"התוכנה ניצחה את העולם והבינה המלאכותית תנצח את התוכנה"
כך אמר מני צרפתי, מנהל ארכיטקטי פתרונות אזורי ברד-האט, בכנס המחשוב הצבאי שערכה אנשים ומחשבים
"התוכנה ניצחה את העולם – הכול כיום מונחה תוכנה, שעושה שימוש כרצונה בחומרה ובתקשורת. נושאים כמו בינה מלאכותית ולמידת מכונה יצרו הזדמנויות עסקיות גדולות. אלה נושאים שמרתקים לא רק את הצבא אלא את כל העולם העסקי, והצבא מקדים בכך את מרבית הגופים האזרחיים", כך אמר מני צרפתי, מנהל ארכיטקטי פתרונות אזורי ברד-האט (Red Hat) – חברת פתרונות הקוד הפתוח הגדולה בעולם.
צרפתי דיבר בכנס המחשוב הצבאי וטכנולוגיות הקשר והתקשוב, שהתקיים באחרונה במתכונת וירטואלית בארגון אנשים ומחשבים ועסק בטרנספורמציה הדיגיטלית בארגונים בעולם זה. כותרת הרצאתו הייתה "מהקצה אל מרכז המחשבים דרך תרבות – טכנולוגיה ותרבות כמאיצי חדשנות", והמסר שלו היה שלהטמעת טכנולוגיות מתקדמות בארגונים נדרשים לא רק יכולות טכנולוגיות, אלא גם שינוי תרבותי והתייחסות לגורמים האנושי והתהליכי.
"צריך להביא את התוכנה והדטה בצורה הכי פשוטה אל המשתמש כדי שיתחיל לעבוד", אמר. "התוכנה מביאה ערך, במיקוד שלה בצרכי המשתמש (מערכת) וביכולת שלה להשתנות במהירות למצבי קיצון שונים. הסיסמה 'הצרכן במרכז' מוכרת עשרות שנים, ועוצמתה בטרנספורמציה הדיגיטלית גדלה. אנחנו צריכים להנגיש אותה בצורה מהירה, מדויקת, שרידה ומתוך התאמה לסיטואציה של הצרכן בשדה הקרב".
צרפתי סיפר כי רד-האט התחילה בפעילות עם הצבא לפני שלוש שנים. "הבנו שצריך להתמקד באפליקציות, בדטה ובתרבות. דנו עם בני שיחנו בצה"ל על תרבות והנחלתה בתוך ארגונים, כי בלעדיה כלום לא יזוז במהירות ובאיכות הרצויה. דנו על הנגשת נתונים ועל התפתחות מערכות המידע ולימוד מכונה. הצגנו תמונה של מה זה מחשוב קצה, שנקרא באותם ימים Fog computing, בו אנחנו מעבירים את הדטה סנטר לקצה. בשנים האחרונות אנחנו רואים בקצה חיישנים ומצלמות, ובאותה נשימה גם מכוניות, רובוטים, רחפנים ועוד. כל אלה הן מערכות מתוחכמות וגדולות, שכל אחת מהן בפני עצמה היא דטה סנטר. תפיסה זו מבטיחה הקטנת התלות בתקשורת, ובמקרה של נתק תקשורת, הרחפן ימשיך לטוס, הרובוט ימשיך לנתח וכן הלאה", אמר.
"להנגיש את הדטה סנטר לקצה – עם 'עננונים'"
"אנחנו צריכים להנגיש את הדטה סנטר לקצה – עם רמות שונות של 'עננונים' שנמצאים בקצה ומספקים שירותים לגופים בשטח", הוסיף צרפתי. "האתגר הוא היכולת לבצע הרחבה (Scale) מאוד מהירה לפריסה גדולה של מערכות, ודרישות למערכות מותאמות (Footprint) מאוד קטנות. במרבית האובייקטים המנוהלים אין מקום להתקנים גדולים. יש מגבלות חשמל ומשקל, וברור לנו שצריך לשרת מערכות בתנועה כמו מכונית נוסעת, רובוט זז או רחפן במעופו. כיום הטלפון שלנו עושה את זה, עובר מתא שירות אחד לאחר כשאנחנו בתנועה. האם אנחנו בנויים לעשות זאת גם בעולם המידע והדטה"?
"היכולת לעשות זאת היא מחשוב הקצה. זהו העולם החדש", ציין. "מדובר ביכולת לספק שירותי אפליקציה ודטה בתנועה לגופים בקצה, עם יכולות אנליטיקה מובנות לקבלת החלטות כמה שיותר קרוב לשטח, גם בניתוק מהרשת. זאת, בפעולה אוטונומית, במהירות מקסימלית כמערכות זמן אמת ובאיכות מרבית".
לדבריו, "ברד-האט מבינים שיש מרחב גדול של פתרונות ברמות מורכבות רבות ושונות. מערכות עם זמינות מקסימלית ושרידות גבוהה, וכל זאת בהנגשה פשוטה, ומערכות קטנות שמותאמות לרכב, לרחפן או לרובוט שנושא אותן. אנחנו מבינים שהדטה והאפליקציה צריכות להיפרס במהירות הברק. התפיסה היא לבצע DevSecOps מהדטה סנטר המרכזי עד לקצה, לטפל באפליקציה ובדטה בתנועה, וזה מה שאנחנו עושים. DevSecOps הוא שילוב של תרבות וכלים. עלינו להבין שהתרבות ארגונית היא 'האריזה' שתשרת את האפליקציה, הדטה ויכולת האנליטיקה, המגובות בעולם שלם של תהליכים. כשיודעים לארוז זאת ניתן להנגיש במהירות שירותים מהדטה סנטר לקצה".
"זה מה שאנחנו, ברד-האט, עושים – שילוב של כל הפלטפורמות והטכנולוגיות המתקדמות מבוססות תוכנת קוד פתוח, כאשר אנחנו נעים להיכן שצריך. תפיסתנו היא שאנחנו לא מפחדים מהחדש, אלא מאמצים אותו", סיכם צרפתי.