לקראת כהונת טראמפ: מטא ואמזון נסוגו מתוכניות הגיוון וההכלה שלהן
ההחלטה לסיים או לצמצם תוכניות בעניין גיוון והכלה - משמע מאמצי איזון ושוויון חברתי בהעסקה - באו על רקע ביקורת מגורמים שמרניים וקמפיין ציבורי רחב נגד תוכניות ה-DEI, שגלש אפילו לקשירת הנושא לשריפות ב-LA
חברות הטכנולוגיה האמריקניות מטא ואמזון מבצעות שינויים משמעותיים במדיניות הגיוון וההכלה שלהן, זאת לקראת חזרתו הצפויה של דונלד טראמפ לבית הלבן.
על פי דיווחים, ענקיות הטק החליטו לסיים או לצמצם תוכניות שהיו קיימות אצלן בעניין הגיוון וההכלה – משמע, מאמצי איזון ושוויון חברתי באופי ההעסקה שלהן – על רקע ביקורת מצד גורמים שמרניים וקמפיין ציבורי ימני רחב נגד תוכניות ה-DEI (ר"ת Diversity, Equity, Inclusion).
מטא הודיעה רשמית כי היא מפסיקה את תוכניות ההכשרה והגיוס המיוחדות שלה, שנועדו לקדם גיוון. סגנית נשיא תחום משאבי האנוש של מטא, ג'אנל גייל, הסבירה את ההחלטה בכך ש"הנוף המשפטי והמדיני סביב מאמצי הגיוון, השוויון וההכלה בארה"ב משתנה".
במסגרת השינוי מטא גם תסיים את מאמצי הגיוון שלה בתחום הספקים, ולדבריה הן בנוגע להעסקה והן לגבי הספקים, היא תתמקד מעתה בכשירות בלבד. התוכניות יבוטלו מעתה והלאה ולא יחולו על פעולות שהתבצעו במסגרתן עד כה.
ממש במקביל גם אמזון בישרה, באופן פנימי, כי היא מתכננת לבטל בהדרגה את תוכניות ההכלה ה"מיושנות" שלה עד סוף השנה. סמנכ"לית החוויות והטכנולוגיה המכילות של אמזון, קנדי קאסלברי, כתבה לעובדים כי החברה שואפת לסיים את התהליך בהקדם, אך תמשיך להשקיע בתוכניות שיעזרו לה לשקף את קהלי היעד, לקדם את העובדים ולספק חוויות מכילות ללקוחות ולקהילות ברחבי העולם.
They prioritized DEI over saving lives and homes https://t.co/KW1S7ZJEuJ
— Elon Musk (@elonmusk) January 8, 2025
הביקורת על תוכניות ה-DEI ששטפו את ארה"ב
כאמור, ההחלטה על השינויים במדיניות מגיעה לנוכח לחץ מצד גורמים שמרניים שטענו כי תוכניות ה-DEI האמריקניות בכללן אינן יעילות. בנוסף, אילון מאסק ובעלי ברית אחרים של טראמפ טענו לאחר השריפות שפרצו בלוס אנג'לס, כי מדיניות הגיוון וההכלה של עובדים בעיר קשורה לכשלים בטיפול באש, וכי היא זו שגרמה לנזק הרב, ככל הנראה משום שלסברתם הביאה לשכירת עובדים שאינם מיומנים מספיק, רק משום הנחישות להעסקה שוויונית יותר.
מאסק אף שיתף תמונה של תוכנית "פעולה לשוויון גזעי" של מכבי האש של לוס אנג'לס מלפני 4 שנים, וטען כי הם "העדיפו DEI על פני הצלת חיים ובתים".
מבקרי תוכניות ה-DEI טענו כי הממשל מתמקד בגיוון, שוויון והכלה במקום להתמקד בביצועים ובמקצועיות. כך למשל, צ'רלי קירק, מייסד ארגון Turning Point USA התומך בטראמפ, אמר בפודקאסט שלו כי כאשר הממשל מתמקד בנושאים כמו DEI ו"פרויקטים של להט"ב", הוא "מודאג מאבסטרקציות (נושאים מופשטים – ג"פ)" ולא עושה את הדברים הבסיסיים המוטלים עליו.
Perhaps Los Angles could have hired a Fire Chief based on their COMPETENCE, rather than DEI…#KristinCrowley pic.twitter.com/wfmG8DXUjv
— Jeff Allen (@JeffAllen329818) January 9, 2025
לילי ג'נג, יועצת DEI, ציינה כי גם אנשי מקצוע בתחום מבקרים את התוכניות הקיימות כבר שנים, ומצביעים על כך ש-"השתלמויות של 30 דקות לא יפתרו את הגזענות בן לילה". לדבריה, יש עליות וירידות בתמיכה ב-DEI, אך הביקורת התגברה מאז 2021.
בנוגע להתבטאויות אלו אמר הפרופסור למשפטים איאן האני לופז, כי השימוש בטענות נגד אימוץ ה-DEI הוא סוג של "משרוקית כלבים" (dog whistle) – כלומר, אמירה שנועדה לעורר רגשות שליליים נגד קבוצות חברתיות מודרות, מבלי להשתמש בביטויים גזעניים או בוטים.
מיק ביזלי, ראש מועצת ארגון Firefighters United for Safety Ethics and Ecology, התבטא גם הוא בנוגע להתקפות נגד תוכניות הגיוון של LA ואמר כי הן חסרות שחר, וכי ישנם נושאים חשובים יותר שיש לדון בהם בהקשר של השריפות, כמו בשינויי אקלים, בתקציבי כיבוי אש ובניהול משק המים של העיר. הוא גם ציין כי צוותים מגוונים דווקא מסייעים להתמודדות עם אתגרים מורכבים, ועובדים טוב יותר תחת לחץ.
יצוין כי מלבד חברות הטכנולוגיה, גם מספר לא מבוטל של תאגידים וחברות אחרות בישרו על שינויים וביטולים בתוכניותיהן לגיוון והכלה, ובהן בין השאר: מקדונלדס, וולמארט, בואינג, טויוטה, ניסאן ואחרות, ומסתמן כי זהו כיוון שאליו יפנו כעת ארגונים רבים בהתאם לרוח שתנשב מוושימגטון החל ב-20 בינואר.
Zuck's week in review:
• Goes on Joe Rogan
• Rolls back DEI program
• Adds Dana White to Meta's Board
• Replaces fact-checkers w/community notes pic.twitter.com/cBGwK68I36— Morning Brew ☕️ (@MorningBrew) January 10, 2025
מטא כבר ביצעה כמה צעדים כדי למצוא חן בעיניי טראמפ
נזכיר כי מעבר לשינויים במדיניות הגיוון, מטא גם ביטלה את תוכנית בדיקת העובדות שלה בארה"ב. מארק צוקרברג, המייסד והמנכ"ל, בישר בהודעת וידיאו כי בודקי העובדות היו "מוטים פוליטית" והרסו את האמון יותר משהועילו. במקום זאת, מטא הודיעה כי תסתמך על דיווחי משתמשים כדי לזהות תוכן בעייתי, ותמקד את המערכות האוטומטיות שלה בהסרת הפרות חמורות. משמעות הדבר, בין השאר, היא ש-מטא – החברה האם של פייסבוק, אינסטגרם, ווטסאפ ואחרות – תסיר מפלטפורמות המדיה החברתית שלה מגבלות על נושאים שנויים במחלוקת, כמו הגירה ומגדר.
למרות השקיפות, לכאורה, של הטעמים שעומדים מאחורי ביטול מנגנון בדיקת העובדות שלה, החברה הודיעה כי המהלך נובע מתוך כוונתה לאפשר "יותר חופש ביטוי", ובכך למעשה לשוב בחזרה אל שורשי הפלטפורמה.
בנוסף לשינויים במדיניות, מטא נקטה בצעד נוסף שבוצע במובהק, לכאורה, כדי להתקרב לנשיא הנבחר טראמפ ומינתה את דנה ווייט, מנכ"ל ליגת ה-UFC וידיד קרוב של הנשיא לשעבר ולעתיד, לדירקטוריון שלה.
מאחר שמדובר בעצם בחיקוי של מדיניות X (טוויטר לשעבר) מאז שמאסק רכש אותה ושינה אותה, מנכ"לית הרשת החברתית המצייצת, לינדה יאקרינו, הגיבה לשינויים במטא ב-"ברוכים הבאים למסיבה". יאקרינו טענה כי מודל "הערות הקהילה" שמטא אימצה הוא "בדיקת העובדות המהירה והיעילה ביותר, ללא הטיה".
תגובות
(0)