מטא מוותרת על בדיקת עובדות – כדי להתקרב עוד אל טראמפ

"נאפשר יותר חופש על ידי הסרת הגבלות על כמה נושאים שהם חלק משיח המיינסטרים, ומיקוד האכיפה בהפרות לא חוקיות בחומרה גבוהה", הצהירה מטא, שהכריזה על החלפת בודקי העובדות במערכת "הערות קהילה" הדומה לזו של X

מארק צוקרברג, מנכ"ל מטא, הודיע עליו. שינוי המדיניות שמצא חן בעייני הנשיא הנכנס, דונלד טראמפ.

בעיתוי מעניין – פחות משבועיים לפני כניסתו המחודשת של דונלד טראמפ לתפקיד נשיא ארה"ב – ענקית הרשתות החברתיות מטא הודיעה רשמית על ביטול תוכנית בדיקת העובדות שלה.

לדברי החברה האם של פייסבוק, אינסטגרם, ת'רדס ואחרות, במקום הליך בדיקת העובדות שהופסק, תאמץ החברה מערכת "הערות קהילה" המזכירה את זו של X (טוויטר לשעבר), שבבעלות אילון מאסק.

"יותר חופש ביטוי"

מנכ"ל מטא, מארק צוקרברג, הסביר בהודעה מצולמת כי "בודקי העובדות היו פשוט מדי מוטים פוליטית, והרסו יותר אמון ממה שיצרו כזה, במיוחד בארה"ב". צוקרברג הוסיף כי "הגיע הזמן לחזור לשורשים סביב חופש הביטוי".

במסגרת השינוי, מטא הודיעה כי תפסיק לפקח באופן יזום על דברי שטנה והפרות אחרות של כלליה, ובמקום זאת תסתמך על דיווחי משתמשים כדי לזהות תוכן בעייתי. החברה תמקד את המערכות האוטומטיות שלה בהסרת "הפרות חמורות" – שיכללו פרסומים בנושאים כמו טרור, ניצול ילדים, הונאות ותוכן הקשור לסמים. ענקית הטק גם אמרה כי תאפשר "יותר חופש ביטוי" על ידי הסרת מגבלות על נושאים שנויים במחלוקת, כגון הגירה וזהות מגדרית. בנוסף, החברה תאמץ גישה מותאמת אישית לתוכן פוליטי, כך שאנשים שירצו לראות יותר תוכן כזה יוכלו לעשות זאת.

השינוי במדיניות מגיע לאחר שנים של ביקורת על תוכנית בדיקת העובדות של מטא, שהושקה ב-2016. התוכנית, שהסתמכה על ארגונים כמו Associated Press ו-Snopes, ספגה ביקורת על כך שהיא מוטה ואינה יעילה. בנוסף, מטא הואשמה בהפצת מידע שגוי ובהסלמת אלימות נגד מיעוטים. מנגד, כעת יש רבים שמבקרים את הפסקת בדיקת העובודת בטענה שמדובר במהלך "חנפני" שיחמיר את תפוצת הפייק ניוז ומידע הכזב בעולם.

למעשה מטא הודתה כעת שהיא "מבצעת יותר מדי טעויות" בצנזור תוכן "בלתי מזיק", ולפיכך תפסיק להוריד תכנים שסומנו כ"בעיתיים" על ידי מערכות אוטומטיות, ותסתמך על דיווחי משתמשים. לפי הודעת החברה, "בשנים האחרונות פיתחנו מערכות מורכבות יותר ויותר לניהול תוכן בכל הפלטפורמות שלנו, בין השאר בתגובה ללחץ חברתי ופוליטי למתן תוכן. גישה זו הלכה רחוק מדי. למרות שרוב המאמצים הללו היו מכוונות טובות, הם התרחבו עם הזמן עד לנקודה שבה אנחנו עושים יותר מדי טעויות, מתסכלים את המשתמשים שלנו ולעתים קרובות מדי מפריעים לביטוי החופשי שברצוננו לאפשר. יותר מדי תוכן לא מזיק מצונזר, יותר מדי אנשים מוצאים את עצמם כלואים בטעות ב"כלא פייסבוק" (הכוונה היא לחסימות וסנקציות של החברה על תכניהם – ג"פ), ולעתים קרובות אנחנו איטיים מדי להגיב לכך".

במטא הצהירו כי הם לא מעוניינים להיות "בוררים של האמת", אלא לספק למשתמשים מידע נוסף על התכנים שהם רואים בפלטפורמה. לפי סברת החברה ולטענתה, מערכת "הערות הקהילה" החדשה תאפשר למשתמשים לכתוב הערות על פוסטים שעלולים להטעות, ואף לדרג הערות של אחרים, וזאת בדומה במיוחד למודל הקיים ב-X. מטא אף הדגישה כי תהיה שקופה לגבי האופן שבו דעות שונות משפיעות על ההערות המוצגות באפליקציות שלה.

מדוע השינוי נחשב ככזה שיסייע למטא להתקרב אל דונלד טראמפ?

כעת הוא מרוצה אחרי שרק באוגוסט איים לכלוא את צוקרברג. דונלד טראמפ.

כעת הוא מרוצה אחרי שרק באוגוסט איים לכלוא את צוקרברג. דונלד טראמפ. צילום: BigStock

השינויים במדיניות מגיעים על רקע מאמציה של מטא להתקרב אל הנשיא הנבחר טראמפ ולשאת יותר חן בעיניו, וזאת לאחר שהחברה הרחיקה אותו מהפלטפורמות שלה בעקבות ההסתערות על הקפיטול ב-6 בינואר 2021.

ואכן טראמפ עצמו בירך על השינויים באומרו: "הם עברו דרך ארוכה – מטא".

נזכיר כי במהלך הקמפיין האחרון לנשיאות, באוגוסט, הנשיא לשעבר טראמפ דיווח כי הוא כותב ספר חדש ובו צוין כי צוקרברג תכנן במכוון לפעול נגדו במהלך בחירות 2020, ואמר כי מנכ"ל מטא "יבלה את שארית חייו בכלא" אם יעשה זאת שוב. כעת, לאחר השינויים שהוכרזו ובתייחסו אל צוקרברג, אמר טראמפ כי בהודעתו הוא "היה מאוד מרשים". כשנשאל אם הוא מאמין שצוקרברג הגיב לאיומיו בכליאה עתידית, השיב הנשיא נבחר ב-"ייתכן".

כפי שדיווחנו אתמול (ג'), בנוסף לשינויים במדיניות, מטא גם מינתה את דנה ווייט, מנכ"ל ליגת ה-UFC וידיד קרוב של טראמפ, לדירקטוריון שלה. צעד זה נתפש כניסיון נוסף לרצות את הנשיא הנבחר ולפייס אותו לקראת כניסתו לתפקידו הרם.

בנוסף, בעולם הטכנולוגי קיימים חששות רבים מהכהונה השנייה של טראמפ, שכן ענקיות הטק של ארה"ב חוששות ממבחר מהלכים שיכולים לפגוע בהן – כדוגמת שינוי מיסוי על יבוא, שעתיד לשנות את הוצאות מגזר הטכנולוגיה המקומי; משינוי בחוקי ההגירה וקליטת עובדים מרחבי העולם לעבודה בהיי-טק האמריקני; כמו גם מפגיעה בזכויות להט"ב או מיעוטים במדינה. לפיכך, חברות הטכנולוגיה וקברניטיהן מנסים להתקרב לטראמפ ואף לאמץ התנהגויות שהולמות את תפישת עולמו, כפי שניתן לראות בשינוי המדיניות של מטא בנושא חופש הביטוי.

"ברוכים הבאים למסיבה"

לינדה יאקרינו, מנכ"לית X.

לינדה יאקרינו, מנכ"לית X. צילום: ShutterStock

בתגובה להצהרת מטא על השינוי במדיניות מיתון התוכן שלה, אמרה לינדה יאקרינו, מנכ"לית X, כי "זה ממש מגניב" והוספה ש-"זה (השינוי – ג"פ) לא יכול להיות יותר מאשר אישור" המוכיח כי צוקרברג ומטא הבינו גם הם את המסר שמאחורי התנהלות X בנושא חופש הביטוי.

יקרינו טענה גם שמודל הערות הקהילה שמטא אמרה כי תאמץ הוא "בדיקת העובדות המהירה והיעילה ביותר, ללא הטיה", והצהירה כי זה "מעורר התנהגות נהדרת" בפלטפורמה. בנוסף, לדבריה, כאשר פוסט מקבל הערה, הוא משותף באופן משמעותי פחות.

יקרינו אף פנתה אל מטא ב-"ברוכים הבאים למסיבה". כשנשאלה אם החלטתה של המתחרה באמת עוסקת בחופש הביטוי, כפי ש-X אמרה שההחלטה שלה עוסקת בכך, יקרינו ענתה "בהחלט" והוסיפה כי "האנשים בכל רחבי העולם אמרו את דברם".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים