בודקי העובדות של מטא הגיבו בזעם על החלטתה לסיים את הפעלתם
ארגונים שענקית המדיה החברתית מעסיקה בעבודת בדיקת העובדות עבור הפלטפורמות שלה מתקוממים ומכחישים את טענות צוקרברג להטייה מצידם ●"לא הסרנו תוכן ולא יכולנו - כל החלטה לעשות זאת הייתה של מטא"
השבוע, כידוע, הכריזה מטא – שהיא החברה האם של הרשתות החברתיות פייסבוק, אינסטגרם ות'רדס – על סיום תוכנית בדיקת העובדות שלה בארה"ב, אשר פעילותה החלה בשנת 2016. במקום זאת, תעבור החברה למודל "הערות קהילה", בדומה לזה הקיים ב-X המתחרה. ההודעה הפתיעה את ארגוני בדיקת העובדות השונים שעובדים עבור מטא בתחום זה – חלקם במשך שנים.
ההחלטה של מטא הגיעה על רקע ביקורת מצד גורמים שמרניים, וכן כחלק מהניסיון של מנכ"ל החברה, מארק צוקרברג, לשפר את היחסים עם הממשל החדש בראשות הנשיא הנבחר, דונלד טראמפ. צוקרברג, הסביר בהודעה המצולמת כי "בודקי העובדות היו פשוט מדי מוטים פוליטית, והרסו יותר אמון ממה שיצרו כזה, במיוחד בארה"ב". הוא המשיך ונימק את ההחלטה בכך ש-"הגיע הזמן לחזור לשורשים שלנו סביב חופש הביטוי" ואף הוסיף והצהיר כי מטא "תעבוד עם הנשיא טראמפ כדי לבלום ממשלות ברחבי העולם שרודפות אחרי חברות אמריקניות ומנסות לצנזר יותר".
טראמפ עצמו הביע שביעות רצון מהשינויים ואמר שצוקרברג "היה מאוד מרשים".
🗣️ Our full statement in response to @Meta ending its third-party fact checking programme in the US: https://t.co/Lb23BhO1QC pic.twitter.com/IpRIu0sZ3Q
— Full Fact (@FullFact) January 7, 2025
תגובת ארגוני בדיקת העובדות
אלא שארגוני בדיקת העובדות, ששיתפו פעולה עם מטא, הביעו אכזבה עמוקה מההחלטה ודחו בתוקף את הטענות של מטא על הטייה וצנזורה מצדם. ארגונים אלו הוסיפו וטענו כי תפקידם היה לספק מידע והקשר נוסף לטענות שנויות במחלוקת, ולחשוף מידע כוזב וקונספירציות, ולא לצנזר תוכן.
כריס מוריס, מנכ"ל Full Fact, אמר בהתייחס לשינוי במדיניות מטא כי ההחלטה היא על תקן "צעד אחורה, שעלול לגרום לאפקט מצנן (Chilling effect) ברחבי העולם". המושג Chilling effect מגיע מתחום המשפט ומתכוון לתופעה שבה אנשים או קבוצות נמנעים מלעסוק בנושא מסוים מחשש להתנגשות בחוק או בתקנה. מוריס הדגיש כי הארגון שלו פועל באופן "בלתי משוחד לחלוטין" ו"בודק טענות מכל קצוות הקשת הפוליטית באותה מידה של קפדנות". כמו כן הוא אמר כי "נעילת בודקי עובדות מחוץ לשיח לא תעזור לחברה לעצור את הגאות של מידע שגוי, שהולכת ועולה במהירות".
אנג'י דרובניק הולן, ראשת רשת בדיקת העובדות הבינלאומית (International Fact-Checking Network), הדגישה בתגובה כי "עיתונות בדיקת העובדות מעולם לא צנזרה או הסירה פוסטים; היא הוסיפה מידע והקשר לטענות שנויות במחלוקת, והפריכה תוכן של תרמיות וקונספירציות". היא הוסיפה כי "בודקי העובדות שמשמשים את מטא פועלים לפי קוד עקרונות המחייב אי-משוא פנים ושקיפות".
לורי רוברטסון, העורכת האחראית של FactCheck.org, אמרה כי "במסגרת התוכנית של מטא, סיפקנו קישורים למאמרים שלנו ל-מטא. לא הסרנו תוכן ולא יכולנו לעשות זאת. כל החלטה לעשות זאת הייתה של מטא".
In a year of inflammatory rhetoric and shocking moments, one repeated falsehood resonated with both PolitiFact journalists and readers as the most significant falsehood of 2024.
Our 2024 Lie of the Year goes to Donald Trump and JD Vance’s outrageous claims that Haitian… pic.twitter.com/SZ2TsP72e8
— PolitiFact (@PolitiFact) December 17, 2024
ארון שרוקמן, מנהל פוליטיפקט (PolitiFact) – ארגון בדיקת עובדות שקבע כי השקר הגדול של 2024 הוא כזה שהפיץ טראמפ – הוסיף וטען בביקורתיות כי "ההחלטה לא קשורה לחופש הביטוי או לצנזורה". כמו כן, הוא ציין כי גם אם היה בודק עובדות מוטה באחד הצוותים, מטא עבדה עם 10 צוותים שונים, כך שההטייה הייתה אמורה להיות גלויה. שרוקמן גם ציין כי הוא ועמיתיו תהו האם מטא אכן תסיים את הליך בדיקת העובדות, במיוחד לאור התגובות השליליות שקיבלה.
ג'סי סטילר, עורך Check Your Fact הביע כפי שדיווחה יאהו! ניוז, על הלם מההחלטה וחוסר וודאות לגבי העתיד. סטילר גם טען שהעבודה של הארגון שלו הייתה בשיאה ב-2024, הודות לשיתוף הפעולה עם מטא.
לסיום תוכנית בדיקת העובדות תהיה השפעה כלכלית משמעותית על הארגונים השונים. מטא סיפקה יותר מ-100 מיליון דולר לארגוני בדיקת העובדות מאז 2016. כעת, ארגונים אלה נאלצים להתמודד עם קיצוצים אפשריים בכוח האדם שלהם. לדוגמה, ארגון שעבד עבור מטא בתחום בשם Lead Stories כבר ציין כי יאלץ להפחית את מספר העובדים שלו. כמו כן, Check Your Fact – גוף הקשור לאתר החדשות השמרני Daily Caller – אמר כי פעילותו "תפגע מאוד" עקב השינוי המתגעש.
גם פוליטיפקט, שאחד ממקורות המימון העיקריים שלו היה מטא – שהייתה בין המייסדות שלו – הודיע כי יהיו השלכות כלכליות "בלתי נמנעות" למצב החדש, כפי שציין הגרדיאן.
למרות זאת, מרבית הארגונים הדגישו כי ימשיכו לפעול ולבדוק עובדות לפרנסתם.
Mark Zuckerberg copying all of Elon Musk into his system. 😂 pic.twitter.com/xjYiBKDTFZ
— SMX 🇺🇸 (@iam_smx) January 7, 2025
המעבר ל"הערות קהילה"
כפי שדיווחנו, מטא מתכוונת ליישם את מערכת "הערות קהילה" בארה"ב בתוך מספר חודשים. שרוקמן ציין כי הוא לא מתנגד לרעיון עצמו, אך מבקר את ההחלטה של מטא להפוך אותו למקור היחיד לבדיקת פוסטים ואמינותם, מבלי לבדוק אותם באופן מקצועי. הוא גם ציין כי מחקרים מראים שמערכת ה"הערות קהילה" ב-X – זו שקידם הבעלים אילון מאסק מאז שרכש את הרשת החברתית כשעוד נקראה טוויטר, וש-מטא למעשה מתכוונת להעתיק ולשבט – לא תמיד מדויקת.
יצוין כי בזמן ש-מטא מתכננת ליישם את השינויים בשלב ראשון רק בארה"ב, האיחוד האירופי ממשיך לעקוב אחר התנהלות החברה. האיחוד החל לחקור את מערכת "הערות קהילה" של X עוד בדצמבר 2023. כמו כן, הוא קבע חוקים מחייבים לחברות טכנולוגיה גדולות בנוגע לטיפול בתוכן לא חוקי, ובסיכונים לביטחון הציבור, והגדיר אותן כ"שמרות הסף" של השירותים שלהן – משמע, כאחראיות בלעדיות לתכנים המועלים אליהן. חברות שיפרו את הכללים הללו, צפויות לקנסות של עד 6% מההכנסות הגלובליות שלהן. משמעות הדבר למעשה היא שמטא לא ממש תוכל לגלגל ולהחיל את כוונתה לסיים את בדיקות העובדות באירופה. אולם לנוכח הסברה שהמהלך כולו מקורו ברצונה "להתיידד" עם הנשיא לשעבר שחוזר אל הבית הלבן – באירופה לא יהיה בשינוי הזה צורך.
כך או כך, ההחלטה של מטא לסגת מתוכנית בדיקת העובדות שלה בארה"ב מעוררת סערה בעולם התקשורת ובקרב ארגוני בדיקת עובדות. בעוד ש-מטא טוענת כי מדובר במהלך לקידום חופש הביטוי, ארגוני בדיקת העובדות דוחים טענות אלה בתוקף ומתריעים מפני ההשלכות השליליות של מהלך זה על המאבק במידע שגוי ומוליך שולל.
תגובות
(0)