בינה מלאכותית תהיה העתיד רק אם תנוצל בצורה אחראית
הבינה המלאכותית מציעה פוטנציאל עצום לקידום חדשנות ושיפור החיים האנושיים, ועם זאת, חשוב לזכור, כי יחד עם ההזדמנויות מגיעים גם סיכונים שיש לנהל באופן אחראי
שיתוף פעולה בין אנשים ובינה מלאכותית (AI) מאפשר לממש את הפוטנציאל הגלום בטכנולוגיה זו ככלי לקידום האנושות לעידן הבא של חדשנות. אין זה מוגזם לומר, שהפיתוח והדיוק של בינה מלאכותית ובינה מלאכותית יוצרת יצרו יתרונות המשתווים למהפכת החשמל. עם זאת, כמו בכל טכנולוגיה או כלי שאנשים יוצרים או רותמים לצרכיהם, גם כאן ישנם סיכונים לא מבוטלים – כמו שלאש יש את היכולת לחמם ולבשל, אולם גם ליצור שריפה, והחשמל מאפשר לנו ליהנות מיכולות מופלאות שאבותינו לא דמיינו שאפשריות בכלל, אולם גם בו כרוכות סכנות. באופן דומה, עלינו לפתח אמצעי הגנה עבור ה-AI כבר במהלך הפיתוח שלה. עלינו גם לבסס ולשמור על ערכים ולקבוע כללי משחק בבואנו לפקח על ה-AI.
קידום פיקוח גלובלי על AI
גופי ממשל ברחבי העולם הבינו את הצורך לאזן בין חדשנות לבין נטילת הסיכונים. עם כניסתו לתוקף של חוק הבינה המלאכותית של האיחוד האירופי באוגוסט 2024, נוצרה הזדמנות להמשיך את שיתוף הפעולה הגלובלי בנוגע לערכים ולהנחיות המבוססות על חוק זה, במטרה לשלוט בפיתוח ושכלול הבינה המלאכותית. מדינות כמו יפן וארה"ב מקדמות חקיקה ותקנות שנועדו לפקח על AI, וגופים בינלאומיים כמו ארגון המדינות המפותחות (OECD), האו"ם וה-G7, המקדמים יוזמות לתיאום פיקוח ובקרה על מרכיבי ה-AI.
החשיבות של פיקוח יעיל על AI נובעת מהצורך להגן על החברה מפני סיכונים פוטנציאליים ולוודא שהטכנולוגיה פועלת לטובת הכלל. חוקים ותקנות הם כלים חיוניים להבטחת התפתחות אחראית של AI ולמניעת שימושים שעלולים לפגוע בזכויות ובביטחון האישי.
"עלינו לפתח אמצעי הגנה עבור ה-AI כבר במהלך הפיתוח שלה. עלינו גם לבסס ולשמור על ערכים ולקבוע כללי משחק בבואנו לפקח על ה-AI"
טיפוח חדשנות אחראית על ידי היפרסקיילרים
היפרסקיילרים, כמוAWS, גוגל קלאוד ו-Azure ממלאים תפקיד מרכזי בקידום הבינה המלאכותית ובפריסתה ברחבי העולם. השותפויות בין ארגונים לבין ספקי הענן הגדולים מאפשרות גישה לטכנולוגיות מתקדמות ויכולת להתמודד עם אתגרי החדשנות בצורה טובה יותר. עם זאת, חשוב לזכור, כי יחד עם הכוח של היפרסקיילרים מגיע גם הצורך באחריות וביכולת לנהל את הסיכונים הקשורים ל-AI.
ההזדמנויות שמציעים היפרסקיילרים כוללות, בין היתר, גישה לכוח מחשוב אדיר, פלטפורמות מתקדמות לפיתוח אפליקציות עם יכולות AI וכלים לניהול תשתיות בענן. עם זאת, שילוב ה-AI במערכות ובאפליקציות מתקדמות דורש מיומנויות ייחודיות, והאתגר הוא למצוא את האיזון הנכון בין חדשנות לבין ניהול סיכונים.
פיתוח מיומנויות ותמיכה בצוותים
במציאות שבה הטכנולוגיה מתפתחת בקצב מואץ, הכשרת הצוותים ופיתוח המיומנויות הנדרשות לעבודה עם AI הם קריטיים, ובמיוחד בעידן שבו הבינה המלאכותית היוצרת (GenAI) תופסת מקום מרכזי יותר ויותר. בינה מלאכותית יוצרת מאפשרת יצירת תוכן, תחזיות ופתרונות חדשניים בצורה אוטומטית, דבר שפותח אפשרויות חדשות, אך גם מציב אתגרים מורכבים.
ארגונים חייבים לבסס מערכות הכשרה מתקדמות המסוגלות להתמודד עם הטכנולוגיות החדשות הללו, ולספק גישה ללמידה מתמשכת עבור כל העובדים, מהמנהלים הבכירים ועד לצוותי הפיתוח. זה כולל לא רק הכשרה טכנית, אלא גם חינוך לערכים אתיים, הבנה של הסיכונים הכרוכים בטכנולוגיה, והיכרות עם דרכים לשלב בינה מלאכותית יוצרת בתהליכים העסקיים בצורה אחראית ובטוחה.
בנוסף, נדרשת השקעה משמעותית בפיתוח מנהיגות טכנולוגית, שתוכל להוביל את הארגון בשינויים המהירים ולקבל החלטות מושכלות לגבי שילוב ה-GenAI בתהליכים קיימים. המנהיגות חייבת להבטיח שהתהליכים מתבצעים בצורה אתית, תוך שמירה על שקיפות ועמידה בתקנים רגולטוריים, ולוודא שהשימוש בטכנולוגיה נעשה באופן שמקדם את מטרות הארגון מבלי לפגוע בזכויות פרטיות או ליצור סיכונים בלתי מחושבים.
חיזוק מערכות פיקוח ובקרה
קיום מודלים לפיקוח על AI, המבוססים על שקיפות, אבטחה וערכים אתיים הוא לא רק חשוב, אלא חיוני להבטחת פיתוח אחראי ובר-קיימא של טכנולוגיה זו. ככל שהבינה המלאכותית משתלבת יותר ויותר בתהליכים עסקיים ויומיומיים, הצורך בפיקוח ובקרה מדוקדקים הופך למשמעותי יותר. מערכות הפיקוח והבקרה לא רק מספקות מסגרת בטוחה להפעלת AI, אלא גם מבטיחות כי השימוש בטכנולוגיה נעשה בצורה התואמת את המטרות העסקיות ואת הערכים הארגוניים.
ראשית, שקיפות היא מפתח להבטחת אמון המשתמשים, הצרכנים והרגולטורים בטכנולוגיות מבוססות AI. שקיפות בתהליכי פיתוח והטמעה של AI כוללת חשיפת המידע על האופן שבו המודלים מתוכננים, על הנתונים המשמשים לאימונם, ועל ההחלטות המתקבלות על בסיסם. כאשר הארגון שומר על שקיפות, הוא מבטיח לא רק עמידה בתקנים ובדרישות רגולטוריות, אלא גם מקדם אמון וביטחון בקרב לקוחותיו ובעלי העניין השונים.
שנית, אבטחה היא אלמנט קריטי בניהול מערכות AI, המאחסנות ומעבדות כמויות עצומות של נתונים, כולל מידע אישי ורגיש. לכן, אבטחת המידע במערכות אלו היא בראש סדר העדיפויות, והטמעת אמצעי אבטחה חזקים היא חיונית להגנה על המידע מפני פריצות וסיכונים אחרים. אבטחה מתייחסת גם להגנה מפני שימושים לא אתיים או בלתי מורשים בטכנולוגיה, מה שיכול לגרום לנזק בלתי הפיך הן לארגון והן למשתמשים.
לבסוף, ערכים אתיים הם הליבה של פיתוח ופיקוח אחראי על AI. הטמעת ערכים אתיים בכל שלבי פיתוח המערכת והשימוש בה מבטיחה שהטכנולוגיה לא רק עומדת בדרישות החוק, אלא גם פועלת בהתאם לערכים ולמוסר שהארגון מחויב להם. לדוגמה, שימוש ב-AI לצורך קבלת החלטות חייב להתבצע באופן שמונע אפליה או הטיה ושומר על כבוד האדם ופרטיותו. ערכים אתיים מחייבים גם אחריות – הארגון חייב להיות מוכן לשאת באחריות לתוצאות הנובעות מהשימוש בטכנולוגיה, בין אם הן חיוביות ובין אם הן שליליות.
לסיכום, הבינה המלאכותית מציעה פוטנציאל עצום לקידום חדשנות ושיפור החיים האנושיים. עם זאת, חשוב לזכור כי יחד עם ההזדמנויות מגיעים גם סיכונים שיש לנהל באופן אחראי. על ארגונים להמשיך ולהשקיע בפיתוח מיומנויות, להטמיע מערכות פיקוח אפקטיביות, ולשמור על ערכים אתיים, כדי להבטיח שה-AI תמשיך לשרת את האנושות באופן מיטבי ובטוח.
הכותב הוא סמנכ"ל טכנולוגיות למדינות מזרח אירופה ומדינות הים התיכון בקינדריל.
תגובות
(0)