IDC ו-BSA: קרוב לשליש מהתוכנות שהותקנו בישראל ב-2010 – פיראטיות
הערך המסחרי של תוכנות ללא רישיון שהותקנו במחשבים אישיים בישראל הגיע ל-170 מיליון דולרים בשנת 2010, כאשר 31% מהתוכנות שהותקנו במחשבים אישיים במהלך השנה היו פיראטיות ● "ממצאים אלה מוכיחים כי למרות שהושגה הפחתה של 2% בשיעור הפיראטיות של תוכנות בישראל ביחס לשנת 2009, עדיין ישנה עבודה רבה לפנינו", אמרה עו"ד נעמי אסיא, הנציגה המשפטית של BSA בישראל ● ברמה עולמית, הערך של תוכנות לא מורשות הגיע לשיא של 59 מיליארד דולרים, כאשר שיעור הפיראטיות העולמי הממוצע עומד על 42%
הערך המסחרי של תוכנות ללא רישיון שהותקנו במחשבים אישיים בישראל הגיע ל-170 מיליון דולרים בשנת 2010, כאשר 31% מהתוכנות שהותקנו במחשבים אישיים במהלך השנה היו פיראטיות – כך עולה מדו"ח Global Software Piracy Study שבוצע על-ידי ארגון BSA (ר"ת Business Software Alliance) וכולל הערכה של מצב פיראטיות התוכנה ברחבי העולם.
"ממצאים אלה מוכיחים כי למרות שהושגה התקדמות בהפחתת שיעור הפיראטיות של תוכנות בישראל, הפחתה של 2% ביחס לשנת 2009, עדיין ישנה עבודה רבה לפנינו", אמרה עו"ד נעמי אסיא, הנציגה המשפטית של BSA בישראל. "ככל שנצליח לצמצם את התופעה של פיראטיות תוכנה, כך ייטב לכלכלת ישראל", אמרה אסיא.
ברמה עולמית, הערך של תוכנות לא מורשות הגיע לשיא של 59 מיליארד דולרים – כמעט פי שניים מהנתון שהיה נכון לתחילת המחקר בשנת 2003. מחצית מ-116 האזורים הגיאוגרפיים שנסקרו בשנת 2010 הציגו שיעורי פיראטיות של 62% ומעלה, כאשר שיעור הפיראטיות העולמי הממוצע עומד על 42%.
זהו המחקר השמיני בנושא פיראטיות תוכנה גלובאלית המתנהל על-ידי BSA בשותפות עם IDC, ובמסגרתו נעשה שימוש במתודולוגיה שכללה עיבוד של 182 נתונים שנאספו באופן דיסקרטי מ-116 מדינות ואזורים ברחבי העולם. המחקר של שנה זו כולל גם מימד חדש: סקר דעת קהל של משתמשי מחשבים אישיים לגבי נושאי מפתח בגישה וההתנהגות החברתית ביחס לפיראטיות תוכנה, שנערך על-ידי Ipsos Public Affairs.
סקר דעת הקהל חשף שיעור תמיכה גבוה בזכויות קניין רוחני, כאשר שבעה מתוך כל עשרה נשאלים הביעו תמיכה במתן תשלום לממציאים בעבור יצירותיהם בכדי לקדם צמיחה טכנולוגית נוספת. באופן מפתיע, התמיכה בזכויות קניין רוחני הייתה חזקה ביותר דווקא בשווקים שבהם שיעורי הפיראטיות גבוהים.
הבעיה היא שמשתמשי מחשב רבים אינם מבינים לחלוטין האם הדרכים הנפוצות לרכישת תוכנה, כגון רכישת רישיון תוכנה בודד למספר עמדות מחשב או הורדת תוכנה מרשתות P2P, הן חוקיות או לא.
"ניכר כי ישנה הערכה רבה ליתרונות של התקנת תוכנה חוקית", אמרה עו"ד אסיא, "התוצאות מחזקות את הצורך בחינוך המשתמשים לכך שתוכנות המורדות מרשתות P2P הן לעתים קרובות אינן חוקיות, ולכך שהתקנת תוכנה שנרכשה עבור מחשב אחד במספר מחשבים ביתיים או משרדיים נחשבת לפיראטיות".
"המחקר הנוכחי מראה כי למרות שנושא הפיראטיות ממשיך להוות איום על הכלכלה העולמית, אנשים מבינים בבירור ומוקירים את הערך של קניין רוחני, ובמיוחד את התפקיד שלו בהנעת צמיחה כלכלית", אמר רוברט הולימן, נשיא ומנכ"ל ה-BSA. "גניבות תוכנה ממשיכות להקשות על האפשרות לחידושים בתחום ה-IT, יצירת משרות וצמיחה כלכלית ברחבי העולם. דו"ח זה מראה לנו בבירור את החשיבות של חינוך עסקים, פקידי ממשל ומשתמשי קצה לגבי הסכנות הנובעות מגניבת תוכנה – ומה באפשרותם לעשות על-מנת למנוע אותן".
המחקר של ה-BSA אודות פיראטיות עולמית בתוכנה ב-2010 עוסק בפיראטיות של כל התוכנות הפועלות במחשבים אישיים, לרבות מחשבים שולחניים, מחשבים ניידים ומחשבים אולטרה-ניידים. בכלל זה מערכות הפעלה, תוכנות מערכת כגון מסדי נתונים וחבילות אבטחה, ותוכנות יישומים, כאשר גם תוכנות חינם חוקיות ותוכנות קוד פתוח כלולות במחקר.
השנה שכר ארגון ה-BSA שכר את שירותיה של חברת Ipsos Public Affairs לצורך עריכת סקר בלמעלה מ-15 אלף בתי עסק ומשתמשי מחשב פרטיים על-מנת לספק תובנות נוספות באשר לגישות והתנהגויות מפתח בנוגע לקניין רוחני ולשימוש בתוכנה ברישיון לעומת השימוש בתוכנה ללא רישיון. הסקרים נערכו, בין אם באינטרנט או באופן אישי, ב-32 שווקים המהווים מדגם עולמי ייצוגי של אזורים גיאוגרפיים, רמת תחכום בתחום ה-IT וגיוון תרבותי.
תגובות
(0)