מפוצץ רכב הטסלה בפיגוע בלאס וגאס קיבל ייעוץ מ-ChatGPT

על פי הרשויות, הטרוריסט השתמש בצ'טבוט כדי ללמוד ממנו היכן לקנות חומרי נפץ וכמה ממנו יידרש לפיצוץ שתכנן ● למרות שהכלי הונדס לסרב לבקשות מזיקות, במקרה זה בכל זאת פעולה לא חוקית יצאה לפועל בסיועו

ייעץ למפגע. ChatGPT.

בחקירת התקרית בה פוצץ רכב טסלה מסוג סייברטראק בלאס וגאס ביומה הראשון של שנת 2025, התגלה כי התוקף נעזר בכלי הבינה המלאכותית ChatGPT מבית OpenAI כדי לתכנן את הפיצוץ.

על פי הרשויות, חייל צבא ארה"ב בשם מתיו ליבלסברגר, בן ה-37, השתמש בצ'טבוט כדי ללמוד ממנו היכן לקנות חומרי נפץ, כמה חומר כזה נדרש לפיצוץ שתכנן, וגם כדי לבדוק האם ניתן להצית חומרי נפץ באמצעות ירי כדורים. לדברי דורי קורן, עוזר השריף במשרד שחקר את הפרשה החמורה, ליבלסברגר חקר את המהירות של כדורי אקדח ואת החוקיות של שימוש בזיקוקים באריזונה, שם שקל לבצע את הפיגוע בתחילה. הרשויות שיתפו דוגמאות לבקשות ש-ליבלסברגר שלח ל-ChatGPT, אך לא פרסמו את התגובות שקיבל. למרות שהכלי תוכנן לסרב לבקשות מזיקות, במקרה זה בכל זאת פעולה לא חוקית בסיועו יצאה אל הפועל.

נזכיר כי הפיצוץ, אירע בכניסה למלון טראמפ בלאס וגאס, גרם לפציעות קלות לשבעה אנשים, כשהרכב היה עמוס בדלק מירוצים, חומרי נפץ ופגזי רובה. בנוסף, החייל האמריקני, שהיה בחופשה מבסיסו השוכן בגרמניה, ירה בעצמו למוות לפני הפיצוץ. המשטרה עדכנה כי מצאה מסמך בן שישה עמודים ("מניפסט") בטלפון שלו, בו הביע ביקורת על הממשל האמריקני וציין כי הפיצוץ נועד להיות "קריאת השכמה" לארה"ב. הוא גם כתב כי הוא מאמין שהוא תחת מעקב, למרות שלא היה לו עבר פלילי ולא היה מוכר למשטרה. בנוסף, על פי הדיווחים, ליבלסברגר האמין שהמדינה צריכה להתאחד סביב הנשיא הנבחר דונלד טראמפ ויזם הטק שהוא גם מנכ"ל טסלה, אילון מאסק.

"ידענו שה-AI עומדת לשנות את המשחק בשלב כזה או אחר בחיינו"

"זהו רגע מדאיג, אך גם מלמד", אמר השריף קווין מקמהיל על המקרה. הוא הוסיף: "ידענו שהבינה המלאכותית עומדת לשנות את המשחק בשלב כזה או אחר בחיינו… אני חושב שזה התקרית הראשונה על אדמת ארה"ב שבה ChatGPT נוצל כדי לעזור לאדם לבנות מכשיר מסוים, ללמוד מידע בכל רחבי הארץ, תוך כדי התקדמות (אל היעד – ג"פ)".

דובר מטעם OpenAI, מפתחת ChatGPT, אמר בתגובה לחשיפה זו כי החברה "מצרה על התקרית ומחויבת לכך שכלי הבינה המלאכותית יפעלו באחריות". עוד נמסר כי "המודלים שלנו תוכננו לסרב להוראות מזיקות ולמזער תכנים מזיקים. במקרה הזה, ChatGPT הגיב במידע שכבר היה זמין ברשת וסיפק אזהרות מפני פעילויות מזיקות או לא חוקיות", עוד נמסר כי החברה משתפת פעולה עם רשויות אכיפת החוק בחקירה.

מאסק, מנכ"ל טסלה, אף צייץ ב-X לאחר הפיצוץ באופן תמוה למדי וציין כי "ערכת הסוללות אפילו לא עלתה באש, והצמיגים עדיין מנופחים! ברגע שנחזיר את הסייברטראק הזה לטסלה, נתקן השריטות ונחזיר אותו לכביש".

עוד אירוע טרור בסיוע הטכנולוגיה?

בנוסף לפיצוץ רכב הטסלה, באותו יום עצמו התרחשה תקרית נוספת בניו אורלינס, בה נהרגו 15 אנשים ועשרות נפצעו. על פי הרשויות, שמסוד-דין ג'באר, בן ה-42, וגם הוא היה חיל צבא ארה"ב, אבל בעבר, נהג ברכב מסחרי שכור ודרס אנשים ברובע הצרפתי של העיר.

ג'באר נהרג בחילופי אש עם שוטרים לפני שהספיק להפעיל שני מטעני חבלה מאולתרים שנשא עימו.

המשקפיים החכמים מבית ריי באן ומטא.

הדור הבא של המשקפיים החכמים מבית ריי באן ומטא. צילום: יח"צ

חקירה של ה-FBI העלתה כי ג'באר השתמש אך הוא באמצעים טכנולוגיים חדשניים לצורך הפקת פעולת הטרור שתכנן – במקרה זה במשקפיים החכמים של מטא (Meta) וריי באן (Ray-Ban). הבולשת הפדרלית מצאה כי ג'באר צילם את עצמו רוכב על אופניים באותו אזור עוד בסוף אוקטובר, ככל הנראה לצורך תכנון הפיגוע. על פי החקירה, הוא גם הרכיב את המשקפיים בזמן ביצוע הפיגוע עצמו, אך לא שידר את המתרחש בשידור חי. משקפי מטא דומים במראם למשקפיים רגילים, אך הם מאפשרים למשתמש לצלם תמונות וסרטונים ללא שימוש בידיים, ולפיכך גם מבלי שירגישו בכך. הרשויות מעריכות כי ג'באר שאב השראה לפעולתו מארגוני טרור כדוגמת דאעש, שבעבר פרסם סרטונים שבהם הוא מזדהה איתו.

תסריטים שבהם מכשור טק מתקדם מסייע לפשיעה או לטרור כבר מעסיקים מזה תקופה את העולם. שתי תקריות חמורות אלו, שיכלו אף להסתיים באופן יותר טרגי, מעלות כעת ביתר שאת שאלות ותהיות בנוגע לשימוש ב-AI ובטכנולוגיות חדשניות נוספות לצורך פגיעה, פשע וטרור. 

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים