ההיי-טק עוד לא יצא מהמשבר: ירידות כמעט בכל מדדי התעסוקה

נתוני חברת אתוסיה לסיכום שנת 2024 בהיי-טק ובביוטק בישראל מצביעים על כמה מגמות מדאיגות: מירדה בשכר הממוצע ועד לצמצום בגיוס עובדים בקרב חברות גלובליות ● עם זאת, יש סימנים מעודדים לקראת 2025

לא יצא מהמשבר. ההיי-טק הישראלי.

כבכל השנים האחרונות, אתוסיה מסכמת שנה בתעשיית ההיי-טק והביוטק בישראל, ומדווחת הפעם על כמה מגמות מדאיגות: מירדה בשכר הממוצע ועד לצמצום בגיוס עובדים בקרב חברות גלובליות.

אתוסיה, המתמחה בתחומי הגיוס וההשמה וביצירת חיבורים בין כישרונות מובילים לבין חברות בענפי ההיי-טק, הביוטק, הפיננסים ובכירים. החברה, לדבריה, "מתגאה בגישתה החדשנית המשלבת כלי AI ויכולות ניתוח מתקדמות, המסייעים להבטחת תהליכי גיוס מדויקים, מהירים ויעילים", ומציעה פתרונות מותאמים אישית המבוססים על הבנת השוק וצרכי הלקוחות, תוך התמקדות בחוויית המועמד והמעסיק כאחד.

חטיבת המחקר של אתוסיה ממלאת תפקיד מרכזי בגישתה הייחודית של החברה, ועוקבת באופן שוטף אחר מגמות בשוק התעסוקה בענפי ההיי-טק, הביוטק, הקלינטק ושוק ההון. בנוסף, היא מנהלת סקרי שכר מקיפים, המעניקים תובנות למעסיקים ולעובדים כאחד.

המספרים המרכזיים של 2024

מנתוני אתוסיה בסיכום השנה החולפת ניתן ללמוד כי:

  • תעשיית ההיי-טק מונה כעת כ-417 אלף מועסקים – עלייה של פחות מאחוז בהשוואה ל-2023 (בדצמבר 2023 היו 413 אלף עובדים ב-טק המקומי).
  • מספר המשרות הפתוחות במהלך 2024 היה 9,200 (בהשוואה ל-12,750 במהלך 2023 – ירידה של 28%).
  • מספר המשרות הפתוחות המשויכות לחברות סטארט-אפ היה ב-2024 1,200 (לעומת 4,900 במהלך 2023).
  • התנועה בין חברות "התכווצה" ביותר מחצי: ב-2024 כ-1,800 עובדים בממוצע עברו בין חברות מדי חודש, לעומת ממוצע חודשי של 3,785 ב-2023 – עובדים אלה לא בהכרח עזבו את החברה הקודמת על דעת עצמם, אך כן הצליחו למצוא עבודה אחרת.
  • מספר העוזבים מרצון בשנת 2024 היה 5% בלבד – הנמוך ביותר זה למעלה מעשור.
  • הוותק הממוצע של חבר הנהלה בארגון, נכון ל-2024, הוא 6.2 שנים – ללא שינוי בהשוואה ל-2023.
  • הוותק הממוצע של עובד בארגון ב-2024 עלה ל-3.6 שנים מ 3.4 שנים ב-2023.
  • כ-68% מחברות הסטארט-אפ ממוקמות במרכז הארץ.
  • כ-65% מהעובדים בהיי-טק מועסקים בתפקידים טכנולוגיים.

ירידה בשכר הממוצע בהיי-טק

שנת 2024 בהיי-טק הישראלי הייתה בסימן המלחמה שטרם הסתיימה והגיעה אחרי שנה של אי-ודאות פוליטית וירידה באמון המשקיעים. מסיכום נתוני אתוסיה לשנה החולפת עולה כי לראשונה מאז 2020, נרשמה ירידה בשכר הממוצע בהיי-טק: מדובר בירידה של 3% בהשוואה ל-2023. השכר הממוצע בהיי-טק עומד כיום על 29,900 שקלים – עדיין פי 2.3 מהשכר הממוצע במשק.

נתון נוסף שצריך להדליק נורות אזהרה בקרב ראשי התעשייה הוא הצמיחה המזערית של פחות מאחוז במספר המועסקים. בסוף 2024 מספר המועסקים עמד על 417 אלף, לעומת 413 אלף בסוף 2023 – מדובר בקיפאון למול מגמה עקבית וארוכת שנים של עלייה של 4% במספר העובדים.

לדברי אייל סולומון, מנכ"ל חברת אתוסיה: "אי-ודאות פוליטית וביטחונית, ירידה בביטחון המשקיעים ותנודתיות בכלכלה הגלובלית משכו את תעשיית ההיי-טק הישראלית כלפי מטה. כאשר מגבלת הייצוא והפגיעה בתחרותיות היוו גם הן אתגר משמעותי.

העלייה בהוצאות הממשלה בשל המלחמה פגעה קשות בביטחון המשקיעים. כידוע, תעשיית ההיי-טק תלויה בהשקעות המגיעות מחוץ לישראל, ואלה ירדו ב-60% בהשוואה ל-2023. כתוצאה מכך, סטארט-אפים רבים נאלצו לפטר עובדים וחלק ניכר אף נסגר, רק בשל הקושי בגיוס כספים".

מספר המשרות הפתוחות צנח וזמן חיפוש העבודה טיפס

נתוני אתוסיה מצביעים על ירידה של למעלה מ-27% בהיצע המשרות בשוק. בהתאם לכך, משך הזמן הממוצע שהוקדש לחיפוש עלה דרמטית מ-9 שבועות אשתקד ל-14 שבועות ב-2024.

סולומון מצביע על צמצום משמעותי בהיקף גיוס העובדים בקרב החברות הגלובליות, שחלק לא קטן מהן החליט על הקפאת הגיוסים בהנחיית ההנהלה בחו"ל. לדבריו, "המגמות הללו הגבירו את אי הוודאות והיציבות בשוק התעסוקה וגרמו לירידה בהיצע המשרות. גם הפיטורים ההמוניים של אינטל יצרו אווירה פסימית בשוק, כשחברות רבות העדיפו להמתין ולבחון האם מדובר בתחילתו של כדור שלג".
סולומון הוסיף ואמר כי "חיפוש העבודה אינו מושפע רק מהמצב הכלכלי, אלא משני גורמים משמעותיים נוספים: זמינות המגייסים ומחפשי העבודה – שרבים מהם גויסו למילואים – ואיטיות בתהליך קבלת ההחלטות בקרב החברות המגייסות". 

קשה יותר לג'וניורים וקשה יותר למיעוטים

על אף מוטיבציה גבוהה בקרב ארגונים להעלות את שיעור האוכלוסיות המוחלשות בקרב המועסקים, ב-2023 אחוזי הערבים והחרדים בתעשייה עלו בשיעורים מזעריים ונותרו 5% ו-4.5%, בהתאמה. חלקן של הנשים מקרב עובדי ההיי-טק נותר אף הוא ללא שינוי – הן עדיין מהוות שליש מהתעשייה, כפי שהיה ב-2023. עם זאת, חל שינוי מפתיע באופן החלוקה הפנימי של תפקידיהן: שיעור מפתחות התוכנה קפץ בכמעט 20% והן מהוות 25% מתוך הנשים המועסקות בהיי-טק, ולעומת זאת שיעור הנשים בעולמות השיווק מתוך סך המועסקות בהיי-טק הצטמצם ל-11% (לעומת 15% ב-2023).

ניטור מצבם של הג'וניורים (עובדים עם פחות משנתיים ניסיון בתעשייה) הפך למדד חשוב בשנים האחרונות, המעיד על צמיחה בשוק וצופה פני עתיד. מצבם של הג'וניורים אמנם לא היה פשוט גם בשנים קודמות, אולם השנה הוא החמיר – זמן חיפוש העבודה שלהם נסק מ-5 חודשים בממוצע ל-11 חודשים; מספר המשרות החדשות המיועדות לג'וניורים חווה שפל חסר תקדים, מממוצע של 300 משרות בחודש ב-2023 לממוצע של משרות בודדות בחודש ב-2024. למעשה, המגייסים היחידים בשוק כיום הם הארגונים הגדולים והרב-לאומיים, ולמרות התוכניות הקיימות לקליטת בוגרי מדעי המחשב בארגונם, הם מראים העדפה ברורה להעסקת המצטיינים ובוגרי האוניברסיטאות המובילות.

פתח לאופטימיות: תנאי פתיחה מצויינים ל-2025

אייל סולומון, מנכ"ל אתוסיה. צילום: חזי רגב

אייל סולומון, מנכ"ל אתוסיה. צילום: חזי רגב

בצד האופטימי, מציין סולומון, היחלשות עצימות הלחימה והירידה בהיקף המילואימניקים, לצד ודאות פוליטית בארה"ב עם היוודע תוצאות הבחירות, הם תנאי פתיחה מצויינים ל-2025.

"כבר בזמן כתיבת הדו"ח הזה", הוסיף והרחיב, "השוק רושם עלייה של 10% במספר המשרות הפתוחות בתעשיית ההיי-טק הישראלית".
סולומון מעריך גם כי תחזיות חיוביות של משרד האוצר, הן לגבי ירידת האינפלציה והן לגבי יציבות הריבית, יעזרו לשוק לתקן את עצמו ולשנות מגמה ב-2025 ולחזור למספרים שראינו ב-2022, אחרי משבר הקורונה, מבחינת מספר החברות החדשות, עלייה במספר המשרות במשק וכמובן – התאוששות בגיוסי הכספים למימון סטארט-אפים.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים