"יש למדענים הראשיים תפקיד חשוב בקידום המדע והטכנולוגיה בממשלה"
כך אמר גדי אריאלי, מנכ"ל משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, בדיון שנערך בכנסת, שבו הוצגו פרויקטים טכנולוגיים שקידמו המדענים הראשיים במשרדי ממשלה שונים
"למדענים הראשיים במשרדי הממשלה יש תפקיד חשוב בקידום המדע והטכנולוגיה – כל אחד בתחומו. שיתוף הפעולה ביניהם מהווה נדבך מרכזי במארג המחקר והחדשנות הלאומי, לצד חיזוק הקשרים בין האקדמיה לתעשייה וקידום פיתוח כלכלי-חברתי", כך אמר אתמול (ג') גדי אריאלי, מנכ"ל משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה.
אריאלי דיבר בישיבת ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת. הוועדה, שבראשה עומד ח"כ איימן עודה, דנה בדו"חות הפעילות של המדענים הראשיים במשרדי הממשלה לשנים 2023-2024.
"הדו"חות שמוצגים היום בוועדה מסכמים את פעילות פורום המדענים הראשיים במשרדי הממשלה וגופים ציבוריים. הפורום, בראשותה של השרה גילה גמליאל, מתכנס בכל רבעון, לתיאום ולתכנון הפעילויות", אמר אריאלי. עוד הוא ציין ש-"מאז תחילת המלחמה, הפורום מתאים את פעילותו להתמודדות עם השלכותיה המלחמה ולסיוע בפעולות השיקום".
פרויקטי חדשנות בממשלה
פרופ' אבי דומב, המדען הראשי במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, ציין כי פעילותו התמקדה בפרסום קולות קוראים למימון ולליווי תוכניות במוסדות שמלוות במיזמים טכנולוגיים, עם פוטנציאל יישומי-מסחרי ואקדמי. בסך הכול, מימן המשרד מחקרים בהיקף של כ-1.75 מיליון שקלים, תוך שיתוף פעולה עם משרדי הממשלה השונים. כמו כן, הוא מימן הקמת שני מרכזי ידע לאומיים חדשים בתחומים שונים, בתקציב של כשישה מיליון שקלים, כאשר אחד מהם פועל להטמעת שימושי בינה מלאכותית במשרדי הממשלה.
ד"ר עירית אלון, מנהלת המחלקה למחקר רפואי במשרד הבריאות, ציינה בין הפעולות שביצע המשרד ב-2023-2024 קידום מחקר ברפואה מותאמת אישית, במסגרת שיתופי פעולה עם רשת אירופית גדולה וקונסורציום בינלאומי לרפואה מתקדמת. במסגרת זו, אמרה ד"ר אלון, יצאו 12 קולות קוראים למחקרים בנושאי בריאות דיגיטלית.
נועה עובדיה מנצורי, המדענית הראשית במשרד העלייה והקליטה, דיברה בסקירת פעילות משרדה על פרסום מכרז ובחירת זוכה שיספק למשרד בחמש השנים הבאות שירותי מחקר, שיהיו מבוססים על שיטות חדשניות לאיסוף נתונים, בהם סקרים דיגיטליים. זאת, כדי לספק להנהלה הבכירה של המשרד נתונים באיכות גבוהה ותובנות, כדי שיוכלו לקבל החלטות.
ד"ר שי סופר, המדען הראשי במשרד התחבורה, סקר את פעילות המחקר של המשרד בכמה תחומים – בתקציב יחסית קטן ביחס לתקציבו הכולל. הוא ציין כי היחידה שבראשותו מעורבת בפרויקטים לקידום פתרונות תחבורה חכמה בישראל, בין היתר על ידי העמדת תשתיות ויכולת סיוע לוגיסטי לקיום ניסויים בכלי רכב אוטונומיים. כמו כן, המשרד מבצע פרויקטי ניידות חכמה וזיהוי אוטומטי של אירועים בכבישם מהירים, בעזרת שימוש בטכנולוגיית בלוטות'. עוד הוא ציין כי משרד התחבורה ממשיך במעורבות בפרויקטים של חשמול האוטובוסים ושל אוטובוסים אוטונומיים. כמו כן, הוא סיפר שהמשרד מפעיל מרכז ידע, על מנת לשתף פעולה עם קהילת הסטארט-אפים.
תגובות
(0)