לינוס טורבלדס, הוגה הלינוקס: "חוק מור מת"
"חוק מור גרס שמספר הטרנזיסטורים או כמות המידע על גבי שבב אחד יוכפלו תוך שנתיים, והוא מת, או ימות", אמר טורבלדס בכנס במלאות 20 שנים למערכת ההפעלה מבוססת הקוד הפתוח ● לדבריו, "תעשיית התוכנה יודעת להתמודד עם השינויים הטכנולוגיים וקצב ההתקדמות המהיר שלהם, בצורה טובה יותר מאשר תעשיית החומרה" ● "קהילת מפתחי הקוד הפתוח תצטרך להתמודד עם המצב החדש; חבריה ימצאו טכנולוגיות חדשות וילמדו לעשות דברים בצורה אחרת", הוסיף
"חוק מור, שגרס שמספר הטרנזיסטורים או כמות המידע על גבי שבב אחד יוכפלו בתוך שנתיים, מת, או ימות. ואולי אני טועה. כך או כך, תעשיית התוכנה יודעת להתמודד עם השינויים הטכנולוגיים וקצב ההתקדמות המהיר שלהם בצורה טובה יותר מאשר תעשיית החומרה", אמר לינוס טורבלדס, מפתח והוגה מערכת ההפעלה לינוקס (Linux).
טורבלדס, שזכה למחיאות כפיים רבות מהקהל, חתם את המליאה המרכזית ביומו הראשון של LinuxCon 2011, כנס הלינוקס הגדול בעולם, שנפתח אתמול (ד') בוונקובר שבקנדה. באירוע משתתפים אלפי מומחים מקהילת הקוד הפתוח, מפתחים, מנהלים, משתמשי קצה, מומחים טכנולוגיים וספקים, והוא עומד בסימן חגיגות 20 שנים להולדת מערכת ההפעלה מבוססת הקוד הפתוח.
לדברי טורבלדס, קהילת מפתחי הקוד הפתוח תצטרך להתמודד עם המצב החדש. "הם ימצאו טכנולוגיות חדשות וילמדו לעשות דברים בצורה אחרת, תוך שימוש בטכניקות משדות אחרים – לא 'מיחשוביים', כדי לענות על השינוי המשמעותי הזה. חברי קהילת הקוד הפתוח יעשו דברים אחרת ויפיצו קסמים כדי לספק מענה לצורכי המיחשוב המשתנים".
הוא אמר, כי הפער בין התקדמות עולם החומרה לזו של עולם התוכנה הביא לכך שנדרשת תמיכה רבה בשבבים. "פתרנו בעיות רבות בתחום, אולם עדיין יש בעיות חומרה. מצב זה הוא שמביא לכך שהגידול בשימוש בלינוקס הוא עקבי אך שטוח", ציין.
בהתייחסו לעובדה שהמגזר הציבורי-ממשלתי במדינות העולם ממעט להשתמש, באופן יחסי לעומת כלל התעשייה, במערכות IT מבוססות קוד פתוח, אמר ממציא הלינוקס, כי "השינויים מגיעים, אולם מאוחר ובמידה מועטת. הנפיצות של השימוש ברשת האינטרנט היא שתביא לשינוי המיוחל. דברים יפים קורים באמצעות ודרך הרשת, וככל שזה יקרה יותר – זה ייעשה בצורה קלה. בסופו של דבר, גם גורמי IT בממשל ובמגזר הציבורי במדינות העולם יבינו את התועלות הנובעות משימוש במערכות מבוססות קוד פתוח".
בהתייחסו להשקת גרסה 3.0 של לינוקס אמר טורבלדס, כי היא "מכילה שיפורים מעטים יחסית. בשנים האחרונות עבדה קהילת הקוד הפתוח על עדכונים ופיתוחים סביב גרסה 2.6 של לינוקס. כיום נמצאת בשימוש גרסה 2.6.39, וההקפצה המסחרית נועדה לשים קץ לריבוי הספרות אחרי הנקודה העשרונית. נמאס לי עם ריבוי הספרות לאחר הנקודה העשרונית. ייתכן שלא תצא גרסה 3.1, כי המדובר בהיפוך ספרות של המספר 13, וביקשו ממני להחליף מספר גרסה זה, בשל העובדה שהמדובר במספר המביא מזל רע".
בהשיבו לשאלה מהקהל בדבר העובדה שחברות מסחריות עושות כסף מלינוקס הוא אמר, כי "אין לי שום בעיה עם זה. יש להבדיל בין המילה 'Free' במובן החינמי לבין המובן החופשי. הרבה יותר משמח אותי שרכיבים של לינוקס שפותחו לפני עשור עדיין נמצאים בשימוש ורצים במערכות IT. אני שמח שהרכיבים האלה עדיין בתוקף ושנדרש לטייב ולעדכן אותם כל הזמן. זה הרבה יותר משמח מאשר התסכול שנובע מפיתוח של רכיבים שלא נעשה בהם כל שימוש. אני גאה במצב הנוכחי, שבו יש רכיבים שעובדים בגרעין הלינוקס כבר קרוב ל-20 שנים".
הוא הוסיף, כי "מה שמעניין בתהליך הפיתוח הוא שרוב מה שאנחנו עושים – מסתבר שהקהילה של המפתחים רוצה אותו וזקוקה לו. לדוגמה, העובדה שלינוקס טובה עבור שוק הסלולר היא מפני שאנחנו עובדים על התחום הזה שנים רבות".
"טעיתי בכמה דברים בקשר ללינוקס"
טורבלדס התייחס גם לבעיות אבטחת מידע במערכת ההפעלה מבוססת הקוד הפתוח. "אין להסתמך על גרעין הקוד בהיבט אבטחת המידע. נדרש להצפין את המידע המצוי בטלפונים הניידים בשכבות IT אחרות, שלא קשורות לגרעין הקוד", אמר. "הטלפונים הניידים הם בבסיסם רכיבי מיחשוב לא מאובטחים ובעיית אבטחת המידע הגדולה ביותר שלהם היא הסיכוי לאבד אותם. המענה לכך לא מצוי בגרעין הקוד, אלא בצורך להצפין את המידע. טלפון נייד הוא רכיב לא מאובטח, בלי כל קשר למה שתעשה איתו ברמת מערכת ההפעלה".
לשאלה בדבר טעויות שעשה במהלך השנים השיב טורבלדס, כי "בעבר האמנתי שלינוקס לא תוכל לעבוד על מחשבי על, וטעיתי. בנוסף, האמנתי שנדרש גרעין קוד נפרד של לינוקס למערכות IT, למחשבי על ולמערכות משובצות מחשב. טעיתי. עדיף גרעין קוד אחד".
הוא סיכם את דבריו באמרו ,כי "אינני איש של חזון. אין לי שום מושג מה יהיה עם לינוקס בעוד עשור או שניים. האופק שלי מצומצם לחודשים הקרובים, להשקה של הגרסה הבאה של לינוקס. אני בוטח בקהילת המפתחים שתספק מענה לבעיות ארוכות הטווח".
הכותב הינו שליח אנשים ומחשבים לקנדה
הפיל אותנו לריצפה - כאילו שלא ידענו שחוק מור אמור למות מקסימום בשנת 2020. יש ממבו ג'מבו עם יותר משמעות?