נמשך גל ההתאבדויות בסדנת היזע של ענקיות הטכנולוגיה בסין

פועל נוסף במפעל של פוקסקון התאבד בקפיצה ● לפחות 13 מעובדי החברה בסין עשו זאת בשנים האחרונות, עקב התנאים התת אנושיים

עובדים במפעל של פוקסקון בסין. צילום: Zulo, מתוך ויקיפדיה

פוקסקון (Foxconn), שמייצרת רכיבים למכשירים עבור אפל (Apple) וחברות אחרות, אמנם הבטיחה לשפר את תנאי העובדים, וטים קוק אף ביקר במפעל של החברה, אבל כל זה לא מנע התאבדות של עובד נוסף במפעל החברה בשנגז'ו – כחלק מגל התאבדויות שפוקד את סדנת היזע.

בשנים האחרונות דובר רבות על המצב המחפיר ש-"מעניקה" פוקסקון לעובדיה בסין: עבודה רצופה במשך ימים רבים, ללא חופשה אפילו של יום אחד, שעות עבודה רבות בכל יום, הלנות שכר, עבדות ילדים, תנאי הלנה מלוכלכים ותת אנושיים ועוד. את מרב הזרקורים ספגה החברה לאחר שבמשך השנים האחרונות התאבדו רבים מעובדיה, כשעל 13 מהם נודע לתקשורת המערבית. ב-2013 דווח כי פוקסקון לא "מפלה" גיאוגרפית – ומיישמת תת תנאים דומים במפעל שלה בצ'כיה.

באחרונה הצטרף לגל המתאבדים עובד נוסף, בן 28, שגופתו נמצאה מחוץ לבניין בקמפוס של פוקסקון במרכז סין. החברה מסרה כי היא משתפת פעולה עם הרשויות בחקירה למציאת נסיבות מותו.

ארגון שמירת זכויות העובדים הסיני China Labor Watch – עמותה ללא כוונת רווח הפועלת מניו-יורק, מסר כי הפועל התאבד בקפיצה מבניין. מדובר בדפוס פעולה שאירע במפעלי פוקסקון בסין כמה וכמה פעמים בעבר.

מקרים קודמים

גל ההתאבדויות פורסם בראשונה בתקשורת המערבית ב-2010, עת נודע כי שישה מעובדי פוקסקון התאבדו ושניים נוספים ניסו ולא הצליחו. בכל המקרים הייתה הסיבה ייאוש מתנאי העבודה הדכאניים במפעלים. אחד מאותם עובדים זינק אל מותו לאחר שאנשי האבטחה במקום היכו אותו במהלך חיפוש שלהם אחרי אבטיפוס של iPhone שנעלם.

בינואר 2012, קבוצת עובדים במפעל פוקסקון ב-ווהאן איימה לקפוץ מגג המפעל, אחרי שהמנהלים שלהם, שהבטיחו לשלם להם שכר של חודש אחד כפיצוי, חזרו בהם מההבטחה. המפעל בו עבדו ייצר חלקים מקונסולת המשחק Xbox של מיקרוסופט (Microsoft).

באביב 2013 התאבדו בתוך שלושה שבועות שלושה עובדים מהמפעל בו אירעה ההתאבדות האחרונה. ההתאבדויות הללו באו בעקבות הדיווחים על מדיניות העבודה החדשה שהונהגה, לפיה נאסר על העובדים לספר על תנאי העסקתם. הם אוימו כי אם יפרו את ההוראה הזאת – יפוטרו באופן מיידי.

מהנדסי אפל ואנשי החומרה שלה, שנאלצים לנסוע לפעמים לעבוד במפעלי פוקסקון, מכנים אותם "Mordor". זהו משחק מילים בין המילה רצח לביטוי שמשמעותו היא ארץ אפלה ומסתורית המצויה במזרח.

פוקסקון היא חברה טיוואנית שנחשבת ליצרנית היי-טק ואלקטרוניקה מהגדולות בעולם. היא מייצרת רכיבים עבור אפל, מיקרוסופט, סמסונג (Samsung) ואחרות, ומספר הפעולים העובדים במתקניה בסין עומד על יותר ממיליון.

בתגובה למות העובדים ולתנאי העבודה המחפירים, העלתה החברה את השכר שלהם ב-2010 ושנתיים לאחר מכן פתחה את עצמה לביקורת על תנאי העבודה. בנוסף, פוקסקון החלה בתוכניות למניעת התאבדות במפעליה והתקינה גדרות שאמורות למנוע קפיצות של עובדים מהבניינים שלה. נראה כי במקרה האחרון זה לא צלח.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים