מצרים חסמה את פייסבוק ו-BBC בגלל סיקור "לא מדויק" של ההפגנות

רגולטור המדיה של המדינה אמר שאירועי המחאה ה"מוגבלים" של יום ו' האחרון - המופנים כנגד שלטון א-סיסי בגין חשד לשחיתות - קיבלו ממדים מעוותים, ולכן המדינה עצרה גופי חדשות ואת הרשת החברתית הענקית, כמו גם את שירות המסנג'ר שלה

מצרים. צילום אילוסטרציה: BigStock

ביום ו' האחרון בערב יצאו מצרים רבים להפגנות ומחאה ברחבי המדינה. הסיבה להתקוממות, חשיפה חדשה של השחיתות השלטונית שבה מעורב לכאורה הנשיא, עבד אל פתח א-סיסי, שנמצא בכלל בוועידת האו"ם בניו יורק. המפגינים קראו להדיח את א-סיסי מתפקידו.

השלטונות תיארו את ההפגנות כ"מוגבלות", אולם עצרה כ-400 משתתפים בהן, כך על פי דיווחי המדיה העולמית. בנוסף נודע כי הממשל חסם את הרשת החברתית של פייסבוק, את שירותי המסנג'ר שלה, וכן את אתר BBC News ואתרים אחרים, לכאורה מפני שאלו היוו כלי שרת בכדי להציג את אירועי המחאה באור שגוי ומפורז.

על הדברים דיווחה בחשבון הטוויטר שלה נט-בלוקס, קרן בינלאומית לפיקוח על האינטרנט. בציוץ שלה נכתב כי "אושר: פייסבוק מסנג'ר, חדשות BBC ושרתי CDN של מדיה חברתית הוגבלו במצרים על ידי ספקים מובילים, לנוכח הפגנות נגד שחיתות ממשלתית". 

 

CDN היא רשת שרתים המפוזרים במקומות אסטרטגיים ברחבי המדינה ובעולם, בנקודות מפתח של רשת האינטרנט, ושתפקידם לזרז את העברת הנתונים. ספקיות חסמו את השירות, ככל הנראה בהוראת השלטונות, כדי למנוע מאזרחים את הגישה לפייסבוק ול-BBC ולמקורות אחרים. למעשה מדובר כמעט במהלך שבשגרה במשטרים לא דמוקרטיים, שעל מנת לעצור התפשטות מחאות דרך האינטרנט והמדיה החברתית פשוט חוסמים את הגישה אל אמצעים אלו בפני המפגינים, כפי שעשתה למשל איראן בשלהי 2017, עקב ההתעוררות עממית ומחאה שהלכה ותפסה תאוצה באותם ימים כנגד המשטר והחיים תחתיו.

רגולטור התקשורת המצרי אמר בהתייחסו לדיווחים על החסימה כי "סביר להניח" ש ה-BBC ואתרי חדשות אחרים נחסמו במצרים בגלל סיקור "לא מדויק" של ההפגנות ה"מוגבלות" שנערכו בשישי.

"אין להתייחס לכלי המדיה החברתית כמקורות חדשות או דיווח"

ראש המועצה העליונה לתקנות תקשורת, ה-SCMR המצרית, מקרם מוחמד אחמד, אמר ל-BBC כי ל-SCMR לא נמסרה הודעה רשמית על האתרים החסומים, אם כי הוא אישר שהאתרים נחסמו בגלל סיקור לא מדויק של אירועי המחאה מסוף השבוע.

Netblocks, שעוסקת בניטור האינטרנט ובדיווחים על חסימות ושיבושים בו, אומרת כי היא עקבה אחר מגבלות השרתים לגופי המדיה, שפגעו גם בערוץ אל-חורה – המשודר מארצות הברית, בשפה הערבית, בחסות ממשלת ארצות הברית ושמכוון לדעת הקהל הערבית במדינות ערב.

ההצהרות של ראש ה-SCMR הגיעו כמעט יממה לאחר ששירות המידע הממלכתי במדינה, ה-SIS, המפעיל את מרכז העיתונות הזרה, קרא לכלי התקשורת הבינלאומיים ולכתביהם הפועלים באישור מקהיר, לעמוד בסטנדרטים מקצועיים מוכרים בינלאומיים בסיקור שלהם את מצרים. השירות הדגיש כי "אין להתייחס לכלי המדיה החברתית כמקורות חדשות או דיווח".

הקריאה להפגנות הגיעה לאחר שקבלן מקומי בשם מוחמד עלי, שברח לספרד, פרסם סדרת סרטונים אונליין המאשימים את הכוחות המזוינים ואת הממשלה בבזבוז של מיליונים ויותר מכך מכספי הציבור. לפי האשמותיו, הרשויות עוסקות בניהול לא נכון של קופת המדינה, והוא דיווח על מספר ארמונות מפוארים שנבנו לא-סיסי לכאורה בכספי ציבור. א-סיסי מצידו אמר שהסרטונים הם שקרים ובדיות וטען שההאשמות הללו מטרתן לערער את אמון האזרחים בצבא.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים