נא להכיר: נשיא ארצות הברית, אילון מאסק
כוח, כבוד וכסף - זה מה שאילון מאסק רוצה שייצא מהשותפות בינו לבין דונלד טראמפ ● הוא והחברות שלו ככל הנראה יקבלו את שלושתם - עד שיגיע הפיצוץ הבלתי נמנע בין שני בעלי האגו הענק
בואו נודה בזה: אילון מאסק הוא, למעשה, זה שיהיה החל מה-20 בינואר נשיא ארצות הברית. אמנם, דונלד טראמפ יהיה זה שיושבע ושיישא בתואר הזה, אבל מאסק יהיה מי שינהל במידה רבה את המדיניות האמריקנית.
נכון שטראמפ הוא לא תמיד אחד שמוליכים אותו, אבל מאסק לא בא נקי לכל העסק: הוא לא נכנס לפוליטיקה, הכריז על תמיכתו בטראמפ, לקח חלק בולט בקמפיין שלו לנשיאות והפך להיות קרוב אליו רק כי הוא מאמין באידיאולוגיה של הנשיא הרפובליקני. הוא נכנס לפוליטיקה כדי להשפיע לטובת החברות שלו ולהגדיל את הונו האישי. הון-שלטון מהמקפצה. ואמנם, ההון שלו קפץ בעשרות אחוזים, בעשרות רבות של מיליארדים, בחודשיים בלבד שעברו מאז שטראמפ נבחר.
כגמול על התמיכה שלו, טראמפ מינה את מאסק ליו"ר (משותף) של ועדה שהוא מקים, שתטפל בעניינים הפנימיים של הממשל הפדרלי – הוצאות, מספר עובדים וכדומה – ובהיבטי הרגולציה.
לכל החברות של מאסק יש אינטרס ברור בפחות רגולציה, ובעיקר לטסלה ול-SpaceX. הרגולטורים הקשו על החברות שלו, בעיקר בתקופת ממשל ביידן, עד כדי כך שמאסק הודיע בספטמבר האחרון ש-SpaceX תתבע את רשות התעופה האזרחית של ארצות הברית, ה-FAA, על "היפר-רגולציה". באותו הקשר, הוא אף קרא להכריז על הארגון ליחסי עבודה, שפועל להסדרת (ולאסדרת) זכויות עובדים, "לא חוקתי", ולמעשה לסגור אותו – כך שגם רגולציה בתחום הזה היא לצנינים בעיניו. עוד התנגשות בין הרגולטור ל-SpaceX היא סביב כמות המים שהיא מבזבזת ושופכת סביב המתקן של החברה בטקסס.
תחום נוסף שנתון לרגולציה כבדה הוא הרכב האוטונומי – תחום עיסוקה של טסלה. זאת אחת הסיבות שאמנם, כבר יש רכבים אוטונומיים שנוסעים על כבישי ארצות הברית, אבל לא בכמות שציפו.
גם ל-xAI יש… נקרא לזה אתגרים מול הרגולציה. מאסק התבטא בעבר בעד רגולציה על תחום ה-AI, "כדי למנוע סכנה לציבור", אבל זה לא מנע מהחברה, לפחות לפי הרגולטורים, לאמן את הצ'טבוט שלה, גרוק, על מידע של משתמשים ב-X, ללא ידיעתם.
נראה שבוועדה החדשה שמאסק ינהיג, הוא יוכל להגמיש את כללי הרגולציה, לכאורה לטובת הציבור האמריקני (אם הממשל בכלל יטרח להציג תירוץ) ולמעשה בעיקר לטובת החברות שלו ושל אלה שהוא יחפוץ ביקרם.
כוח, כבוד וכסף
מאסק לא בא להשפיע רק במה שקשור לחברות ולעושר שלו – הוא רוצה להשפיע, ומאוד, ברמה הכלל אמריקנית והבינלאומית. הוא התחיל לעשות זאת בשנים האחרונות, הרבה לפני שהצטרף והחל לבלוט בקמפיין של טראמפ: בין אם זה באמצעות הרשתות החברתיות, ש-X היא אחת המובילות מביניהן (ולכן הוא קנה אותה בסכום עתק של 44 מיליארד דולר והשמיד את המותג טוויטר), בין אם זה באמצעות אספקת אינטרנט לווייני לאוקראינה מיד לאחר הפלישה של רוסיה אליה, על ידי סטארלינק, ובין אם זה באמצעות הבעת אמפטיה (עד כמה שהוא יכול) כלפי ישראל אחרי ה-7 באוקטובר.
למאסק יש אספירציות להשפיע לא רק על המדיניות האמריקנית, והוא כבר החל לפעול בכיוון, באמצעות הבעת תמיכה במפלגות ימין קיצוני באירופה. רק בימים האחרונים הוא הביע תמיכה במפלגת AFD הגרמנית השנויה במחלוקת, ורק היום (א') הוא קרא להחליף את נייג'ל פרג', שאיתו הוא נפגש באחרונה, כמנהיג מפלגת הימין הקיצוני הבריטית Reform UK. הוא כתב בפוסט שפרסם ב-X שאין לפרג' "את מה שדרוש" כדי להנהיג את המפלגה – ולא הסביר מדוע. לאמירה הזאת יש משמעות רבה, שכן על פי דיווחים, מאסק רוצה לתרום מיליונים רבים של דולרים למפלגה.
מאסק לא בא נקי: הוא לא נכנס לפוליטיקה, הכריז על תמיכתו בטראמפ, לקח חלק בולט בקמפיין שלו לנשיאות והפך להיות קרוב אליו רק כי הוא מאמין באידיאולוגיה של הנשיא הרפובליקני, אלא כדי להשפיע לטובת החברות שלו ולהגדיל את הונו האישי. הון-שלטון מהמקפצה
הגם שמיליוני דולרים זה כלום בשבילו, מאסק לא מוציא אותם מכיסו סתם כך – לא בבריטניה ולא בארצות הברית. הוא ודאי ירצה להשפיע מאוד על המדיניות של טראמפ, שתהיה למעשה המדיניות שלו, ולא ייתן לעובדה שהוא לא נשיא ארצות הברית ושאין לו תפקיד רשמי בפנטגון, בסטייט דיפרטמנט או במשרד הפנים של ארצות הברית להשפיע. הוא רוצה שארצות הברית תכרות בריתות עם מפלגות ימין קיצוני בעולם וכאמור, שתהיה בה פחות רגולציה, ואף בכלל לא.
עוד נושא שמאסק ירצה שהמדיניות האמריקנית תעוצב, ותמומש, על פי האג'נדה שלו הוא היחס לטרנסג'נדרים.ות. למאסק יש בכך עניין אישי: הוא מרבה להתבטא בצורה טרנספובית בשל העובדה שבתו, ויויאן ג'נה ווילסון, נולדה בגוף זכרי ועברה התאמה מגדרית. היא ציינה שהיא לא רוצה כל קשר עם אבא שלה – מה שכנראה הביא את מאסק בעל האגו הענק להיות כל כך לעומתי לקהילה הטרנסג'נדרית, שהיא אחד הציבורים המוחלשים בכל חברה.
האם מאסק יתערב גם בישראל?
לא ברור האם מאסק יתערב גם בפוליטיקה הישראלית. מצד אחד, מדובר במדינה קטנה, אבל מהצד השני, ישראל היא בעלת ברית קרובה של ארצות הברית ושחקנית לא קטנה על המגרש הבינלאומי. אם זה יקרה, סביר להניח שהוא יתמוך באחת ממפלגות הימין – אולי בליכוד בראשות בנימין נתניהו, שאותו הוא כבר פגש כמה פעמים, ואולי אף ימינה יותר.
בכל מקרה, ההתערבות הכל כך בוטה של מאסק, וההתערבות של אילי הון בכלל, היא מסוכנת – הן בעניינים פנימיים ובוודאי שבעניינים עולמיים. גם בגלל העובדה שיש לו אינטרסים כלכליים, גם בגלל הונו הרב מאוד, גם עקב האישיות שלו וגם עקב עמדותיו.
האם השילוב טראמפ-מאסק יועיל לענקיות הטק?
טראמפ והשילוב בינו לבין מאסק טובים לענקיות הטק האמריקניות. הן יודעות את זה, אבל הן יודעות גם שטראמפ נוטר טינה ונקמן – וגם מאסק זוכר את מי ששם לו רגל בעבר. לכן הן רצו לתרום לטקס ההשבעה שלו וכבר עושות מהלכים בוושינגטון כדי שהמדיניות שלו תהיה זו שהן רוצות. לא בטוח שהן צריכות לעשות הרבה מהלכים, שכן גם הן וגם טראמפ מעוניינים בפחות רגולציה, שתגרום להן לעשות יותר כסף.
פחות רגולציה זה דבר טוב לענקיות הטק, ולחברות הענק בכלל, אבל לא טוב ל(מרבית) שאר האמריקנים ואזרחי העולם, שבהכרח, ההתעשרות של ענקיות הטק באה, ותבוא, על חשבונם. שהרי כסף הוא לא משאב בלתי מוגבל ולא משחק סכום אפס. ואמנם, מאסק מאיים לעשות בממשל הפדרלי את מה שהוא עשה ב-X – פיטורים של רוב כוח העבודה של החברה מיד לאחר שהוא קנה אותה. מה גם שפחות רגולציה על SpaceX וטסלה עלול לפגוע בבטיחות.
הפיצוץ בלתי נמנע
יש משתנה אחד מרכזי שיכול להביא לכך שמה שכתבתי כאן בסופו של דבר לא יתממש, ושמאסק לא יהיה הנשיא האמיתי של ארצות הברית: העובדה שהן הוא והן טראמפ הם שני בעלים אגואים מנופחים ומשכך, ההתנגשות ביניהם היא דבר בלתי נמנע. מתישהו, מישהו מהם ידרוך על איזו יבלת של השני ויעצבן אותו רצח. המינוס במקרה שכזה מבחינת מאסק הוא שלטראמפ יש את הסמכות לקבוע מי יהיה סביבו ומי לא – והעבר מוכיח שהוא נוטה להעיף את מי שלא בא לו טוב, ומהר מאוד. לראייה, בתקופת הכהונה הראשונה שלו, שסביר להניח שתהיה בסופו של דבר קיצונית פחות מהתקופה השנייה, טראמפ החליף את האוחז במשרת היועץ לביטחון לאומי – אחד התפקידים החשובים ביותר בממשל האמריקני – שלוש פעמים. כלומר, היו לו ארבעה יועצים לביטחון לאומי בארבע שנים. יש להם בטן מלאה על טראמפ, ואחד מהם, ג'ון בולטון האולטרה רפובליקני, אף טען שטראמפ לא כשיר להיות נשיא ארצות הברית. לביידן, לשם השוואה, היה יועץ לביטחון לאומי אחד בכל תקופת כהונתו – ג'ק סאליבן.
השאלה הנשאלת היא מתי הפיצוץ הזה יבוא. הגם שמדובר בשני אנשים לא צפויים, לא צפוי שזה יקרה בחודשים הראשונים לכהונה, שבהם טראמפ יצטרך להתרגל מחדש לשלטון ולעצב את מדיניותו, ומאסק יתבשם מהכוח החדש שיקבל. אבל אחר כך – אין לדעת. בכל אופן, כשזה יקרה, זה יהיה כנראה פיצוץ ענק.
תגובות
(0)