פרסום ראשון

קמפיין הונאה חדש בפייסבוק: "המלצות השקעה" של "בכירי היי-טק"

נתקלתם במודעה שבה אייל ולדמן או דובי פרנסס ממליצים לכם "איך להשיג את יעדי העושר שלכם באמצעות השקעה" ומפנים אתכם ללחוץ על קישור לאתר? אל תקליקו - מדובר בהונאה!

00:00
03:46
האזינו לכתבה 3 דקות
colbass.com
עוד קמפיין הונאה בפייסבוק.

קמפיין הונאה חדש, שרץ בפייסבוק ביומיים האחרונים, כולל "המלצות" של "בכירים בהיי-טק" על השקעות. מדובר בקמפיין גלובלי, שכולל מודעות ממומנות שמתחזות לכאלה שפורסמו על ידי בכירים בהיי-טק, אנשי אקדמיה ועיתונאים הקשורים בתחום הכלכלה. מערכת אנשים ומחשבים איתרה כמה מודעות כאלה, בהן כאלה שמתחזות להיות מאת אייל ולדמן, מייסד מלאנוקס, והיזם והמשקיע הסדרתי דובי פרנסס.

הקמפיין מתמקד ב-"המלצות" השקעה חברות שונות, אולם המודעות בעברית מציינות בעיקר את אנבידיה, ופרנסס ו-ולדמן מוצגים בהן כמייסד קבוצת ההשקעות גרופ 11. במקרה של ולדמן מדובר בשתי מודעות, שבאחת הוא מוצג כמייסד משותף של הקבוצה ובשנייה – לא. הקאץ' הוא שפרנסס הוא אמנם המייסד של גרופ 11 (ולדמן לא), ו-ולדמן מכר את מלאנוקס שייסד לאנבידיה באקזיט ענק.

אחת ממודעות ההונאה, ש-"פרסם" אייל ולדמן.

אחת ממודעות ההונאה, ש-"פרסם" אייל ולדמן. צילום: לכידת מסך

במודעות בעברית, הבכיר שמוצג כאיש שפרסם אותן "ממליץ" "איך להשיג את יעדי העושר שלך באמצעות השקעה". הרמאים מנצלים לצרכיהם הזדוניים את הירידה בשווי השוק של טסלה, ובמקרה של ולדמן גם את האסון האישי שלו – הרצח של ביתו ובן זוגה ב-7 באוקטובר. במודעה כותב המתחזה לוולדמן כי "אני בטוח שכולכם יודעים שעברתי כמה תקופות רעות לאחרונה, אבל זה רק חיזק את הדחף שלי לעזור לאנשים פחות ברי מזל". כמו בקמפייני סייבר רבים, ההאקרים נופלים בניסוח בעברית, ובמקרה הזה הם כתבו שוולדמן רוצה "לעזור לאזרחים אחרים שלי". מה שכן, המודעה מציינת את שער המניה של אנבידיה (כחלק משאלה) כ-110 דולר – שהוא אמנם שערה הנוכחי.

עובדה נוספת שמראה שמדובר בהונאה היא שבעמוד "פרטי המודעה" של ולדמן יש קישורים לעמוד שמקושר למדיניות הפרטיות של פייסבוק, ולאתר שלא קיים במנועי חיפוש ענקיים כגוגל ובינג.

אחת המודעות באנגלית מתחזה לכזו שפרסם ג'רמי סיגל, פרופסור אמריקני לכלכלה מאוניברסיטת פנסילבניה, ששייכת ל-"ליגת הקיסוס" של האוניברסיטאות היוקרתיות בארצות הברית, ופרשן קבוע ברשתות טלוויזיה אמריקניות כ-CNN ו-CNBC.

לא תופעה חדשה

ולדמן אישר לאנשים ומחשבים כי לא מדובר במודעה מטעמו, אלא בהונאה. ממטא, החברה האם של פייסבוק, נמסר כי הם הסירו ביום ו' מודעה שמתחזה לכזו שפורסמה על ידי ולדמן, אולם עברייני הרשת העלו מודעה חדשה בשמו. עוד נמסר מהחברה כי הנושא הועבר לבדיקת הצוותים הגלובליים שלה.

מודעות ברשתות החברתיות שמתחזות לאנשים מוכרים עם "המלצות" לפעולה אינן חדשות, וזה דבר שקורה מעת לעת. מה עושים במקרים כאלה? מצ'ק פוינט נמסר כי "צריך מאוד להיזהר מלבצע דברים שמבקשים מכם לעשות ברשתות החברתיות, בעיקר בכל הקשור לכסף. מאוד קל לזייף עמודים וזהות, בעיקר של מפורסמים, וברגע שרואים דברים חשודים – כדאי לדווח עליהם דרך הפלטפורמה החברתית ולחסום אותם".

תגובות

(1)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים