"ישראל לא ערוכה להשפעת ה-AI על משק החשמל"
כך אמרה ח"כ אורית פרקש הכהן בדיון בתת הוועדה לבינה מלאכותית, שאותה היא מנהלת ● הערכה: השימוש ב-AI יביא לתוספת צריכת חשמל של 500 מגה ואט - נתון השקול לצריכה של חצי מיליון איש
מהפכת הבינה המלאכותית, שהולכת ותוספת תאוצה, מאתגרת את משק החשמל, ולעומת מדינות אחרות, בישראל אין תוכניות להיערכות לגידול העצום בביקוש אליה, כולל בעולמות האנרגיה – כך עולה מדיון שנערך היום (ב') בוועדת המשנה של הכנסת לענייני בינה מלאכותית, שבראשה עומדת ח"כ אורית פרקש הכהן. הדיון עסק בהשפעת הבינה המלאכותית על משק האנרגיה ועל חוות השרתים.
"בעוד שמדינות רבות בעולם כולו, ובפרט באזור שלנו, מבינות את החשיבות והפוטנציאל של ראייה לאומית של התחום, לממשלת ישראל אין כל אסטרטגיה ואין יד מכוונת בנושא", אמרה ח"כ פרקש הכהן. בסיכום הדיון היא קראה לממשלה לנקוט באופן מיידי בשורה של פעולות להיערכות של משק החשמל והמדינה לגידול בביקושים בעקבות מהפכת הבינה המלאכותית.
ה-AI תביא לעלייה של 3.4% בשנה בצריכת החשמל העולמית
נתונים של סוכנות האנרגיה האמריקנית מעלים כי צריכת החשמל העולמית תעלה ב-3.4% בשנה כתוצאה משימוש בכלי בינה מלאכותית. נתונים ראשונים שנאספו בישראל מדברים על תוספת של כ-500 מגה ואט בשנים הקרובות – תוספת ששקולה לצריכת חשמל של כחצי מיליון איש.
"רק בחודש ספטמבר, ישראל ירדה בדירוג ה-AI הגלובלי מהמקום השביעי למקום התשיעי. על הממשלה מוטלת החובה שלא להיות שאננה ולהוביל יוזמה לאומית ברורה, הנתמכת בתקציבים משמעותיים, כדי שישראל תעמוד בשורה אחת עם יתר המדינות בעולם", ציינה ח"כ פרקש הכהן.
ועדת המשנה קראה לממשלה לגבש מדיניות שתומכת בהקמת חוות שרתים כחלק מהתפתחות התעשיה בישראל, ומייצרת תמריצים להקמת החוות באזורים שיהיו יעילים מערכתית למשק ולחיזוק יצור החשמל באנרגיה מתחדשת: עוטף עזה, אזור הצפון, אזור המדבר ועוד. היא קוראת לרשות החשמל לקדם ולבחון תמריצים כלכליים.
עוד ציינו חברי ועדת המשנה כי יש לישראל פוטנציאל להפוך להאב אזורי בתחום התשתיות בכל הנוגע לחוות שרתים, וציינה שהממשלה מפספסת השקעות ענק בתחום. כמו כן, היא קראה לממשלה להאיץ יישום של מונים חכמים, למפות ולהבטיח את ביצוע היערכות משק החשמל לסכנות שצפויות כתוצאה מהעלייה בצריכת האנרגיה.
קריאה נוספת של ועדת המשנה הופנתה לשרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, גילה גמליאל – שתקבע יעדים לקידום תעשיית ההיי-טק על מנת שתציע פתרונות אנרגטיים לתעשיות הבינה המלאכותית וחוות השרתים. דוגמה לכך תהיה לתמוך בסטארט-אפים באמצעות קולות קוראים של חברת החשמל ורשות החשמל.
"משרד האנרגיה טרם נדרש לנושא בצורה יסודית"
בדיון השתתפו נציגי הממשלה, רשות החשמל, החברה הממשלתית נגה, שמנהלת את משק החשמל, ונציגי התעשיה.
רועי גולדשמידט, ראש תחום מחקר ומידע במרכז המידע והמחקר של הכנסת, אמר כי ״משרד האנרגיה טרם נדרש לנושא בצורה יסודית. אין לכך התייחסות במודלים לטווח הארוך של המשרד".
יונית גולדברג, שותפה ב-11סטרים, חברת ייעוץ ותיקה בתחום האנרגיה, ציינה שאורקל בוחנת הקמת חוות שרתים בישראל – דבר שיביא לארץ עוד מקומות עבודה ועוד טכנולוגיה.
רונית אשל, ראשת אגף אקלימטק ברשות החדשנות, אמרה שהטכנולוגיה לתחום האנרגיה מהווה כ-5% מכלל תעשיית ההיי-טק.
עידו שוואב, נציג רשות החשמל, אמר כי ״אנחנו משקיעים מיליארדים רבים כדי לקחת אנרגיה שמיוצרת בדרום ולהביא אותה למרכז הארץ".
תגובות
(0)