באה לבקר במאורת הנמר: נעמה קטן, חוקרת ומרצה על מיינדפולנס

28/11/2018 12:41
באה לבקר במאורת הנמר: נעמה קטן. צילום: פלי הנמר

לפני ימים אחדים זכיתי במאורת הנמר לביקור שהעשיר עוד את ידיעותיי בתחום חדש ומעניין: מיינדפולנס. האורחת, שעמה שוחחתי על התחום, הייתה נעמה קטן, מרצה וחוקרת אותו מאוניברסיטת חיפה.

קטן, מתרגלת מיינדפולנס ותיקה, חוקרת את התחום בארגונים ומעבירה סדנאות מיינדפולנס בארגונים ולקהל הרחב.

שאלתי אותה מהו מיינדפולנס. היא השיבה כי "המשמעות בעברית היא מודעות קשובה. המיינדפולנס נחשבת לאחת השיטות המובילות בעולם להפחתת לחצים ולהגברת הקשב, הריכוז, המיקוד ואף האושר בחיינו. היא ממקדת את תשומת הלב ברגע הנוכחי באופן מכוון וללא שיפוטיות, ועושה זאת באמצעות טיפוח של אימונים למוח, קרי: מדיטציות. אלא שאלה לא רק שיטה ותרגול, מיינדפולנס היא דרך חיים, שבה אנחנו קשובים יותר לעצמנו ולאחר".

"הגעתי לעולם המיינדפולנס מתוך משבר אישי שחוויתי – התגרשתי אחרי פרק זמן קצר מאוד של נישואים ואבי חלה בסרטן כמה ימים לאחר מכן", ציינה. "שני האירועים הללו קרו ממש בסמיכות והביאו אותי להתמודד עם אחת התקופות הקשות בחיי. לצורך ההתמודדות הזאת חזרתי לתרגל מדיטציות אותן הכרתי מטיוליי בהודו ובמזרח, ולאט לאט, עם התרגול, הרגשתי את הפחתת הלחץ ואת השקט. זה יצר אצלי עוגן פנימי שהתחזק בי ולאמונה שיש ביכולתי להתמודד עם כל מה שהחיים מביאים. ההבנה הזאת הביאה אותי לרצון לחקור וללמוד יותר לעומק את הנושא".

המחקר שאותו מסיימת קטן בימים אלה, בהנחייתם של פרופ' שי צפריר ופרופ' גיא אנוש מאוניברסיטת חיפה, בחן את השפעת תרגול המיינדפולנס על "החוללות העצמית" – האמונה של האדם במסוגלות שלו להתמודד עם משימות מסוימות. היא סיפרה ש-"המחקר נערך באחת מחברות התרופות הגדולות בארץ, ובמהלכו התרחש בה משבר גדול. ניתן היה לראות עלייה משמעותית ומובהקת ברמת החוללות העצמית של העובדים מתחילת הקורס שהעברנו ועד סופו, והיה מרגש לשמוע מהעובדים כיצד התרגול והקורס סייעו בידם להתמודד עם תקופה קשה זו. לדוגמה, אחד המשתתפים ציין שהקורס סייע לו להאמין ביכולותיו האישיות והמקצועיות – דבר שעזר לו ,לאחר שפוטר, להגיע למקום ולתפקיד בכיר יותר מזה שהיה לו בחברה".

מיינדפולנס – גם בכנסת?

קטן היא מהנדסת תעשיה וניהול בעלת תואר שני מאוניברסיטת תל אביב. היא עבדה במשך כשמונה שנים כמנתחת מערכות מידע ופרויקטים בחברות היי-טק גדולות, כך שעולם זה לא זר לה. קטן מעידה שהשילוב בין שני העולמות – מיינדפולנס ועבודה בארגונים – מאפשר לה ללמד ולהנחות בעלי עסקים ומנהלים "בשפה שלהם", ובכך להסיר את חומות הציניות והספק שלעתים עולים בהקשר של מיינדפלונס.

בימים אלה היא מתחילה לעבוד על מחקר חדש, בהנחיית אותם פרופסורים, שבוחן את השפעת תרגול המיינדפולנס בקרב עובדים ויזמים בחברות סטארט-אפ ובארגונים גדולים יותר על היצירתיות שלהם.

קטן שואפת להגיע רחוק עוד יותר: "החזון שלי הוא להעביר קורסי מיינדפולנס בעמותות ובהמשך להכניס את תרגול המיינדפולנס וההקשבה למנהיגים שלנו ולכנסת", אמרה. "תרגול מיינדפולנס נכנס לפרלמנט הבריטי וחמישית מחבריו כבר עושים זאת. אני מאמינה שאם נבחרי הציבור שלנו יעשו את אותו הדבר, הם ייתרמו בתרומה משמעותית וחיובית על האופן שבו הם מקבלים את ההחלטות שמשפיעות על כולנו, כך שהן תתקבלנה עם יותר קשב, גמישות וחמלה לאחר".

תגובות

(1)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים