מיקרוסופט חוקרת: האם דיפסיק הסינית גנבה נתונים מ-OpenAI?

מפתחת ה-GenAI הסינית שזעזעה את שוק ה-AI השבוע חשודה בהעתקת טכנולוגיה מ-OpenAI ● דיפסיק גרמה באחרונה לצניחת מניות אדירה, והחקירה יכולה להבהיר אם התחרות בשוק ה-AI עברה כעת לפסים לא אתיים

האם המוצרים שלה מבוססים על גניבת תוכן מ-OpenAI? דיפסיק.

מיקרוסופט ו-OpenAI פתחו בחקירה בעניין חברת הבינה המלאכותית הסינית דיפסיק (DeepSeek) – שטלטלה השבוע את עמק הסיליקון ואת העולם עם הבינה המלאכותית היוצרת שלה. החקירה נועדה כדי לבדוק האם החברה השיגה בצורה לא מורשית את נתוני האימון לכלי ה-GenAI שפיתחה והשיקה.

החקירה, כך חשפה בלומברג, החלה לאחר שעובדי אבטחה של מיקרוסופט, שותפתה של OpenAI, הבחינו כי גורמים הקשורים אל דיפסיק שאבו כמות גדולה של נתונים באמצעות ממשקי ה-API של OpenAI – ממשקים שמהווים את מקור ההכנסה העיקרי עבור החברה. על פי הדיווחים, פעולה זו מהווה הפרה של תנאי השירות של OpenAI ועלולה להיחשב כגניבת נתונים.

הדיווח של בלומברג התפרסם לאחר ש-דיפסיק שחררה מודל בינה מלאכותית חדש בשם R1, המסוגל לחקות את דרך החשיבה האנושית, ובכך ערערה על השליטה של חברות אמריקניות, כמו OpenAI, גוגל ומטא, בשוק הבינה המלאכותית הסוער. מודל ה-R1 של דיפסיק זכה במהירות לשבחים ואף עקף את ChatGPT של OpenAI בחנויות האפליקציות בארה"ב. ואולם אחת הסיבות המרכזיות לטלטלה שהסטארט-אפ הסיני הצליח לחולל היא המחיר הצנוע מאוד יחסית שהחברה נדרשה להשקיע במודל שלה – כ-6.5 מיליון דולר בלבד, לעומת מאות מיליונים ואף מיליארדים שהוציאו על פיתוחיהן חברות הענק האמריקניות.

מנכ"ל OpenAI, סם אלטמן, הודה כי מודל R1 של דיפסיק הוא "מרשים, במיוחד בהתחשב במה שהם הצליחו להשיג במחיר הזה".

כעת, למרות ההצלחה המהירה של דיפסיק, החקירה של מיקרוסופט ו-OpenAI מעמידה בסימן שאלה את דרך פעולתה של החברה הסינית בדרכה אל התהילה.

החשד הוא ש-דיפסיק "זיקקה" מידע ממודלים של OpenAI, מה שעורר ביקורת מצד גורמים אמריקנים. בכיר בבית הלבן, דיוויד סאקס, אשר מונה בדצמבר האחרון על ידי הנשיא דונלד טראמפ לממונה על תחומי הקריפטו והבינה המלאכותית בממשלו הנכנס, אמר כי "קיימות ראיות משמעותיות לכך שמה ש-דיפסיק עשתה כאן זה שהם זיקקו את הידע מהמודלים של OpenAI".

אתמול (ג') דיווחנו ש-טראמפ הזהיר השבוע ש-דיפסיק מייצרת "קריאת השכמה" לתעשיית ה-AI האמריקנית, ואמר כי חברות ה-AI מארה"ב "צריכות להיות ממוקדות כדי לנצח", כך לדברי הנשיא האמריקני.

דוברת מטעם OpenAI אמרה בהתייחס לדיווחים על החקירה שהושקה כי החברה "עובדת בשיתוף פעולה הדוק עם ממשלת ארה"ב על מנת להגן על המודלים הטובים ביותר מפני ניסיונות מצד מתחרים לקחת טכנולוגיה אמריקנית".

נכון לעכשיו, דיפסיק לא הגיבה לדיווחים על החקירה.

אפקט דיפסיק – הון עתק נמחק בשווי חברות אמריקניות

הופעתה של דיפסיק בשוק הבינה המלאכותית זעזעה, כאמור, את התעשייה, בעיקר משום שהחברה טוענת כי פיתחה מודלים מתקדמים בעלות נמוכה משמעותית מהמתחרות. העלות הנמוכה של התוצר מבית דיפסיק גרמה לצניחה בשערי המניות של חברות טכנולוגיה רבות. אנבידיה, לדוגמה, איבדה כ-600 מיליארד דולר משוויה ביום אחד, כפי שדווח אתמול. חברות נוספות כמו ברודקום ו-ARM רשמו גם הן ירידות משמעותיות. הסיבה לפגיעה בחברות השבבים הללו היא שהן מייצרות שבבי AI ייעודיים לטכנולוגיה החדשנית והפופולרית, וזה מה שהתפיח את שוויין, אלא שלאחר שהסתמן כי דיפסיק הצליחה בפיתוח המוצר שלה ללא שבבים שכאלו משקיעי החברות "הצביעו" בבורסות והתוצאה הייתה דרמטית במיוחד.

דיפסיק נוסדה במאי 2023 על ידי ליאנג וונפג, דמות מוכרת בעולמות הבינה המלאכותית וקרנות הגידור. החברה ממומנת על ידי היי-פלייר, שגם היא נוסדה על ידי וונפג. דיפסיק מתמקדת כעת במחקר ואקדמיה, אך המודלים שלה זוכים לפופולריות רבה גם בקרב משתמשים שאינם חוקרים. דיפסיק משתמשת בטכניקות "זיקוק" כדי להעביר ידע ממודלים גדולים למודלים קטנים יותר, מה שמייעל את העלויות ומאפשר הפצה רחבה יותר של השירותים שלה.

החשדות והחקירה נגד דיפסיק, ועוד יותר מכך תוצאותיה, מעיבים כעתעל הצלחתה המטאורית ומעוררים שאלות בנוגע לאתיות של פיתוח ה-AI הסיני, ושאלות כלליות יותר על התחרות בשוק זה ולאן פניה מועדות. עם זאת יצוין כי אפשר בהחלט לראות בחקירה הזו גם חלק מהמאבק הגיאו-פוליטי בין ארה"ב לסין בגזרת הטכנולוגיה בכלל ובשוק הבינה המלאכותית בפרט.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים