המבוכות הגדולות של 2024: מאילון החייזר ועד המנכ"לים שהושלכו לכלא

כמו תמיד, אי אפשר כנראה לעסוק בטכנולוגיה בלי שפע פאדיחות והטרלות וגם מוזרויות-בואך-פשעי הון וצווארון לבן מטרידים - אספנו עבורכם את הרגעים הבלתי נשכחים הללו משנת 2024

כללה לא מעט פדיחות ומוזרויות. 2024.

כמו בכל שנה גם ב-2024 שתסתיים מחר "התרשמנו" משפע של פאדיחות והטרלות, ולצידן מוזרויות-בואך-פשעי הון וצווארון לבן מטרידים – ושכולם מקורם בעולם הטכנולוגיה. הנה תזכורת ספק משעשעת-ספק מביכה.

נשלח ל-25 שנים בכלא. סם בנקמן פריד, מייסד ומנכ"ל בורסת הקריפטו FTX.

נשלח ל-25 שנים בכלא. סם בנקמן פריד, מייסד ומנכ"ל בורסת הקריפטו FTX. צילום: עיבוד ממוחשב כאילוסטרציה. מקור: ויקימדיה ו-BigSotck

פשיעה בזירת הכסף הווירטואלי

מפסגת תחום הקריפטו – למאסר: שוק המטבעות המוצפנים חווה שגשוג השנה, בין השאר בשל התמיכה של הנשיא המיועד של ארה"ב, דונלד טראמפ, ואילי הון אחרים. לצד זאת, כמה בכירים בתחום מצאו עצמם מאחורי סורג ובריח. ביוני השנה, המיליארדר צ'אנגפנג ז'או, מייסד פלטפורמת הקריפטו בינאנס (Binance), שהודה שאיפשר הלבנת הון, התייצב בכלא בקליפורניה לריצוי ארבעה חודשי מאסר.

גם סב"פ, ששמו המלא סם בנקמן פריד, מנכ"ל פלטפורמת הקריפטו המתחרה FTX, מרצה עונש מאסר כעת אבל בעוד שז'או כבר יצא מבית הכלא, סב"פ ישהה בו 25 שנים, לאחר שהורשע במרץ בהונאה. מי שזכה לכינוי "מלך הקריפטו", הורשע בנובמבר 2023 בכל שבעת הסעיפים הפליליים שבהם הואשם, וביניהם הונאה והלבנת הון. בורסת FTX קרסה ב-2022, הלקוחות הפסידו 8 מיליארד דולרים והמשקיעים 1.7 מיליארד. התובע הכללי של ארה"ב, דמיאן ויליאמס, אמר אז כי "מדובר באחד הפשעים הפיננסיים הגדולים ביותר בהיסטוריה האמריקנית".

בנובמבר השנה נידון ההאקר איליה ליכטנשטיין לחמש שנות מאסר בארה"ב, לאחר שהורשע בהלבנת הרווחים מאחד ממעשי שוד הקריפטו הגדולים אי פעם, שהתרחש בכלל בתחילת 2022: אתר ביטפינקס (Bitfinex) נפרץ ונגנבו קרוב ל-120 אלף מטבעות ביטקוין. גם אשתו, הראפרית הת'ר מורגן, הורשעה.

קיבל משרה בממשל טראמפ. אילון מאסק.

קיבל משרה בממשל טראמפ. אילון מאסק. צילום: עיבוד ממוחשב. מקור טראמפ: פליקר. מקור לתמונת מאסק: לכידת מסך מהציוץ של מאסק ב-X

האם מאסק איבד את זה ומה איבדה קראודסטרייק בגלל מסך כחול?

החודש אילון מאסק, בעלי X וטסלה וחברות טק רבות אחרות, פרסם ציוץ מוזר (סוג של וריאציה על ציוץ ישן בהרבה שלו) ובו טען שהוא חייזר ערפדי שנוסע בזמן. כה כתב האיש העשיר בעולם: "אני ערפד חייזר בן 5,000 שנה הנוסע בזמן ומשנה זהויות" והוסיף: "למרות שאני בן 5,000, אני חושב שאני נראה הרבה יותר צעיר". לאיש בעל יותר מ-200 מיליון עוקבים היו עוד כמה התבטאויות מוזרות השנה. אפרופו טראמפ ומוזרותו של מאסק: כיום מאסק והוא הם החברים הכי טובים ומאסק עומד להיות ליועץ התייעלות בבית הלבן לכשהנשיא הנבחר יחזור ויכנס אליו בעוד כמה ימים.

המסך הכחול של המוות: ה-19 ביולי לא יהיה תאריך שבכירי ועובדי קראודסטרייק ירצו לזכור. באג בתוכנה של ענקית האבטחה למערכות ההפעלה Microsoft Windows, שהופץ בעדכון תוכנה לקוי, הביא להשבתת כ-8.5 מיליון מחשבים ברחבי העולם, והוביל לשיבושים והשבתות של שירותים שונים בעולם, בשווי נזק מוערך לכלכלה העולמית של יותר מ-10 מיליארד דולרים. יותר מ-1,000 טיסות בוטלו בעולם, ובישראל, התקלה השפיעה על כמה בתי חולים, נמל אשדוד, דואר ישראל וכמה ממערכות חברת החשמל. האירוע זכה לתואר המפוקפק "השבתת ה-IT הגדולה ביותר בכל הזמנים". לחיוב נציין את השקיפות והשיתוף המופתיים של תגובות קראודסטרייק (CrowdStrike) לתקרית. אבל אם להתמהמה לשנייה על מוזרויות השנה, כפי שדיווחנו, בנובמבר דיבר ג'ורג' קורץ, מנכ"ל קראודסטרייק, בשיחת משקיעים והצהיר: "לחברה היה הרבעון הטוב ביותר אי פעם". קורץ הוסיף והבהיר כי "ארגונים גדולים לא עברו לספקיות אבטחת מידע אחרות בעקבות התקרית שחווינו".

י' זה יוסי – וגלסינגר שהלך הביתה ונתבע

באפריל חווה המודיעין הישראלי מבוכה, שוב: הגרדיאן (The Guardian) הבריטי חשף את זהותו – שהייתה שמורה בסוד – של מפקד יחידת 8200 – תת-אלוף יוסי שריאל. ספר שפרסם תא"ל שריאל באמזון, על AI, הוביל לתחקיר דיגיטלי שערכו בעיתון, וממנו נתגלה חשבון גוגל פרטי שלו, פרטי זיהוי ייחודיים וקישורים למפות שבחשבון. הספר פורסם ב-2021 ומחברו כונה תא"ל YS. דובר צה"ל: "חשיפת פרטיו האישיים של הקצין היא תקלה". שריאל, בעל שני תארים ראשונים ותואר שני, מתמחה בסייבר ובמדע הנתונים, וב-2018 קיבל את פרס ביטחון ישראל על פרויקט בינה מלאכותית חדש ופרויקט נגד טרור.

ספג תביעה מבעלת מניות. פט גלסינגר, המנכ"ל הפורש של אינטל.

ספג תביעה מבעלת מניות. פט גלסינגר, המנכ"ל הפורש של אינטל. צילום: ShutterStock

מאיגרא רמה: אם יש משהו שבעלי מניות לא אוהבים – זו ירידת ערך. אם יש משהו שהם מתעבים, זו ירידת ערך מתמשכת. החודש התפוטר פט גלסינגר, מנכ"ל אינטל. מניית ענקית השבבים בראשה עמד איבדה 52% מתחילת השנה, ו-61% מאז כניסתו לתפקיד. גלסינגר מונה למנכ"ל בפברואר 2021, אך לא הצליח לבלום את ההידרדרות של החברה – איבוד נתחי שוק בעסקי הליבה שלה וחוסר יכולת להעמיק את חדירתה לשוק ה-AI, עליו השתלטה אנבידיה (Nvidia). גלסינגר הצטרף לחברה כבר בגיל 18 ועבד בה ארבעה עשורים, למעט שלוש שנים בהן היה ב-2009 מנכ"ל VMware. בגיל 32 היה סגן הנשיא הצעיר ביותר בתולדות החברה. הוא נכנס לתפקידו כשאינטל כבר סבלה מפיגור משמעותי בשוק השבבים לאחר שפספסה את מהפכת המובייל בעשור הקודם. וכמו לא הספיקה כל המבוכה לגלסינגר ואינטל, בשבוע שעבר דיווחנו כי מנכ"ל אינטל לשעבר נתבע בידי בעלי מניות בגלל ההפסדים שנגרמו להם השנה עקב ניהולו.

ומאינטל, למתחרה שגברה עליה – דו"חות אנבידיה חשפו שיעור מס נמוך שלה, בין 12%-14%. כל זאת בזמן שג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה ומעשירי העולם, הגדיל את נפח ארנקו השנה ב-85 מיליארד דולר, והונו עומד כיום על כ-130 מיליארד. למרות מצבו הלא קשה, הואנג נמנע מתשלום מס ירושה של יותר משמונה מיליארד דולר, בשל תכנוני מס מיוחדים ופרצות מס גלובליות. שנאמר, כשר (חוקי) אבל לא ממש צודק. ל"זכות" הואנג נציין כי הוא איננו הבכיר היחיד בין בכירי ענקיות הטק שעושה זאת.

עשו מאמצים להוביל ב-AI אבל בינתיים המייל של בכירים נפרץ. מנכ"ל מיקרוסופט, סטיה נאדלה, בנאום המרכזי על הבמה ב-AI Tour בלונדון.

עשו מאמצים להוביל ב-AI אבל בינתיים המייל של בכירים נפרץ. מנכ"ל מיקרוסופט, סטיה נאדלה, בנאום המרכזי על הבמה ב-AI Tour בלונדון. צילום: מיקרוסופט

גניבת המיילים מבכירי מיקרוסופט ופגיעה ב-VPN של CISA

הנשורת מהרכישה של VMware בידי ברודקום ב-69 מיליארד דולר, הסבה לפגיעות בקרב לא מעט שותפים של ענקית הווירטואליזציה. הרוכשת הודיעה כי תפעל למכירה ישירה של שירותי ומוצרי הנרכשת, וברודקום פיטרה שותפים, ביטלה קשרי OEM והביאה להעלאות מחירים דרמטיות, שהותירו את השותפים במבוכה ואת הלקוחות – במצוקה. טרייסי וו, האנליסטית הראשית של פורסטר, כתבה: "לקוחות מחפשים אלטרנטיבות בעקבות העלאות מחירים בשיעור של פי 3 עד פי 8 או 10". המתחרים של VMware – שנוטניקס ו-HPE בראשם – "הודו" לברודקום, על ההזדמנות העסקית שהוענקה להם להציע חלופות לענקית הווירטואליזציה.

תפתח חלון: מיקרוסופט חוותה לא מעט ביקורות השנה. בעולם הבינה המלאכותית, הענקית מרדמונד התמודדה עם בעיות פרטיות עם אחזור של תכונת החיפוש AI Recall שלה. החברה גם ספגה ביקורת מספקי פתרונות עבור פרמיית חיוב חודשית של 5% עבור מנויים שונים. בינואר השנה מיקרוסופט חשפה כי Midnight Blizzard, שחקן איום רוסי הידוע גם בשם Nobelium, הצליח לגנוב הודעות דוא"ל מחברי ההנהלה הבכירה שלה, כמו גם מעובדים בצוותי אבטחת הסייבר והמשפטים שלה. באפריל, מיקרוסופט ספגה דו"ח עוקצני מהמועצה האמריקנית לסקירת בטיחות סייבר (CSRB) בנוגע לפריצה לדואר אלקטרוני בענן. פריצה זו, לפי המועצה, "השפיעה על סוכנויות פדרליות רבות… בשל תרבות אבטחה לא מספקת, הזקוקה לרפורמה".

שירותי ה-VPN Connect Secure הנפוצים של Ivanti חוו בינואר השנה ניצול על ידי שחקני איום רבים מסין, בעקבות חשיפה של שתי פגיעויות יום אפס ברמת חומרה גבוהה במערכות. אלפי מכשירי VPN של Ivanti נפרצו במהלך המתקפות, ובין הקורבנות – הסוכנות האמריקנית לאבטחת סייבר ותשתיות (CISA). הסוכנות הוציאה במהלך השנה שלוש התרעות על הניצול, האחרונה, באוקטובר.

נותרו על רצפת חדר העריכה: בספטמבר, אלפי חברי חיזבאללה איבדו אשכים, אצבעות ועיניים בפיצוצי הביפרים וה-ווקי טוקי שלהם; מחקר: ביצוע טעות טכנולוגית גורם ל-7% מהבריטים לחרדה; טראמפ, פה ושם: בעד טיקטוק ונגדה, "הקריפטו זה לא מטבעות ועכשיו אני אוהב את התחום", ועוד ועוד קלישאות כתומות; מארק בניוף, מייסד ומנכ"ל סיילספורסירד על מיקרוסופט והקופיילוטים שלה; אורקל – שמתחה ביקורת זמן רב על AWS – נאלצה לשתף עימה פעולה; זוהר ארגוב שב לתחייה במרשתת ועוד, ועוד…

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים