עלויות המלחמה".

חן בורשן, מנכ"ל סקייהוק סקיוריטי.

חן בורשן, מנכ"ל סקייהוק סקיוריטי. צילום: יח"צ

כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"במהלך המלחמה, בעלי תפקידים רבים גיוסו למילואים, לעתים לתקופות ארוכות. גם בזה אנחנו לא שונים מכלל החברה הישראלית, שנאלצה להיערך להיעדרות ממושכת של אנשי המילואים, שלהם אנחנו חבים יותר ממה שמילים יכולות לתאר. בסקייהוק סקיוריטי נערכנו לכך, והמשכנו לחדש ולייצר, להחתים לקוחות משמעותיים ולייצר חדשנות, שעליה זכינו בפרסים ובהכרה במהלך השנה".

מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"היזם הישראלי. זה שהוכיח עמידות, יצירתיות וכושר התמודדות שמקבלים הכרה והערכה בכל שיחה שאני מנהל עם שותפים, לקוחות ומשקיעים בעולם".

האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"התמורות בענף וגל החדשנות שקורה עם כניסת טכנולוגיות הבינה המלאכותית יוצרים הזדמנות ל-'שיבוש' תעשיות שונות ויחד איתן שיפור, שוודאי יהיה מושפע משיפור גם במצב הגיאו-פוליטי בארץ, באירופה ובארצות הברית".

מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"אני מאחל למדינת ישראל סיום המלחמה בכל החזיתות וחזרה לשגרה בריאה וצומחת, ואני מאחל להיי-טק המשך צמיחה תוך מציאת הדרך להיות כור ההיתוך החדש של החברה הישראלית, על כל רבדיה".

מלי ביצור פרנס, מנכ"לית פירמת הייעוץ תפן ויו"רית המכון ליצור מתקדם של משרד הכלכלה

איך את מסכמת את השנה בהיי-טק הישראלי?
"2024 הייתה שנה מורכבת עבור ההיי-טק הישראלי. אחרי סימני התאוששות, עלייה בהשקעות והתייצבות בשוק העבודה, המלחמה יצרה מציאות חדשה, שדרשה הסתגלות מהירה מכל החברות במשק".

מלי ביצור פרנס, מנכ"לית פירמת הייעוץ תפן ויו"רית המכון ליצור מתקדם של משרד הכלכלה.

מלי ביצור פרנס, מנכ"לית פירמת הייעוץ תפן ויו"רית המכון ליצור מתקדם של משרד הכלכלה. צילום: ענת קזולה

כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"תפן הוכיחה את חוסנה במהלך המלחמה. רבים מעובדינו גויסו למילואים, ואנחנו גאים לתמוך בהם ובמשפחותיהם. במקביל, המשכנו לספק שירותים ללקוחותינו, תוך התאמת מודל העבודה למצב החירום. הקמנו צוותי משימה מיוחדים לסיוע לתעשייה המסורתית בהתמודדות עם האתגרים החדשים, במיוחד בעולמות האוטומציה וה-AI, וסייענו למפעלים ועסקים רבים שנפגעו מהמלחמה לשרוד באמצעות אבחונים והטמעת טכנולוגיה מתקדמת".

מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"פרופ' יובל נח הררי, שקולו המאזן והמפוכח בנושא ה-AI חיוני במיוחד בתקופה זו. הוא מצליח להעלות למודעות הציבורית את ההזדמנויות והאתגרים שהטכנולוגיה הזו מביאה איתה, תוך שמירה על פרספקטיבה הומניסטית חשובה".

האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"אני מאמינה שכן, בצורה הדרגתית. למרות האתגרים הנוכחיים, ההיי-טק הישראלי הוכיח במלחמה שוב את יכולת ההסתגלות והחדשנות שלו. החיבור המתהדק בין התעשייה המסורתית לטכנולוגיות מתקדמות יוצר הזדמנויות חדשות והביקוש העולמי לפתרונות טכנולוגיים ממשיך לצמוח".

מה את מאחלת להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"אני מאחלת להיי-טק הישראלי שימשיך להוביל בחדשנות עולמית, תוך שמירה על הערכים והלכידות החברתית שהתגלו במהלך המלחמה. למדינת ישראל אני מאחלת שקט וביטחון, המשך צמיחה כלכלית וחיזוק החוסן החברתי. שנדע לרתום את היכולות הטכנולוגיות שלנו לטובת בניית חברה טובה וצודקת יותר".

איציק בן דוד, מנהל אגף טכנולוגיות ומערכות מידע בעיריית תל אביב-יפו

איך אתה מסכם את השנה בהיי-טק הישראלי?
"ההיי-טק הישראלי ספג מכה קשה בשנה האחרונה. אצלנו, בעיריית תל אביב-יפו, הקרקע יציבה – אנחנו מקום עבודה שמתאפיין ברמת ודאות גבוהה, אבל אנחנו מחוברים לרוב המשק ומקיימים שיתופי פעולה עם החברות המובילות בו, כך שאני בהחלט מודע לגלי הפיטורים והקיצוצים מסביב, ומרגיש זאת דרכן".

איציק בן דוד, מנהל אגף טכנולוגיות ומערכות מידע בעיריית תל אביב-יפו

איציק בן דוד, מנהל אגף טכנולוגיות ומערכות מידע בעיריית תל אביב-יפו צילום: Oferxl

כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"עיריית תל אביב-יפו מתאפיינת בחוסן עירוני גבוה ונערכה מראש לתרחישי חירום מחמירים. ועדיין, במצב קיצון כמו שחווינו השנה, נדרש אגף טכנולוגיות ומערכות מידע בעירייה לפעול במהירות להתאמת פתרונות לתושבים ולעיר במגוון עולמות – אם זה בעולמות החירום ואם זה בשגרה, שפתאום השתנתה. אני גאה לומר שהגבנו באופן מיידי, גמיש ויצירתי לספק מענה לכל אתגר שנדרשנו לו".

מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"אסף רפפורט, מנכ"ל וויז, שלא התפתה למכור את החברה שלו לענקית גוגל ובחר בצעד שלדעתי הוא הרבה יותר נכון, ובעיקר מראה עד כמה רפפורט הוא בעל חזון. אני מאמין שהבחירה שלו תתרום רבות לכל האקו-סיסטם היזמי בתל אביב-יפו בפרט, ובארץ בכלל".

האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"אני משוכנע שכן, וזאת תודות להשקעה הישראלית בפיתוח פתרונות מבוססי AI. כמעט בכל מוצר יש חיבור לתשתיות AI שנותנות ערך ויכולות גבוהות לקבלת החלטות. זאת הדרך של ההיי-טק הישראלי לצאת מהמשבר הנוכחי – לפעול בעולמות הבינה המלאכותית".

מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"אני מאחל לכולנו – להיי-טק הישראלי, למשק הישראלי, לחברה הישראלית ולמדינה שנצליח להשתקם ולצאת מהתקופה המאתגרת שחווינו ועודנו חווים. אני מאמין ביכולת שלנו להשתנות, להמציא את עצמנו מחדש ואפילו לגדול ולצמוח, למרות המשברים. לבנות ולהיבנות כל הזמן".

עידן בן נאים, מנהל הפעילות של נטסקופ בישראל

איך אתה מסכם את השנה בהיי-טק הישראלי?
"2024 הייתה אחת השנים המאתגרות בתולדות הענף. ההשפעות הכלכליות והביטחוניות יצרו אי ודאות משמעותית, אך לצד זאת נראתה עמידות יוצאת דופן בתחומים כמו סייבר, ענן ובינה מלאכותית, שבהם ישראל ממשיכה להוביל ולהיות מקור לחדשנות עולמית".

עידן בן נאים, מנהל הפעילות של נטסקופ בישראל.

עידן בן נאים, מנהל הפעילות של נטסקופ בישראל. צילום: ניב קנטור

כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
נטסקופ, שמנו דגש מיוחד על תמיכה בצוותים, בלקוחות ובשותפים. בישראל, חיזקנו את היערכותנו למצבי חירום, תוך מתן שירות ללא הפסקה, והתחשבות באתגרים האישיים והלאומיים שחוו הצוותים והלקוחות שלנו. העדיפות שלנו הייתה לספק מענה אמין, תוך שמירה על חוסן אנושי ומקצועי".

מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"אנשי השנה שלי הם המילואימניקים ובני משפחותיהם. הם אלה שהחזיקו את החברה הישראלית יחד בשנה המורכבת הזו, אפשרו את המשך תפקוד הענפים הקריטיים ושמרו על החוסן הלאומי. בני המשפחות, שהמשיכו לנהל שגרה תחת לחץ עצום, הם גיבורים לא פחות. תרומתם הישירה והעקיפה להיי-טק הישראלי היא עצומה".

האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"כן. אני מאמין שכמו במצבים דומים בעבר, אחרי מלחמות יש לרוב צמיחה כלכלית משמעותית. פרויקטים שהוקפאו בזמן המלחמה יחזרו בכוח מחודש, ויובילו לחדשנות ולהשקעות חדשות. ההיי-טק הישראלי ידוע ביכולתו לנצל תקופות של משבר כדי לחדש ולצמוח".

מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"אני מאחל להיי-טק הישראלי להמשיך להוות עמוד תווך של כלכלה חזקה ומקור גאווה לאומית. למדינה אני מאחל שקט וביטחון שיאפשרו לחדשנות, ליצירתיות ולשיתופי הפעולה לפרוח. רק יחד נוכל להתגבר על האתגרים ולהמשיך לבנות עתיד טוב יותר".

המשך הפרויקט – מחר.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים