"מתקפות סייבר ומתחים גיאו-פוליטיים – סיכון משמעותי ליציבות הפיננסית"
ועדה המשותפת לשלושה רגולטורים פיננסיים באיחוד האירופי מביעה לחשש לסכנות הנובעות מהשילוב שבין חוסר יציבות גלובלית ומתקפות קיברנטיות, וממליצה לארגונים מה לעשות

"קיים סיכון משמעותי ליציבות הפיננסית באירופה, לנוכח מתחים גיאו-פוליטיים גוברים ומתקפות סייבר. עם ההתפתחות המתמדת של הטכנולוגיה, לצד מתקפות הסייבר, שנמצאות – באופן לא מפתיע – בעלייה, והמתחים הגיאו-פוליטיים – הסיכון לא פוחת", כך קבעו בסוף השבוע האחרון שלוש רשויות פיקוח אירופיות.
הדברים עולים ממחקר שהנפיקו EIOPA ,EBA ו-ESMA – הרשויות באיחוד האירופי לביטוח ופנסיה, בנקאות וניירות ערך, בהתאמה. שלוש הרשויות פרסמו את עדכון הוועדה המשותפת שלהן לאביב 2025 בדבר סיכונים ופגיעות במערכת הפיננסית של האיחוד. בחינת ממצאי 2024 מעלה כי הן סכסוכים גלובליים והן מתקפות סייבר היו בין חמש הסיבות העיקריות לכך שארגונים הפעילו תוכניות משבר במהלך שנה זו.
"מתחים גיאו-פוליטיים משפיעים באופן משמעותי על היציבות הפיננסית", נכתב בדו"ח. "סכסוכים, מלחמות סחר וחוסר יציבות פוליטית עלולים להוביל לתנודתיות בשוקי המטבעות, לשיבושים בשרשראות האספקה ולתנודות במחירי הסחורות".
"ההשפעות החמורות על שרשראות האספקה הגלובליות, אבטחת סייבר, תוצאות עסקיות של חברות – וכל זאת במהלך שנת 'סופר-בחירות' (שנה שבה היו מערכות בחירות במדינות רבות באירופה – י"ה), עם תסיסה אזרחית באזורים מסוימים וסכסוכים חוצי גבולות באזורים אחרים – יוצרות סיכונים אלה. על מנת לצמצם אותם, ארגונים חייבים להמשיך לחזק את אסטרטגיות שרשרת האספקה שלהם, כדי להבטיח תגובות זריזות לאירועים בלתי צפויים", ציינו המחברים.
"שיבושי הסייבר מתודלקים על ידי ההתפתחות הטכנולוגית"
עוד כתבו הרשויות כי "שיבושי הסייבר מתודלקים על ידי ההתפתחות הטכנולוגית. רווח כספי הוא אחד המניעים העיקריים למתקפות סייבר, פרצות מידע ומתקפות כופרה. אלה מערערות את האבטחה של תשתיות קריטיות ומשבשות את הכלכלה במובנה הרחב יותר".
המחקר מצטט מחקר אחר שערך האיחוד האירופי, שלפיו הונאות מדורגות בראש רשימת השיבושים השכיחים והמשפיעים ביותר ב-2024. עוד הוא מצטט מחקר של PwC, שלפיו הונאות רכש, שהן תת סוג של הונאות פיננסיות, היו הגורם השלישי בהיקפו לשיבושים פיננסיים בשנה החולפת. עורכי הדו"ח ציינו כי "פושעי הסייבר מנצלים טכנולוגיות חדשות, והעלייה המדאיגה במתקפות ובהונאות פיננסיות ברחבי העולם מתודלקת במידה רבה על ידי טכנולוגיות אלה".
עוד צוין כי 74.5% מהארגונים חוו יותר ניסיונות למתקפת סייבר, במיוחד פישינג וקצירת אישורים, כאשר כל המתקפות הללו הונעו על ידי בינה מלאכותית.
לסיכום כתבו החוקרים כי "ארגונים צריכים להמשיך לשאוף לממשל נתונים חזק, להעריך באופן ביקורתי טכנולוגיה מתפתחת, כגון פתרונות בינה מלאכותית ותאימות אליהם, וזאת לצד הצורך ליישם מסגרות רגולטוריות דיגיטליות. התחכום והתדירות ההולכים וגדלים של איומי סייבר דורשים אמצעי אבטחת סייבר משופרים והכשרת עובדים להגנה על מידע רגיש".
תגובות
(0)