בכירים בהיי-טק מסכמים: האתגרים ב-2024 – וההזדמנויות ב-2025
מנכ"לים, סמנכ"לים ומנהלים בכירים נוספים מסכמים את השנה בארגון שלהם ובמדינה בכלל, וחוזים מה צפוי לענף בשנה הבאה ● וגם: מיהו.י איש.אשת השנה שלהם? ● חלק ז'
2024 הייתה שנה רבת אתגרים והתפתחויות – המשך המלחמה בגזרות השונות ולחימה בכמה חדשות, על התוצאות הקשות שלהן, אך גם ההישגים וההצלחות, ו-100 חטופים שעדיין נמצאים בשבי החמאס בעזה, וכולנו מייחלים לשחרורם המהיר.
ההיי-טק הישראלי, שמוביל את הכלכלה הישראלית, לא היה מנותק מהמצב והמשיך לפעול, גם בתקופה של אי ודאות. עם זאת, בעקבות המשבר במדינה התעוררו כמה אתגרים שהשפיעו עליו, והביאו גם אותו למשבר מסוים: ירידה בהשקעות, גיוס מסיבי של עובדים ומנהלים למילואים, עזיבה את הארץ של עובדים ומנהלים אחרים, ועוינות כלפי ישראל. זאת, לצד האתגרים הטכנולוגיים – מתקפות הסייבר הרבות, בעיקר על ידי אויבינו, הבינה המלאכותית ועוד.
ביקשנו מבכירות ובכירים בהיי-טק הישראלי לסכם את השנה בענף, כפי שהם.ן רואים זאת. רבים נענו לבקשה, עד כדי כך שנאלצנו לחלק את הפרויקט למספר חלקים. התוצאות לפניכם:
קרין מאיר רובינשטין מנכ"לית ונשיאת האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות (IATI)
איך את מסכמת את השנה בהיי-טק הישראלי?
"מרבית 2024 הייתה שנה לא פשוטה ומאתגרת עבור ההיי-טק הישראלי. היא עמדה בסימן המלחמה, שיצרה אתגרים חסרי תקדים, כמו ירידה משמעותית, של כ-30%, בפעילות המשקיעים וקושי בגיוסי הון לחברות צעירות, לצד תופעות של הקמה ורישום סטארט-אפים מחוץ לישראל ושל בריחת מוחות, שנחשפנו אליהן. יחד עם זאת, תעשיית ההיי-טק הוכיחה שוב את עמידותה יוצאת הדופן, והדו"ח שפרסמנו באחרונה אודות מצב ההיי-טק הישראלי בציון שנה למלחמה הדגיש את היכולת המרשימה שלה לשמור על יציבות תוך גמישות, יצירתיות והתאמה למציאות המשתנה".
כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות פעל במלוא הכוח לקידום ההמשכיות והוודאות העסקית בתעשייה, גם בזמנים המאתגרים ביותר. עבדנו באופן צמוד עם משרדי הממשלה, בהם משרד האוצר, רשות המסים, משרד הכלכלה ורשות החדשנות, כדי להבטיח תמיכה משמעותית לחברות ולהתאים את התנאים לצרכי השטח, ולנסות לייצר תנאים נוחים לחזרתן של ההשקעות בהיי-טק הישראלי.
כמו כן, ביצענו השנה סקרים חשובים ועדכניים, ששיקפו את מצב ההיי-טק, ובהתאם לתוצאות המלצנו כיצד הענף צריך לפעול. כך, למשל, ערכנו סקר רוחב בקרב מנהלי משאבי האנוש בחברות הגלובליות שפועלות בישראל, וסקרים על הקמת חברות סטארט אפ חדשות ורישומן החברות בארץ ומחוץ לה".
האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"בהחלט כן. אנחנו כבר רואים את זה קורה. הדו"חות האחרונים מראים סימנים מעודדים של שיפור, במיוחד בהיקף ההשקעות. ראינו עלייה ניכרת באמון המשקיעים בחברות מבוססות ובתחומים אסטרטגיים כמו בינה מלאכותית וטכנולוגיות הביטחון. בנוסף, אנחנו רואים התחזקות ברכישות ובהנפקות של חברות. יחד עם זאת, על אף שהענף הציג חוסן מעורר השראה, יש עוד דרך ארוכה לשיקום מלא, ואנחנו ממשיכים לפעול ליצירת תנאים שיתמכו במגמת הצמיחה".
מה את מאחלת להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"אני מאחלת לתעשייה, לרבות לחברות הגלובליות שפועלות כאן, להמשיך לייצב את עצמן ולחזק את הוודאות, שחשובה מאוד להמשך הפעילות. התעשייה חוותה השנה קשיים רבים מאוד, כמעט ללא הכנסת כסף זר לישראל ועם הפסקת השקעות. נקווה שסיום המלחמה יביא לחזרתם. חשוב שנשמור על מעמדה של ישראל כמובילה עולמית בחדשנות טכנולוגית, ונמשיך לפתח את האקו-סיסטם המקומי עם דגש על תמיכה ביצירתיות, שיתוף פעולה והובלה טכנולוגית.
באשר למדינה, דבר ראשון, אני מאחלת ומייחלת לחזרתם של כל החטופים. כמו כן, אני מאחלת שקט, ביטחון וצמיחה כלכלית, שתביא עימה תקווה לכולם".
רז רודיטי, מנכ"ל ומייסד שותף של רייזור לאבס
איך אתה מסכם את השנה בהיי-טק הישראלי?
"השנה הייתה אחת המורכבות שידענו – שנה של מלחמה, אתגרים עסקיים ועבודה לצד לקוחות בינלאומיים, כשברקע אזעקות ואירועים מהדהדים, שמגיעים לחדשות בעולם".
כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"בתוך המציאות שנכפתה על כולנו, היה לנו חשוב לתמוך בחברי הצוות שלנו, שחלקם נמצאים באזורי העימות, ולהיות עבורם כתף תומכת. במקביל, נרתמנו לשמור על המצוינות הישראלית, תוך המשך ההצלחה והמכירות, דווקא בתקופה כה מאתגרת עבור המדינה שלנו.
העדיפות העליונה שלנו הייתה לשמור על רציפות תפקודית מלאה, תוך התאמה לאתגרים הייחודיים ולרגישויות של אנשים באזורים שונים בארץ. הגמישות ומהירות התגובה היו המפתח להתמודדות: התאמת צורות העבודה – מרחוק, מהמשרד או באמצעות פעילויות שהעניקו תחושת יציבות ותמיכה. כל זאת נעשה תוך שמירה על מודעות עמוקה לאירועי ה-7 באוקטובר.
במקביל, ניווטנו מול לקוחות בינלאומיים, תוך הקפדה להעניק שירות ללא פשרות, מבלי לחשוף את המורכבות והאתגרים שאיתם התמודדנו כחברה. האיזון הזה היה חלק מרכזי בתפקוד שלנו השנה".
מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"אסף רפפורט מ-וויז. ההחלטה שלו לסרב להצעת רכישה מגוגל, ולהתעקש על בניית חברה ישראלית גדולה ולא להימכר לענקית אמריקנית, היא השראה לחזון ולנחישות יוצאת דופן".
האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"כשאני מסתכל קדימה, אני מלא אופטימיות. על אף שהשנה הזו הייתה מהקשות בתולדות המדינה – שנה של מאבקים עצומים ואתגרים מתמשכים, כולל הסוגייה הכואבת של החטופים שעדיין לא שבו – אנחנו כבר מתחילים לראות התאוששות. המזרח התיכון פחות עוין לישראל, ועם היציאה מהמשבר והמעבר ל-'נורמלי החדש', ההיי-טק הישראלי ימשיך לבלוט ולחדש בדרכים שרק הוא יודע".
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"אני מאחל שנמשיך להוביל, להיות נועזים ולייצר חדשנות. הרצון להצליח בגדול, היצירתיות והנחישות הישראלייים ימשיכו ללוות אותנו, וביתר שאת, דווקא בעקבות הקשיים שחווינו השנה".
איתי רז, מנהל כללי לישראל ברדיס
איך אתה מסכם את השנה בהיי-טק הישראלי?
"זו הייתה שנה מאתגרת למדינת ישראל, ולתעשיית הטק הישראלית בפרט. המציאות של מלחמה מתמשכת, סבבי מילואים הולכים וחוזרים, פינוי תושבים מבתיהם, התקפות ואזעקות שהפכו לחלק מהשגרה העיבה על המשך החיים הנורמליים שלנו, ובהחלט השפיעו גם על השוק וכלל מקומות העבודה. אולם, גם השנה, כמו תמיד, החברה הישראלית כולה ותעשיית הטק בפרט הוכיחו את העמידות והחוסן שלהן. בנחישות וחדירה למטרה, ולמרות כל האתגרים, המשכנו בפעילות העסקית השוטפת, הוספנו לשרת נאמנה את לקוחותינו ודילוורנו בכל מחיר".
כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"למרות המציאות הלא פשוטה של חוסר בכוח אדם בשל גיוס מילואים, לסירוגין ללא מערכת חינוך, כאשר הילדים בבתים, ועם אזעקות והתקפות באזורים נרחבים בארץ – התפקוד של רדיס נשאר רציף ויציב לאורך כל הדרך.
במציאות כללית של חוסר ודאות, התחושה של העובדים שלנו הייתה שהמשימה של כולנו היא להבטיח את המשך הפעילות, להמשיך לספק ללקוחות שלנו ערך. שזה הניצחון שלנו – לשמור על הכלכלה הישראלית ומקומות העבודה שלנו יציבים וצומחים".
מיהם אנשי השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"ההיי-טק הישראלי נרתם משמעותית לפעילות האזרחית, עם מגוון עצום של יוזמות והתארגנויות, שמטרתן לסייע למשפחות החטופים, למפונים, לנפגעים וכדומה. כלל היוזמים והמתנדבים מהתעשייה שלקחו חלק בפעילות האזרחית המבורכת הזו – הם אנשי השנה שלי".
האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"אני צופה שינויים בענף באופן כללי, עם טכנולוגיות ותחומים חדשים, שצוברים תאוצה. אם תחום המובייל היה תחום חם, שהביא לצמיחה בעבר, כיום ובעתיד מדובר בתחום ה-AI ובמה שנבנה בעזרתו.
בנוסף, למרות התחזיות הקודרות לגבי השקעות בסטארט-אפים צעירים, אנחנו רואים שהאמון של המשקיעים חוזר והיקף הכספים החדשים שמוזרמים לכאן הולך וגדל. זו זריקת עידוד משמעותית להמשכיות ולעתיד ההיי-טק הישראלי".
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"אני מאחל לכולנו שייגמרו המלחמות, שכל החטופים והחיילים יחזרו בשלום לבתיהם ושנוכל לחזור לשגרה שקטה, שלווה ופרודוקטיבית. שהשנה נמשיך לפעול לחיזוק התעשייה, ולהמשך הצמיחה והחדשנות".
רן רייכברג, סמנכ"ל הטכנולוגיות של קבוצת וואן
איך אתה מסכם את השנה בהיי-טק הישראלי?
"השנה נוסף להיי-טק הישראלי מרכיב מאוד משמעותי, של דאגה לצרכי המדינה והמלחמה. עובדים רבים היו ונמצאים במילואים, אחרים נאלצו לעבוד מהבית, וגם בימים הכי קשים היה חשוב לשמור על מורל גבוה ואופטימיות, לצד רגישות כלפי העובדים והלקוחות – וכל הזמן להמשיך ולספק את הסחורה, בלי להוריד את הרגל מהדוושה".
כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"כמו ארגונים רבים נוספים בהיי-טק הישראלי, גם וואן אחראית על רציפות תפקודן של מערכות רבות, שחלקן קריטיות לתפקוד המשק. בסופו של דבר, אני חושב שהשנה התמודדנו, כמו כל התעשייה, יפה מאוד עם כל האתגרים, ולראייה המצב האיתן של הכלכלה הישראלית.
משק מתפקד הוא חלק מכלכלה חזקה ומעוצמתה של המדינה שלנו. במהלך המלחמה, מעל 500 מעובדינו גויסו בשיא, וכ-200 עדיין מגויסים. אנחנו תומכים בעובדים המגויסים ובבני המשפחה שלהם, ובמקביל רגישים כל העת לצרכים של אוכלוסיות כמו תושבי העוטף, חיילים ובני משפחותיהם, ועסקים שנפגעו מהמלחמה.
באמצעות החטיבות השונות וחברות הבת של קבוצת וואן השתתפנו במספר רב של פרויקטים ופעילויות, סיוע כגון הכנה ואריזת משלוחי מזון וציוד לחיילים, תרומות ועזרה לתושבי העוטף עם פורום העסקים של ישראל ואימוץ של קהילת קיבוץ רעים".
מיהם אנשי השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"בנות ובני הזוג של המילואימניקים שלנו הם אנשי השנה שלי. אלה שהמשיכו לטפל בילדים ולצאת לעבודה, ולמרות הדאגה והקושי המשיכו להצעיד את המדינה שלנו קדימה – בתעשיית ההיי-טק ובכלל".
האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"אני משוכנע בכך. ענף ההיי-טק הוא מנוע הצמיחה המשמעותי ביותר של ישראל. אין לי ספק שהוא ימשיך לשגשג ולצמוח. יש כל כך הרבה צרכים שהתפתחו בעקבות המלחמה, לצד טכנולוגיות שמתפתחות סביבנו ומאפשרות לפתור בעיות באמצעותן, ולכן אני מאמין שנראה צמיחה בתחומים טכנולוגיים כגון אבטחת מידע, צבא וביטחון וטכנולוגיות AI מכל הסוגים, שישתלבו כמעט בכל מערכת מידע ו/או פתרון טכנולוגי. זאת, לצד המשך הפריחה של יזמות וסטארט-אפים".
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"לפני הכול, אני מייחל ומקווה שנראה את החטופים חוזרים הביתה במהרה. מעבר לכך, אני מאחל להיי-טק ולכל החברה הישראלית אחדות, סובלנות וכבוד הדדי. אני מקווה שנראה בשנה הבאה עוד מגזרים שיצטרפו למעגל המשרתים בצבא ושיצטרפו לשוק העבודה, ולהיי-טק בפרט. שייכנסו מתחת לאלונקה ויהיו חלק אמיתי ממדינת ישראל – בחובות ובזכויות".
גל רינגל, מנכ"ל ומייסד מיין (Mine)
איך אתה מסכם את השנה בהיי-טק הישראלי?
"2024 הייתה שנה מאתגרת במיוחד. למרות התאוששות קלה בגיוסי כספים וברכישות, השנה עמדה בצילה של מלחמה בשתי חזיתות, שהשפיעה על המורל הכללי במדינה, ובפרט על תעשיית הסטארט-אפים. עם זאת, כמו תמיד, הישראלים מפגינים גמישות יוצאת דופן ומסתגלים במהירות למצבים משתנים. השנה אולי הייתה הקשה ביותר מזה עשורים, אך ענף ההיי-טק הפגין יכולת התאוששות מרשימה במיוחד".
כיצד מתפקד הארגון שלך בתקופת המלחמה?
"מאז ה-7 באוקטובר, הפעלנו תוכנית להבטחת המשכיות עסקית, שעברה התאמות כמה פעמים, בהתאם לנסיבות המשתנות. באופן כללי, המורל בחברה בסדר יחסית לתקופה, ואנחנו משקיעים רבות ברווחת העובדים ומוודאים שיש להם את כל מה שנדרש.
מבחינה עסקית, לא חווינו פגיעה משמעותית ואנחנו ממשיכים לשדר עסקים כרגיל, בזכות עובדי החברה בישראל ובארצות הברית. הצוות האמריקני לקח על עצמו יותר אחריות מאז תחילת האירועים – מה שסייע לנו לשמור על שגרת העבודה. עם זאת, האתגר המרכזי הוא להביא עובדים ולקוחות מחו"ל לישראל לפגישות ולחפיפות, שכן הם מסרבים להגיע כל עוד המצב הביטחוני לא יציב".
מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ומוביל המוצר ב-וויז. למרות כל האתגרים שמסביב, הוא מצליח להוביל את הארגון להמשך חדשנות ופיתוח מתמיד".
האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"חד משמעית כן. אני אופטימי שבעתיד הקרוב יושג הסדר בעזה, כל החטופים יחזרו הביתה, ונוכל להיכנס לעשור חדש של שגשוג כללי במדינה ובענף ההיי-טק בפרט".
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"שנחזור לאווירה של 2019 – השנה האחרונה שהרגישה נורמלית, לפני משבר הקורונה. אני מאחל שנוכל להתמקד בבנייה מחודשת של מה שנפגע במדינה, שנדע להכיל אחד את השני, ושענף ההיי-טק יחזור לפרוח ולשגשג".
יוני שטיין, מנכ”ל ומייסד שותף של לגונה הלת'
איך אתה מסכם את השנה בהיי-טק הישראלי?
"השנה האחרונה הייתה מאתגרת לישראל בצורה יוצאת דופן, בלשון המעטה. זה כמובן לא פסח על מגזר ההיי-טק והסטארט-אפים. חלק מהעוצמה של האקו-סיסטם הישראלי הוא היכולת של יזמים וסטארט-אפים להסתגל במהירות למציאות מאתגרת, ולהמשיך לפעול ולספק ללקוחות שלהם את הפתרונות הטובים ביותר גם בסביבה משתנה. למרות האתגרים במדינה ובאזור, הצלחנו להסתגל ולפרוח".
כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"למרות המצב, לגונה הלת' ממשיכה לצמוח, והחברה רשמה לא מעט הישגים בשנה החולפת. בין היתר, הפלטפורמה שפיתחנו נבחרה לאחת ההמצאות הטובות ביותר של המגזין טיים בתחום הבינה המלאכותית, הודענו על שיתוף פעולה עם Shearwater Health, המובילה בפתרונות קליניים מותאמים אישית עבור קופות החולים בארצות הברית והמשכנו לגייס עובדים. היו לא מעט אתגרים – בעיקר בזמינות הטיסות לארצות הברית ובגיוס של מילואימניקים, אבל מצאנו פתרונות לכך. המשכנו לתמוך בעובדים ובעובדות שלנו, וגם לספק את השירות ללקוחות ולשותפים שלנו. מבחינתנו, שמירה על עורף חזק היא חלק מהתרומה שלנו לחברה".
מיהם אנשי השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"אומרים שהחברות הכי טובות נבנות בעתות משבר. לראות יזמים ויזמיות בונים חברות בזמני מלחמה ומתח בעם זה לא פחות ממדהים. כמו שהנשיא האמריקני לשעבר, תיאודור רוזוולט, אמר בנאום The Man in the Arena שלו, איש או אשת השנה הוא היזם ב-'זירה', שלא מוותר וממשיך להתאים את עצמו לסיטואציה ולהוביל את החברה (Company and society) קדימה".
האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"אני מאמין ומקווה שכן. בין המלחמה, שאני מייחל שתסתיים בקרוב, לבין השוק והבחירות בארצות הברית, אנחנו רואים אופטימיות הולכת וגדלה של המשקיעים לגבי היקף ההשקעות בכלל ובהיי-טק בפרט בשנה הקרובה. באופן ספציפי, תחום הבריאות הדיגיטלית צומח ומתפתח כל הזמן ועכשיו ביתר שאת, בזכות מהפכת ה-LLMs – ואני מאמין שזה ימשיך כך".
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"מעבר לברור מאליו – שאני מייחל לשובם.ן של כל החטופים והחטופות הביתה ולשובם.ן בשלום של כל החיילים והחיילות, אני בעיקר מאחל לנו שנה של קצת יותר שפיות, נורמליות ושגרת עשייה מבורכת. להיי-טק הישראלי אני מאחל שנחזור למקום הטבעי שלנו כקטר הצמיחה של המשק, ונשוב להוביל ולהביא להישגים לטובת עם ישראל כולו".
ליאור שכטר, סמנכ"ל הטכנולוגיות של נטורל אינטליג'נס
איך אתה מסכם את השנה בהיי-טק הישראלי?
"2024 הייתה שנה מורכבת להיי-טק הישראלי. מצד אחד, אתגרים יוצאי דופן שנבעו מהמצב הביטחוני הציבו אותנו מול מציאות חדשה. נדרשנו לייצר איזון בין החיים לעבודה בתקופה של מלחמה, לספק תמיכה רחבה לעובדים ולמשפחותיהם ולהתמודד עם שגרה מוזרה של אזעקות, לעתים תוך כדי שיחות עבודה עם לקוחות או צוותים מחו"ל. המציאות הזו חידדה את כוחן של הקהילה ושל הערבות ההדדית, שהפכו לרכיבים קריטיים בניהול חברות ובשמירה על רציפות עסקית.
מהצד השני, 2024 הייתה שנה מסעירה ומעוררת השראה, בזכות ההתקדמות הטכנולוגית. הבינה המלאכותית, שהייתה בבחינת הבטחה בתחילת השנה, המשיכה להדהים בקצב ההתפתחות שלה. טכנולוגיות AI אפשרו לחברות, קטנות כגדולות, לבצע קפיצות אדירות בפיתוחים טכנולוגיים ובמוצרים.
מעבר לכך, ראינו את תחילת ההתאוששות של שוק ההיי-טק הישראלי – הן ברמה המקומית והן בזירה הגלובלית, לאחר תקופת האטה כלכלית. הייתה חזרה של השקעות, מה שהחזיר את מגמת הצמיחה לתעשייה. 2024 התאפיינה גם בגל של סטארט-אפים חדשים בתחום הבינה המלאכותית עם פוטנציאל חסר תקדים".
כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"בשנה החולפת התמודד הארגון שלנו עם אתגרים יוצאי דופן בעקבות המלחמה, ובפרט עם השפעותיה על העובדים, המשפחות שלהם והקהילה הרחבה יותר. במחצית הראשונה של השנה, כשהלחימה הייתה בעיצומה, נאלצנו להתמודד עם חסרונם של עובדים שגויסו למילואים – דבר שהשפיע משמעותית על השגרה הארגונית. התגייסנו כולנו לתמוך במשפחות המילואימניקים – בני ובנות הזוג והילדים, וכן סייענו למפונים ולקהילות העוטף, ובעיקר לקהילת ניר עוז. עשינו זאת על ידי מתן עזרה לוגיסטית, אספקת ציוד וסיוע אישי לעובדים ולמשפחותיהם שנפגעו מהמצב, והובלת תוכנית שבילים עם גוגל ישראל, לטובת שיקום מקצועי של בני ובנות הקהילות הפגועות.
בחצי השנה השנייה, עם הירידה בעוצמת הלחימה, ראינו חזרה הדרגתית לנורמליות מסוימת. רוב העובדים המילואימניקים שבו לפעילות, והארגון החל לחזור בהדרגה ל-'רוחב הפס' הרגיל שלו.
השנה הזו הייתה מאתגרת, אך יחד הצלחנו לא רק לשרוד אלא גם להתקדם בצורה משמעותית".
מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"בחרתי באייל וולדמן כאיש השנה בהיי-טק הישראלי בזכות תרומתו הייחודית לעולם הטכנולוגיה והחדשנות ומחויבותו לקידום ערכים חברתיים.
וולדמן הוכיח במשך שנים רבות יכולת יוצאת דופן להוביל חדשנות ולבנות חברות טכנולוגיה פורצות דרך. הוא ממייסדי מלאנוקס, שנמכרה לענקית הטכנולוגיה אנבידיה ב-2019 בסכום של כשבעה מיליארד דולר והפכה לסמל של הצלחה ישראלית עולמית.
וולדמן, ששכל את בתו, דניאל ז"ל, במסיבת הנובה ב-7 באוקטובר, זכה השנה בפרס ישראל, משום שהוא לא רק מוביל תעשייה אלא גם מנהיג חברתי, שמבין את הכוח של הטכנולוגיה ככוח משנה חיים. הוא דמות שמשלבת חזון טכנולוגי חד ויכולת לראות את הפוטנציאל באנשים וברעיונות, שפועל לקדם חברה טובה יותר באמצעות פילנתרופיה ומעורבות חברתית".
האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"בהחלט. נראה שסביבת המקרו בארצות הברית הופכת להיות ידידותית יותר בשוקי ההון, מגמה שהתחילה בחודשים האחרונים וצפויה להימשך גם ב-2025. הדבר משפיע באופן ישיר על ההשקעות, על היכולת של חברות לצאת להנפקות ועל התיאבון הגובר של משקיעים גלובליים להשקיע בטכנולוגיה.
בנוסף, ההתפתחויות הטכנולוגיות, ובראשן ה-GenAI, ממשיכות להאיץ את קצב החדשנות ומשנות את האופן שבו חברות מייצרות ערך – הן בפן הפרודוקטיביות והן בפיתוח מוצרים חדשים.
אני מאמין שהתעשייה בישראל תדע לנצל את ההזדמנויות האלה, שכן ההיי-טק שלנו ידוע בגמישותו, ביצירתיות שלו וביכולתו לזהות מגמות מוקדם ולהוביל אותן".
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"אני מאחל לענף שנה של יציבות, גדילה ושגשוג, לצד יצירת מוצרים פורצי דרך, שימשיכו לבסס את מעמדנו כמעצמה עולמית בתחומים כמו סייבר ו-AI. אני מקווה שנדע להפוך את היכולות הטכנולוגיות וההזדמנויות העסקיות למנועי צמיחה ולמוצרים חדשניים, שיחזקו את התעשייה כולה.
למדינה אני מאחל חזרה לשגרה. שהחטופים יחזרו הביתה בשלום, שהמלחמה תסתיים ושנוכל להחזיר את היציבות והרוגע לשגרת החיים שלנו. כמו כן, אני מאחל לכולנו שנלמד לכבד זה את זה ולקבל את האחר. שנחזור לימים שבהם האחדות שלנו, על כל גווניה, הייתה הכוח המוביל אותנו קדימה. שנה של צמיחה ונורמליות לכולנו".
חן שמילו, מנכ"ל עמותת בוגרי 8200
איך אתה מסכם את השנה בהיי-טק הישראלי?
"השנה האחרונה בהיי-טק הישראלי התאפיינה בכמה מגמות מפתח: ראשית, ההון האנושי הוכיח את עוצמתו, כאשר חברות התמודדו עם מחסור בכוח אדם בשל שירות מילואים אינטנסיבי של עובדים ועובדות, ולמרות זאת שמרו על ביצועים גבוהים. שנית, ההשקעות הזרות נמשכו – מה שמצביע על אמון בינלאומי בתעשייה הישראלית. ראינו גם שיא במספר הרכישות, בעיקר בקרב חברות סייבר, והאקו-סיסטם מתחיל להתגבר על המצב ולייצר חברות גדולות, שממשיכות להישאר כאן בשלבי צמיחה מאוחרים. בנוסף, הטכנולוגיה הישראלית ממשיכה לתת מענים לצרכים גלובליים משמעותיים. ניכרות מגמות חדשות בתחום הדיפנס-טק, ויצירת פתרונות למאבק בדיפ-פייק ותוכן מסית ברשת.
עם זאת, ההיי-טק ניצב בפני אתגרים משמעותיים: שמירה על מובילות במרוץ ה-AI, הרחבת פעילות לתחומים כמו טכנולוגיות אקלים ו-GenAI, והבטחת שילוב אוכלוסיות מגוונות בתעשייה. המשך חיזוק ההיי-טק נותר קריטי לעתיד הכלכלה הישראלית".
כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"יש לעמותת בוגרי 8200 שני תפקידים מרכזיים, שהתחדדו מאוד במלחמה: בתפקידנו הראשון אנחנו ארגון הבוגרים והבוגרות של יחידת 8200. בחודשים הראשונים התמקדנו בסיוע לקהילת משרתי המילואים. בין היתר, סייענו ליחידה בקישור למילואים של טאלנטים.ות טכנולוגיים.ות ואנשי.ות שפה, הקמנו מערך תמיכה רגשי למשרתי המילואים ובני משפחותיהם וסייענו במיצוי זכויות.
בתפקידנו השני, העמותה הקימה מפעל של תוכניות טכנולוגיות וחברתיות ליצירת מוביליות חברתית והשתלבות בתעשיית ההיי-טק של אוכלוסיות בתת ייצוג. היה לנו חשוב מאוד להמשיך את הפעילות בכל הכוח. בעזרת שותפי העמותה, הפעלנו את התוכניות שלנו לתמיכה ביזמים.ות טכנולוגיים.ות בראשית דרכם.ן, באמצעות תוכניות האצה, הקמנו את תוכנית 8200 גלובל לתמיכה בחברות בשלבים מתקדמים, הרחבנו את תוכנית 8200 בתא לתמיכה בקהילת הישראלים יוצאי אתיופיה בהיי-טק, והרחבנו את ציר החינוך הטכנולוגי לאוכלוסיות נוספות בפריפריה החברתית והגיאוגרפית, כולל בקרב קהילות של מפונים. בציר התעסוקה, הפעלנו תוכניות לקידום נשים בהיי-טק, באמצעות Woman2Woman, והרחבנו משמעותית את תוכנית 8200 לעסקים קטנים בשדרות ובאילת".
מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"אופיר ארליך, בוגר 8200, שהקים, יחד עם רון קמחי וגונן שטיין, את הסטארט-אפ EON, והגיע בתוך פחות משנה לשווי של קרוב ל-750 מיליון דולר, בשלושה סבבי השקעות מהירים. מדובר במקרה נדיר לא רק בארץ אלא בעולם בכלל. בעיניי, ארליך ועמיתיו מהווים דוגמה מעולה לכך שישראל עדיין נחשבת מעצמת סטארט-אפים גלובלית עם הון אנושי מובחר, נחישות ותעוזה, שרק יתחזקו עם שוך הקרבות".
האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"נראה שעם נשיא חדש בבית הלבן והורדה צפויה של הריבית בארצות הברית ייפתחו הזדמנויות חדשות. יש התעניינות גוברת של קרנות הון-סיכון אמריקניות, שמתכוונות להיכנס או להרחיב השקעות בישראל. אנחנו גם רואים הרבה מאוד יזמים ויזמות, שמזהים את התקופה הקרובה כהזדמנות לקום וליצור משהו חדש.
עם זאת, ההצלחה שלנו תלויה גם ביציבות כלכלית ופוליטית בארץ. יש תנאים גיאו-פוליטיים שמשפיעים בעקיפין על היום יום של ההיי-טק. למשל, כל עוד המלחמה בעזה לא תגיע לסיומה עם חזרת כל החטופים, הפצע המדמם הזה ימשיך להשפיע על האווירה הציבורית הכללית, ובכלל זה על הכלכלה הישראלית".
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"אני מאחל להיי-טק הישראלי רוח מחודשת של עשייה ומינוף נכון של ההון האנושי. חשוב מאוד שנראה גידול בהשקעות הזרות וצמיחה של האקו-סיסטם לא רק בתעשיית הסייבר.
למדינה אני מאחל בעיקר יציבות ושקט – הן במאבקים הפנימיים והן מול אויבינו, והכי חשוב – חזרתם המהירה של כל החטופים והחטופות הביתה במהירות האפשרית".
רון שפרינצק, מנכ"ל סלע
איך אתה מסכם את השנה בהיי-טק הישראלי?
"השנה האחרונה הייתה מאתגרת במיוחד עבור ההיי-טק הישראלי. המשבר הכלכלי העולמי השפיע על קצב הגיוסים ועל שוויין של חברות, ועל גבי זה, לנו, בישראל, המלחמה הנוכחית הציבה אתגרים נוספים וחסרי תקדים, שדורשים גמישות יוצאת דופן מצד הארגונים. לצד זאת, ראינו דוגמאות מעוררות השראה של חדשנות, סולידריות ויכולת התאמה למציאות המשתנה – דבר שמדגיש את החוסן של המשק הישראלי".
כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
"במהלך השנה, מעל 100 מעובדינו גויסו למילואים, ויצרנו מנגנונים חדשים שמאפשרים עבודה בכל מצב, וחשוב מכך, הגברנו את הקשב לצרכים האישיים של העובדים ומשפחותיהם. עשינו את כל זאת תוך שמירה על רציפות תפעולית, בשיתוף פעולה הדוק עם לקוחותינו בארץ ובחו"ל.
מבחינתי, התפקיד שלנו, בהיי-טק הישראלי בכלל ובסלע בפרט, הוא לא לעצור, להמשיך לדלוור, להביא תוצאות ולספק ערך ללקוחות שלנו – ולא משנה מה קורה ברקע. גם אחרי שנפל לנו טיל מול המשרדים, אנחנו ממשיכים לספק שירותים ללקוחותינו. מבחינת הלקוחות שלנו בעולם, זה פחות מעניין אם במשרד שלנו התנפץ החלון או אם המהנדס שמולם בילה את הבוקר בממ"ד. הם צריכים תוצאות והכוח של ההיי-טק הישראלי הוא להמשיך לספק אותן. זהו מבחן אמיתי לערכים שלנו כארגון, ואנחנו גאים לעמוד בו".
מיהם אנשי השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"קשה להצביע על מישהו.י אחד.ת בשנה כזאת, שבה כל כך הרבה אנשים התגייסו למען המדינה, ולכן, אנשי השנה שלי הם אנשי ונשות המילואים שלנו. אלה שעשו עשרות של ימים ולפעמים מאות במילואים, הרחק מהבית ומהמשרד, ועם זאת המשיכו לעבוד בין לבין. הם הצליחו לג'נגל בין סבבי המילואים לשמירה על הבית והמשפחה, לחזור לשגרת העבודה לאחר השחרור ולעמוד בכל זה בגבורה. אני מצדיע להם".
האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"אני מאמין שכן, אבל זה ייקח זמן. ההיי-טק הישראלי תמיד הוכיח שהוא יודע להתאושש ממשברים – בזכות היזמות, היצירתיות והחדשנות של הכוח העובד בו. כשמסתכלים על נתוני המקרו בישראל, יש כמה נתונים מעודדים. הצמיחה שנעצרה מתאוששת, שוק העבודה עדיין נראה מאוד רובסטי וגם גיוסי ההון והאקזיטים נמצאים ברמה מפתיעה אל מול הציפיות. גם בארצות הברית, שהיא שוק המטרה העיקרי של ההיי-טק הישראלי, יש נתונים דומים, וכניסת הממשל החדש מלווה בציפיות להורדת מס החברות ולהסרת מכשולים רגולטוריים – מהלכים שאמורים לתרום ללקוחות הגדולים של ההיי-טק הישראלי. לכן, אני מאמין שברגע שהמלחמה תיגמר, אנחנו עשויים לראות צמיחה משמעותית בהיי-טק הישראלי".
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"ראשית, אני מאחל לנו שנה של יציבות וביטחון, שיאפשרו לכולנו להמשיך ליצור ולהוביל. אני מאחל שנה של אחדות וצמיחה, מתוך הבנה שכולנו פה למען מטרה משותפת.
להיי-טק הישראלי אני מאחל להמשיך להיות מקור גאווה בינלאומי, שמושך אליו את הכישרונות הטובים ביותר ושומר על מעמדו כעמוד התווך של הכלכלה הישראלית. אני מאחל לכולנו שנמשיך לעמוד בראש החנית של הטכנולוגיה העולמית, ושנדע לנצל את מהפכת ה-AI למען שיפור הצמיחה והכלכלה".
עידו שרגיל, דירקטור וראש מחלקת מוצר וטכנולוגיה במרכז המו"פ של AT&T בישראל
איך אתה מסכם את השנה בהיי-טק הישראלי?
"עברנו שנה מורכבת. זו הייתה שנה מדהימה של עשייה וצמיחה. עם זאת, קיים דיסוננס בין הכותרות בעיתונים והחדשות על גידול בהשקעות באקו-סיסטם למציאות בשטח. בוגרים מצטיינים מתקשים למצוא עבודה, סטארט-אפים מאבדים השקעות, ורבים מהם מצטמצמים ונסגרים.
לאור השנתיים האחרונות, נראה שיותר מתמיד, אנחנו צריכים לרוץ מהר, ולו כדי להישאר במקום, ובוודאי להתאמץ יותר, על מנת להתקדם ולהצדיק את קיומנו כמעצמת היי-טק".
כיצד מתפקד הארגון שלך במלחמה?
המוטו We deliver, no matter what מומחש במלואו בתפקוד הארגון שלנו. בסופו של דבר, אנחנו אחראים למוצרים אסטרטגיים של החברה, שמשמשים עשרות מיליוני לקוחות פרטיים, מיליוני עסקים גדולים וקטנים, וגופי ממשל מדינתיים ופדרליים. היה לנו ברור מהיום הראשון שאסור 'למצמץ', ואנחנו חייבים להמשיך קדימה ולעמוד במחויבויות שלנו. במקביל, העובדים והעובדות בישראל, שהם כ-550 איש ואישה, נרתמו בצורה מדהימה לסייע ולתת כתף. אם אלה שמשרתים במילואים או שבני משפחותיהם משרתים בצבא, חבריהם לצוות עבדו שעות נוספות על מנת לקיים את המחויבויות שלנו. כמו כן, הרוב המכריע של העובדים והעובדות שלנו התגייס לעשרות פעילויות התנדבות ועזרה לקהילה.
גם פה באה לידי ביטוי התמיכה מהנהלת החברה, שתמכה בנו בכל מה שהיינו צריכים. כך, בעיצומם של ימי המלחמה, אושר לנו לפתוח תוכנית קליטה והכשרה לג'וניורים, שיצאה לדרך בקיץ, ובקרוב ייצא לדרך מחזור נוסף. במהלך התוכנית, שנמשכת שנתיים, כמעט 50% מהזמן מושקע בלמידה והתפתחות, והשאר בפיתוח מוצרים אסטרטגיים עבור החברה".
מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"ניר מינרבי, מייסד ומנכ"ל קלאסיק. בשנתיים האחרונות עסקתי רבות בתחום המחשוב וההצפנה הקוונטית, משום שמרכז המו"פ בישראל מהווה גורם מרכזי ב-AT&T בבניית פתרונות שיבטיחו את מערכות התקשורת שלנו מפני איומי פריצה על ידי מחשבים קוונטיים. כחלק ממאמץ זה, נחשפתי למגוון רחב של סטארט-אפים שעוסקים בתחום – החל מחומרה קוונטית ופתרונות הצפנה, ועד לפלטפורמות תוכנה. הכישרון, האומץ ואיכות האנשים שעומדים בחזית זו מעוררי השראה. מינרבי הוא אחד מהם. קלאסיק מספקת סביבת פיתוח למחשבים קוונטיים, ומאפשרת הפרדה בין פיתוח התוכנה לחומרה שעליה היא תרוץ. מוקדם לקבוע האם עולם המחשוב הקוונטי ימריא והאם קלאסיק תשלוט בשוק, אבל מינרבי, שהוא בחור צעיר ומוכשר, מסמל עבורי את היכולת, ובמידה מסוימת החוצפה, של הישראליות והישראלים להתייצב ולהוביל בחזית הטכנולוגיה".
האם לדעתך אנחנו עומדים בפני שיפור במצב הענף?
"באחרונה חזינו בנפילת הבזק המפתיעה של משטר אסד בסוריה, ולפי ההתפתחויות האחרונות באזורינו נראה שצריך להצטייד במעט צניעות בכל הנוגע לתחזיות.
יש לנו את כל התנאים להמשיך ולהוביל – כוח אדם איכותי, רוח יזמית שלא חוששת לשבור מוסכמות, יחידות טכנולוגיות מדהימות במערכת הביטחון ואקדמיה, שמזינים את גלגלי השיניים של ההיי-טק. עם זאת, אם לא נשכיל לפתח את 'אוצרות הטבע' הללו, ולהבין שלהידרדרות ברמת ההשכלה כבר בבתי הספר יהיו השלכות – נאבד את המקום הייחודי שלנו.
שום דבר לא מובטח לנו, וכדי להמשיך ולשמר את המומנטום אנחנו חייבים לעבוד קשה, לשפר את איכות מערכת החינוך, ולוודא שתהיה תפנית חדה באקלים הפוליטי והמדיני".
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי ולמדינה לשנה הבאה?
"הלוואי שעד שהדברים יתפרסמו זה יהיה לא רלוונטי – שחרור כל החטופים.
להיי-טק אני מאחל שנחזור לצמיחה בריאה, לאקו-סיסטם משגשג של חברות בינלאומיות, ישראליות וסטארט-אפים. שנדע להמשיך ולחדש בחזית הטכנולוגיה".
תגובות
(0)