האם מתקפות התודעה ישפיעו על תוצאות הבחירות בארה"ב?
האם סין ורוסיה יצליחו להשפיע על התוצאות ועד כמה? או שמא יסתבר שהמאמצים שלהן היו לשווא? את זה נדע בימים הקרובים - או, חלילה, ב-6 בינואר 2025 ● מלחמת כוח המוח
בערב חג המולד 1959, שני צעירים גרמנים ריססו בגרפיטי צלבי קרס על קירות בית כנסת בקלן, וכתבו: "הגרמנים דורשים שהיהודים יסתלקו מגרמניה". בעקבות זאת, צלבי קרס וסיסמאות אנטישמיות החלו לצוץ על קירות בתי כנסת, חנויות ומצבות – תחילה במערב גרמניה, ומשם התחוללו אלפי תקריות אנטישמיות ברחבי העולם. זה הזכיר קצת את ליל הבדולח, שבעוד כמה ימים יצוינו 86 שנים להתרחשותו. וכמו בליל הבדולח, בדיעבד התברר שזה היה מבצע מתואם – לא של הממשלה הגרמנית, אלא של הקג"ב. 14 שנים אחרי סיום השואה, הסובייטים רצו לבזות באמצעותו את מערב גרמניה, להעמיק שסעים במדינות המערב, ולעודד פעילים ניאו-נאציים וגם "סתם" אנטישמיים.
מבצעים אנטישמיים לא היו דרך הפעולה העיקרית של הקג"ב על מנת לערער את המערב. "הצורה המקובלת ביותר ליישום הדיסאינפורמציה בקג"ב מתבססת על מסמכים מזויפים וחומר קריאה כוזב", כתב ג'והן בארון, מחבר הספר קג"ב, ב-1974. "לעתים מפיצים את המסמכים המזויפים סוכנים, וביותר תדירות – הם יישלחו למערכות עיתונים ולמשרדי ממשלה. משימת הקבע של הקג"ב היא לנטרל ולהרוס כל יריב זר, נבון ויעיל, המתנגד למדיניות הסובייטית. מידע כוזב משמש בידיו מכשיר לכך".
מאז, העט והספריי הוחלפו במקלדת ופוטושופ, אבל הרעיון זהה: קחו קמצוץ אמת, הוסיפו 95% שקרים מכפישים, וקיבלתם פייק חם מהתנור, להפצה רחבה ברשת.
"רוסיה טובה במלחמות ההשפעה שלה"
מורגן רייט, יועץ אבטחת סייבר בכיר בסנטינל וואן הישראלית, אמר לאנשים ומחשבים השבוע כי "רוסיה מפורסמת במלחמות ההשפעה שלה, וטובה בכך. אבל אני יותר מודאג מסין: היא חזקה ומאיימת יותר, ובעיקר – פועלת בחשאי". רייט, פרשן לענייני סייבר, טרור וטכנולוגיה ברשתות של פוקס, עבד בממשל האמריקני במשך שני עשורים וזכה לעיטורים לא מעטים. לדבריו, "הרוסים כה טובים בביון בכלל ובסייבר ובמלחמות השפעה ותודעה בפרט, כי הם מבינים כיצד לעשות זאת. לא סתם מרוסיה הגיעו הכי הרבה אלופי עולם בשחמט. זה הקרב החשוב, והנרחב, על ראשים, והוא חשוב יותר מהמומחיות הטכנולוגית. כדי להתמודד בו, על המערב לחשוב שונה וקשה וללמד יצירתיות, כי לרוסים יש אותהף כמו גם חשיבה מחוץ לקופסה".
"סין גרועה יותר כאויבת בסייבר ונחשפנו ליכולות הרבות שלהם במבצע אורורה (Aurora) ב-2009, אז נערכה סדרת מתקפות APT (איומים עקביים ומתמשכים), שפגעה בעשרות ארגונים. מערכת בחירות היא תשתית קריטית לכל דבר ועניין, וסין טובה בכך", הסביר רייט.
הוא ציין כי "האתגר הבא במלחמות התודעה בסייבר יהיה הקושי לנטר הטעיות מבוססות GenAI, כי יהיו, למשל, הרבה פחות שגיאות תרגום. השימוש בבינה המלאכותית ישגשג אצל הרעים. ראינו זאת, לדוגמה, כבר בבחירות בסלובקיה ב-2023 – מערכת הבחירות הראשונה שבה היו זיופים עמוקים, שסייעו לניצחון המועמד הפרו-רוסי. היה שם פרסום של סרטון דיפ פייק שתיאר, לכאורה, הונאות בחירות – פרסום שהפך לוויראלי ב-'סיוע' המדיה החברתית. לצערי, זה עלול להתרחש במדינות רבות בעולם, ויהיה קשה יותר לזהות ולרדוף אחר המתקפות המוצלחות".
אז מה היה לנו פה?
ואמנם, סרטון דומה, וגם במקרה הזה פרו-רוסי, הופץ במערכת הבחירות הנוכחית בארצות הברית. נראה בו זיוף בחירות, לכאורה, על ידי המפלגה הדמוקרטית, וטענה של ה-FBI שהוא לא יחקור את העניין, בנימוקים של הביטחון הלאומי של ארצות הברית. הסרטון הזה הוא רק חלק ממסע תודעה והשפעה, רוסי בעיקרו, על תוצאות הבחירות במדינה.
רוסיה תוקפת בסייבר, לעתים במסווה, לפני ובמהלך מערכות בחירות בעולם, ובדגש על ארצות הברית. ב-2016, הממשל הרוסי ערך קמפיין לוחמת סייבר, השפעה ותעמולה, במטרה לפגוע בקמפיין של הילרי קלינטון, ובמקביל לסייע למועמדותו של דונלד טראמפ, ולהגביר את הקיטוב הפוליטי והשסע החברתי בארצות הברית.
מבצע ההשפעה, Project Lakhta, הוזמן ישירות על ידי ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה, "במטרה לערער את אמון הציבור בהליך הדמוקרטי בארצות הברית, להשמיץ ולחבל בסיכויי הבחירה של קלינטון. פוטין ורוסיה פיתחו העדפה ברורה לטראמפ", כך לפי המודיעין האמריקני. חברות מודיעין איומים בסייבר, וביניהן מנדיאנט, קבעו אז שהמתקפות בוצעו על ידי כנופיות האקרים המשויכות למודיעין הרוסי – הדוב המהודר (Fancy Bear) ודובי חמים ונעים (Cozy Bear).
ביוני 2021 פרסם המרכז לחקר אסטרטגיה תקשורתית של נאט"ו דו"ח על רוסיה בסייבר, שבו נכתב כי "מהנזק שגרמה NotPetya, דרך המתקפות נגד אוקראינה וגיאורגיה, ועד למבצעי הפריצה וההדלפה בבחירות בארצות הברית ובאירופה, הפעולות ההתקפיות של רוסיה בסייבר הן איום עקבי. לשיטתה, 'לוחמת המידע' בסייבר מהווה כלי להשגת יעדים אסטרטגיים. זהו מאבק מתמשך, הכוללת פעולות פסיכולוגיות, אלקטרוניות ופיזיות".
"ההצלחה תלויה במידת ההבנה של התוקפים את האווירה"
"מבצעי השפעה מצליחים, ולעתים מצליחים באופן דרמטי", אמר לאנשים ומחשבים בועז דולב, מנכ"ל קלירסקיי. "זה תלוי במידת ההבנה של התוקפים את האווירה במדינת היעד. הרוסים עובדים קשה בסייבר במטרה לפורר את האיחוד האירופי ואת נאט"ו, ולא רק בהקשר של מלחמת אוקראינה. השפעה במדיה החברתית היא מרכיב חשוב בתפיסת רוסיה, על מנת לערער את היציבות בכל המערב".
ד"ר הראל מנשרי, ראש תחום סייבר ב-HIT – המכון הטכנולוגי חולון, וממקימי מערך הסייבר בשב"כ, ציין כי "הרוסים 'מערבבים' בכל מקום שבו הם יכולים לעשות זאת. הם פועלים לפי תפיסה שקיימת מתחילת המאה ה-20, שלפיה 'צריך לפגוע בבטן הרכה במערב בכל מקום'. כבר ב-2012, הרוסים פעלו לקנות אחיזה בשיח בארצות הברית, עם איגוד הרובאים הלאומי, ה-NRA".
"קלינטון הפחידה את פוטין", ציין ד"ר מנשרי. "הוא ידע מה עמדותיה ורוסיה פתחה במבצעי השפעה בסייבר באמצעות פיזור פייק ניוז – מחקרים מומצאים על הסכנות שבחיסוני ילדים, במטרה להגדיל את ההתנגדות של אזרחי ארצות הברית לממסד. זה המשיך בקורונה – והצליח: רבים לא האמינו לממשלות, ונוצרו שסעים בחברות רבות. לקראת בחירות 2016, הם העלו הילוך ופרצו כמעט לכל צמרת המפלגה הדמוקרטית".
גם סין ואיראן ב-"קלחת"
לפני ימים אחדים פרסמנו שהאקרים סינים תקפו את הטלפונים של טראמפ וסגנו המיועד, הסנאטור ג'יי.די. ואנס, כחלק ממסע ריגול רחב היקף שהממשל האמריקני חוקר בימים אלה.
באוגוסט האחרון פורסם כי בכירים בקמפיין של הנשיא לשעבר היו על הכוונת של האקרים איראניים מוקדם יותר הקיץ. בחודש יולי מסר ה-FBI שחלק מהחומר שנפרץ מהקמפיין של טראמפ נשלח למיילים של אנשי צוות בקמפיין של הנשיא הנוכחי, ג'ו ביידן.
לא רק טראמפ עצמו היה יעד למתקפות סייבר: באוגוסט, האקרים סינים טרגטו את America First Policy Institute – מכון חשיבה שמרני שמקורב לקמפיין של המועמד הרפובליקני. מומחים הביעו חשש כי מדובר רק ב-"חשיפה מועטה ביותר" של פעילות ההאקרים הסינים. לדבריהם, "זה מדאיג במיוחד, בהתחשב בכמות הגדולה של נתונים פוטנציאליים שההאקרים השיגו גישה אליהם. זה רע, וזה לא נגמר כאן".
ההאקרים הסינים לא תקפו רק את הצד הרפובליקני, אלא גם אנשים שקשורים לקמפיין של קמלה האריס, סגנית נשיא ארצות הברית והמועמדת הדמוקרטית לבית הלבן.
"נקודת הפתיחה של הרעים טובה יותר"
את המושג מכותרת המשנה, "מלחמת הכוח במוח", הגו זוג ההוגים העתידניים אלווין והיידי טופלר. דון מורלי, קצין בצבא ארצות הברית, שהיה אמון על בניית הדוקטרינה של מלחמות העתיד, הסביר להם שהמעבר מכלכלת כוח הזרוע לכלכלת כוח המוח משנה, ובמהירות, את טבעה של המלחמה. לכן, צריך שהאסטרטגיה היא זו שתקבע את הטכנולוגיה – ולא ההיפך.
"נקודת הפתיחה של הרעים טובה יותר משלנו, המגנים. הרעים לא צריכים לבזבז משאבים יקרים על פיתוח ומחקרים. ולמרות זאת – אני אופטימי. מדובר במרתון ולא בספרינט", סיכם רייט, ששהה בילדותו באיראן ובבגרותו "בילה" במדינות באסיה, במסגרת תפקידיו בממשל. בימים הקרובים, או, חלילה, ב-6 בינואר 2025, נדע אם הוא צדק.
תגובות
(0)