מטא צירפה לדירקטוריון את דנה ווייט – המקורב מאוד לטראמפ
ווייט - מנכ"ל ליגת הקרבות האמריקנית, ה-UFC - מילא תפקיד בולט בקמפיין האחרון של הנשיא הנבחר, ומונה כעת לדירקטור של ענקית הטכנולוגיה במהלך שמטרתו, כך סבורים רבים, לגרום למטא לשאת יותר חן בעיניי טראמפ
מטא – חברת האם של פייסבוק, אינסטגרם, ווטסאפ ועוד חברות אחרות – הודיעה באחרונה על צירופם של שלושה חברים חדשים למועצת המנהלים שלה. בין המינויים החדשים נכלל דנה ווייט, נשיא ומנכ"ל ליגת הקרבות האמריקנית, ה-UFC (ר"ת Ultimate Fighting Championship). המינוי של ווייט, כך לסברת רבים, מגיע על רקע מאמציה של מטא להתקרב אל הנשיא הנבחר של ארה"ב, דונלד טראמפ, לקראת כניסתו לתפקיד ב-20 בינואר.
JUST IN: UFC's Dana White, who endorsed President Trump, joins $META board after invitation from Mark Zuckerberg. pic.twitter.com/CwE6BbXG6r
— Abdi Fitah Mohamud (@fanahmm) January 7, 2025
כניסתו של טראמפ לבית הלבן היא מקור לחששות רבים בקרב ענקיות טק דוגמת מטא, בעיקר משום ה"דם הרע" שזרם בינן לבין הנשיא הנבחר אחרי התפרעות אוהדיו בגבעת הקפיטול עקב הדחתו בידי ג'ו ביידן בבחירות 2020.
באותם ימים האשימו חברות הענק שבבעלותן רשתות חברתיות מובילות, כמו פייסבוק, אינסטגרם וטוויטר (שבינתיים כידוע החליפה בעלים ומכונה X) בהסתת תומכיו לכונן מרד נגד השלטונות. כתוצאה מכך הן הרחיקו את טראמפ מהפלטפורמות שלהן בבושת פנים, ובאותם ימים אף בתוך קביעה שההשעיה היא "לצמיתות". אמנם לאחר מכן חלקן החזיר לנשיא המודח את האפשרות להשתמש בשירותיהן, אבל טראמפ העדיף ברוב המקרים לא לעשות כן ודבק בשימוש ב'חברתית האמיתית' – פלטפורמה שהוא עצמו פתח באופן ייעודי לבעלי עמדות שמרניות כמותו, כדי שקולם לא יושתק על ידי החברות הבולטות בעמק הסיליקון, שנחשבות כדמוקרטיות בזיקתן, כפי שטען שקורה בפועל.
בנוסף, כיום חוששות חברו טק אמריקניות עולמיות רבות מעוד ממהלכים ש-טראמפ עתיד לנקוט בכהותנו השנייה, ביניהם שינוי מיסוי על יבוא, שיכול לשנות את הוצאות מגזר הטכנולוגיה המקומי; שינוי בחוקי ההגירה וקליטת עובדים מרחבי העולם לעבודה בהיי-טק האמריקני; כמו גם מפגיעה בזכויות להט"ב או מיעוטים במדינה.
'Does Meta have other motivations for hiring Dana White? Perhaps the social media giant hopes the Trump ally will be able to convince the president-elect that Facebook is no longer an, er, "enemy of the people".'
✍️ Steerpikehttps://t.co/wqjXythsJ5
— The Spectator (@spectator) January 7, 2025
לווייט קשרים הדוקים עם הנשיא הנבחר
אם לחזור למינויו של ווייט – מדובר באדם שנחשב לדמות מפתח בסביבתו של נשיא ארה"ב הנבחר. הקשר בין השניים החל עוד בשנת 2001, כאשר ווייט אירח אירוע של UFC בטראמפ טאג' מהאל – מלון הקזינו של טראמפ באטלנטיק סיטי.
בנוסף, במהלך השנים, טראמפ נכח לא פעם באירועי UFC, ובמיוחד במסגרת קמפיין הבחירות שלו ב-2024, כאשר ניסה לפנות לקהל מצביעים צעיר יותר. ווייט, מצידו, נאם בוועידות הרפובליקניות בשנים 2016, 2020 ו-2024, ואף הופיע על הבמה במסיבת הניצחון של טראמפ בנובמבר. "אני יודע שאמריקה זקוקה למנהיג חזק, והעולם זקוק לאמריקה חזקה. אני יודע שדונלד טראמפ הוא הבחירה הטובה ביותר לנשיא ארצות הברית", הצהיר ווייט בעצרת הרפובליקנית האחרונה.
ה-UFC, בניהולו של ווייט, הפך לארגון ספורט גלובלי מצליח ביותר, המפיק למעלה מ-40 אירועים חיים בשנה, אשר משודרים ליותר מ-975 מיליון משקי בית ביותר מ-170 מדינות. לפי הערכות פורבס, שווי הארגון הוא יותר מ-11 מיליארד דולר. כאנקדוטה יצוין כי בנוסף לתפקידו כנשיא ומנכ"ל ה-UFC, ווייט גם שותף בהקמת ארגון תחרויות הסטירות Power Slap. כעובדה מעט פחות אנקדוטית ניתן לספר שב-2023 פורסם סרטון ממצלמת אבטחה ובו נראים ווייט ואשתו רבים באירוע ציבורי ואז האישה סטרה ל-ווייט והוא החזיר לה בסטירה. הדבר עורר ביקורת ציבורית רבה נגדו ועליו.
מייסד ומנכ"ל מטא, מארק צוקרברג, חובב היאבקות ידוע שלפי חלק מהדיווחים היה מי שיזם את מינוי הדירקטור החדש, שיבח בעבר את ווייט על הצלחתו בבניית ה-UFC, ואמר: "הערצתי אותו כיזם ואת היכולת שלו לבנות מותג כה אהוב".
Dana White was caught on video at a Cabo San Lucas nightclub slapping his wife, Anne, after she slapped him first pic.twitter.com/f2DRb6OcJV
— Viral Videos (@YepViralVideos) December 5, 2024
בנוסף ל-ווייט, הצטרפו כאמור אל מועצת המנהלים של מטא גם דירקטורים אחרים – ג'ון אלקאן, מנכ"ל חברת ההשקעות האיטלקית אקסור ויו"ר חברות הרכב סטלנטיס ופרארי. צוקרברג ציין כי לאלקאן יש "ניסיון עמוק בניהול עסקים גלובליים גדולים, והוא מביא פרספקטיבה בינלאומית למועצה שלנו". כמו כן, צורף אל מועדת המנהלים גם צ'רלי סונגהרסט, משקיע טכנולוגיה ובעבר בכיר במיקרוסופט, אשר החל לייעץ ל-מטא בנושא בינה מלאכותית בשנה שעברה. נוסף למינויים אלו בשנה הקודמת, בפברואר, צירפה מטא כחברי דירקטוריון גם שתי דמויות בפרופיל גבוה: את הוק טאן, מנכ"ל ברודקום, וג'ון ארנולד, מייסד קרן הגידור סנטארוס אדוויזרס.
After bringing Dana White onto his board at Meta, and seeing the success Elon Musk has had with X, Mark Zuckerberg says he's bringing back free speech to Instagram and replacing fact checks with Community Notes. pic.twitter.com/N5klEKsea2
— Scott Adams (@scottadamsshow) January 7, 2025
אחרי הפניית העורף – ניסיונות להתקרב למדיניות טראמפ
כאמור, מינויו של ווייט, כמו גם המהלכים האחרים של מטא, נתפשים כניסיון של החברה לפייס את טראמפ לקראת כניסתו לתפקיד, לנוכח היחסים המתוחים ששררו בינה לבינו בעבר. אלא שלמהלך יכולות להיות גם השלכות נוספות שמעוררות חששות ומקורן בדעותיו ועמדותיו השנויות במחלוקת של ווייט בנושא חופש הביטוי, המזכירות לא במעט את עמדותיו של יזם הטק אילון מאסק – עוד דמות שקרובה כיום מאוד לטראמפ. עמדות אלו יכולות, כך לפי פרשנים במדיה האמריקנית והעולמית, להרחיק חלק מבסיס המשתמשים המגוון של מטא. ואולם לפי הסברה ענקיות הטק דווקא יאמצו יותר ויותר הנהלויות שיתאימו לתפישתו הפוליטית של טראמפ – ביניהם בעיקר את סוגיית הרחבת חופש הביטוי וצמצום צנזורה בשירותיהן.
למעשה, כפי שניתן לראות בסרטון ששותף בציוץ שמעל, צוקרברג כבר הודיע כי בפלטפורמות בבעלות מטא יש כוונה לאמץ גישה שתאפשר יותר "חופש ביטוי", וזאת אחרי מינויו של ווייט ולאחר הצלחת מאסק להתקרב אל טראמפ ואף לזכות למינוי משמעותי תחת ממשלו. כעת רק נותר לראות כיצד יגיבו על המהלכים משתמשי הרשתות החברתיות של מטא, ואם יחבבו את השינויים שיגיעו – אם לאו.
תגובות
(0)