קספרסקי: "אנו שוקלים להקים סניף בישראל"
"ב-2009 כבר מתוכננת פתיחתם של שבעה עד תשעה משרדים במדינות שונות. ישראל אמנם אינה ברשימה זו, אך מי יודע...", אומר יוג'ין קספרסקי, מייסד ומנכ"ל מעבדות קספרסקי, ומסביר שהסיבה להחלטה להקים בארץ סניף עתידי, נעוצה בכך שישראל היא "מרכז עולמי חשוב לאבטחת מידע" ● וגם: האם רשת החשמל שלנו בסכנה, מדוע לא רוצה קספרסקי להירכש וכיצד הוא מתחרה בענקיות האבטחה
"אנו שוקלים לפתוח סניף מכירות בישראל בעתיד, כי ישראל היא מרכז עולמי חשוב לאבטחת מידע", אומר יוג'ין קספרסקי, מייסד ומנכ"ל מעבדות קספרסקי, בראיון ל-DailyMaily. לדבריו, "אנו בעיצומו של תהליך פתיחת משרדים בשווקים גדולים, מבטיחים ומעניינים בעולם. רק בחודשיים האחרונים פתחנו סניפים באוסטרליה ובדובאי. ב-2009 כבר מתוכננת פתיחתם של שבעה עד תשעה משרדים במדינות שונות. ישראל אמנם אינה ברשימה זו, אך מי יודע… אנו ידועים כדינמיים ביותר, וייתכן שהתוכניות ישתנו וכן נפתח משרד בארץ הקודש".
לדברי גורו האבטחה הרוסי, "אנו עובדים עם שותפים ואנו מאמינים בשותפים, כי הם יודעים טוב מאיתנו לפתח את השוק המקומי שלהם ולטפל בלקוחות בצורה הטובה ביותר. בישראל אנו עובדים עם פאואר תקשורת כבר כשנתיים וחצי, מאז תחילת הדרך שלנו בארץ, ומרוצים מהתוצאות בשוק. לפני שבועיים בלבד ביקר בישראל אנדריאס לאס, מנכ"ל קספרסקי לאיזור EMEA, והשתתף בכנס מפיצים של פאואר. לאם התרשם מאוד מהשתתפותם של כמאה איש באירוע. הוא האיש שימשיך לעקוב ולתמוך בשוק בישראל".
סניף זה יפה, אבל מתי תפתחו מעבדות בישראל?
"יש לנו שתי מעבדות גדולות יחסית: הראשונה הוקמה במוסקבה, בה התחלנו את החברה, והשנייה – בסין. אנו מכירים את עוצמת פיתוח התוכנה בישראל ומעריכים אותה, אבל בינתיים אין לנו תוכנית להקים מעבדת תוכנה בישראל. אם תסתכל היטב על מפת פיתוח התוכנה בעולם, תגלה שתעשיות פיתוח תוכנה על ידי חברות קטנות קיימות רק בחמש מדינות בעולם: בארה"ב, ברוסיה, בסין, בהודו ובישראל. לא תמצא תעשיית תוכנה במדינות ענק כגרמניה, יפן או שאר ארצות העולם. תופעה מעניינת… כשחקרתי אותה לעומק, גיליתי שהמכנה המשותף לארצות אלה הוא דווקא היותן ענקיות, מה שגורם לתושביהן לא להיות סטטיים, אלא לנוע ממקום למקום. תנועה זו מחדדת את המחשבה לפעילות דוגמת פיתוח תוכנה".
רגע, רגע, ישראל מדינה ענקית?
"רגע, רגע, אני אומר לך. אתם הישראלים מגלמים את קונספט 'היהודי הנודד' – העולם כולו הוא הטריטוריה שלכם, והראש שלכם תמיד עובד בפתרון בעיות גלובליות. במדינות האחרות, לעומת זאת, הרוב קבוע והאוכלוסייה שמרנית ונשארת במקומה. קח את אנגליה, גרמניה, צרפת, איטליה ואת ארצות סקנדינביה, כדוגמה. אין שם דינמיות כמו בארצכם, בהודו, סין או רוסיה עם כל השינויים שלה, וארה"ב על החופש האולטימטיבי שהיא מציעה".
הימים ה-"טובים"
הרוב הגדול של יצרני הווירוסים המפורסמים בעולם, נאסרו ונשפטו לעונשי מאסר. קל היה יחסית לתפוס אותם, כי הם התכוונו להתפרסם – כדי לזכות בתהילת עולם כ-"גאונים", לפחות בעיני עצמם. בימיהם ה-"טובים" של הווירוסים מסוג "מליסה", הודבקו בתוך כמה שעות מיליוני מחשבים וה-"גאונים" התפרסמו ונתפסו על ידי רשויות החוק. כלומר שהיתה הרתעה. כיום, ההגנה על המידע היא נגד פושעים קיברנטיים שהדבר היחיד המאפיין אותם הוא הכסף.
בשלב הבא של מתקפת טרור קיברנטי, האם מדינת ישראל עלולה להיקלע למתקפת טרור לאומית?
"בוודאי, כמו כל מדינה אחרת. המקרים המפורסמים שהתפרסמו הם המתקפה על אסטוניה במאי 2007, ועל איי-מרשל וג'ורגי'ה – ביוני ובאוגוסט השנה. התוצאה היא שיתוק התעבורה ברשת האינטרנט. כלומר, שהנזק יכול להיות אדיר".
איך מתכוננים כהלכה כדי למנוע תוצאות הרסניות אלה?
"אני בטוח שגורמים בישראל, שידועה בהבנתה העמוקה בתחום הסייבר-ספייס, עושים את שלהם ופועלים בקשר מלא עם הגורמים המקבילים במדינות כמו ארה"ב, רוסיה, גרמניה ואחרות. כמו כל נושא אחר שהשתיקה יפה לו, הם לא מפרסמים את מחשבותיהם".
איך אתם נלחמים בגדולים – סימנטק, מק'אפי וטרנד-מיקרו?
"מהיום הראשון שלנו בשוק, האמנו רק בדבר אחד: להגיע לשוק עם מוצרים טובים יותר טכנולוגית. הרי רק כך נוכל להתחרות מול החברות האחרות – ענקיות כקטנות – על תשומת ליבו של הלקוח הפרטי והארגוני. החברות האחרות סומכות בעיקר על פרסום. אנו, לעומת זאת, מפיצים את הידע ואת מומחיותנו. אנו באמת מאמינים ב-'אני מאמין' של קספרסקי והוא 'עלינו להציל את העולם'. כלומר שאנו נלחמים בכל מי שרוצה להרוס את העולם בתחום אבטחת המידע.
אנו גם עובדים עם רשויות החוק במדינות השונות, ומסייעים להן. אנו מלמדים את כל מי שמעוניין ללמוד איך לאבטח את המידע שלו. זה מה שמבדל אותנו מאחרות. הראייה לנכונות של השיטה שלנו, היא קצב הגידול השנתי שלנו – מעל ל-70%, עליו אנו מצליחים לשמור כבר שנים אחדות. יש לנו כ-25-30 מומחי אבטחת מידע, המוכרים בעולם כמקצוענים. כמה מומחים תמצא אצל חברות אחרות? אולי אחד או שניים שהם שמות ידועים".
אתם למכירה? היית מסכים להירכש על ידי סימנטק, למשל?
"בחיי המקצועיים בתחום אבטחת המידע עברתי כמה תקופות. בתקופה הראשונה, חברות פנו אלי בהצעות לעבוד אצלן כשכיר, כי הכירו את עבודתי במשרד ההגנה בברית המועצות, ואת כל תוכנות האנטי-וירוס שפיתחתי. סירבתי, והקמתי את חברת מעבדות קספרסקי ב-1997. בשלב הבא, בין 1998 ועד היום, קיבלתי הצעות רבות לרכוש את החברה. שוב סירבתי. החברה שלי היא כמו הצעצוע שלי ואני לא מתכוון למכור אותו".
ומה איתכם? לא הגיעה העת שתיקנו חברות אחרות?
"אנו צומחים על בסיס המוצרים אותם אנו מפתחים בעצמנו. זה לא שאיננו יכולים לרכוש חברות אחרות – יש לנו המשאבים הכספיים, פשוט אין לנו זמן ניהול פנוי לטפל ברכישות בשלב זה. אין לנו צורך בטכנולוגיות חדשות, כי בתחום התמחותנו הממוקד – הגנת קצה, אנו מצליחים לעמוד בקצב הפיתוח של החידושים. רכישה לצורך הגדלת נתח השוק שלנו גם היא אינה נשקלת, כי אנו צומחים ומגדילים את פלח השוק בעצמנו. מה שכן, במקום לקנות חברות – אנו קונים יחידים: מומחי הגנת תוכנה, למשל, אותם אנו מוסיפים כל העת לצוות שלנו".
מה הטרנד החדש ביותר באבטחת מידע כיום?
"המגמה החדשה ביותר היא שיותר אנשים מתוחכמים עוברים לצד האחר – זה של פשיעה כלכלית. בקרוב, להערכתי, הם יעברו גם לטרור הקיברנטי. רק באחרונה הודיע ה-CIA שרשת טרור השתלטה דרך האינטרנט על רשת החשמל באזור מסוים. הם לא מגלים היכן בדיוק, כדי לא לשחק לידי הטרוריסטים, אך מכאן ניתן לשער מה המשמעות של השתלטות על מערכות חשמל, מים ותשתיות מקומיות או אפילו לאומיות. אלה חדשות רעות, והן ישימות רק בארצות מפותחות כמו ארה"ב ומדינות מערב אירופה. לעומת זאת, החדשות הטובות הן שברוסיה, למשל, השתלטות קיברנטית כזו לא תיתכן בעתיד הקרוב, כי מידת החיבור של אנשים ותשתיות לאינטרנט נמוכה יחסית לזו שבמערב".
אם כך, האם האינטרנט הוא קללה או ברכה?
"האינטרנט הוא כלי בלבד ותועלתו או נזקו תלויים בשימוש שעושים בו האנשים אותם הוא משמש. כמו חשמל, למשל".
תגובות
(0)