"חזון הדיגיטל בממשלה מתנפץ למול קרקע המציאות; המענה – AI"
"אנחנו פועלים בעצימות גדולה יותר, כל יום יותר קשה יותר ויש חסמים שקשה לנהל בסביבה ממשלתית מאתגרת; חלק חשוב במענה לכך הוא הבינה המלאכותית", כך אמרה שירה לב עמי, ראשת מערך הדיגיטל הלאומי
"מערך ה-IT הממשלתי ניצב למול לא מעט אתגרים: אנחנו פועלים בעצימות גדולה יותר, כל יום יותר קשה יותר והחזון המרשים של הדיגיטל במשרדי הממשלה מתנפץ למול קרקע המציאות, עם חסמים שקשה לנהל בסביבה ממשלתית מאתגרת. חלק חשוב בהצלחה שלנו טמון במימוש וניצול טכנולוגיות חדשניות, ובראשן בינה מלאכותית", כך אמרה שירה לב עמי, ראשת מערך הדיגיטל הלאומי.
לב עמי דיברה בכנס AI e-GOV 2024. הכנס, בהפקת אנשים ומחשבים, נערך היום (ה') באולם האירועים לאגו בראשון לציון, בהנחיית ד"ר נחמן אורון, יועץ בכיר למערך הדיגיטל, ויהודה קונפורטס, העורך הראשי של הקבוצה.
צילום ועריכת וידיאו: ליטל רובינשטיין
"כולנו יחד חווים קשיים", אמרה לב עמי. "המטרה שלנו היא לרוץ יותר מהר, כדי שנוכל ליהנות מיתרונות הטכנולוגיה. המעבר לענן מהווה אתגר גדול, שדורש תכנון, תקציב, יכולות וידע. כולם שותפים למסע לענן ועלינו להכיר ולנצל את ההזדמנויות הטמונות ב-AI. כלים חדשים עומדים לרשותנו, שלא היו קיימים לפני שנה וחצי, עם היצע של אלפי פתרונות".
לסיכום היא ציינה כי "האתגר הגדול הוא להפוך את המשבר להזדמנות. עלינו לנצל זאת ולקחת אותנו למקומות טובים יותר. זה ייעשה גם בעזרת מנהיגות דיגיטלית, בהתמודדות עם החסמים ובהמשך הריצה, כי זה מסע לטווח קצר – וגם ארוך".
עופרה פרנקל, מנמ"רית ראשית בממשלה, אמרה בדבריה בכנס כי "המעבר לענן תומך בחדשנות. נכנסנו למיזם נימבוס (פרויקט הענן הממשלתי – י"ה) כי הוא מביא ויביא ערך. זהו פרויקט הדגל של הממשלה, משום שהוא מקדם ערכים עסקיים במשרדים. נימבוס הוא הגשר הראשוני לצריכת כל הטוב הטכנולוגי הקיים".
"אנחנו רוצים להמשיך ולשפר את השירותים לאזרחים – שיהיו יותר מקצועיים, יותר אפקטיביים ובעלויות פחותות. אנחנו מקדמים את הטכנולוגיה במרוכז, להשגת המטרות הללו", אמרה פרנקל.
"בשנה האחרונה", ציינה, "משרדי הממשלה עסקו בהכנת מפת דרכים ממשלתית לפרויקט נימבוס, ומונו צוותים משרדיים למעבר לענן. אחד הערכים שצמחו ממפת הדרכים הוא שכל המשרדים יצרו תקן אחיד של מיפוי ודירגו מה נכון לתעדף בעת ההגירה לענן, כדי לקבל ערכים מוספים".
לדברי פרנקל, "אנחנו מאגמים את הכול לתוכנית ממשלתית אחת, שתהווה בסיס לפעילות שלנו, כולל הידוק הקשר בין הציר הטכנולוגי והציר העסקי, בחינת החוסרים והפערים והשלמה שלהם, יכולת להשתפר וקבלת תובנות. יחד עם משרדי הממשלה והשותפים העסקיים אנחנו בונים את הממשלה הדיגיטלית העתידית – ממשלה זמינה יותר, שמתמקדת באבטחת מידע והגנת הפרטיות".
עוד דיברה בכנס מירב פרץ בלינסקי, סמנכ"לית דאטה ובינה מלאכותית במערך הדיגיטל הלאומי. היא אמרה כי "אנחנו פועלים לשילוב זרועות של כלל הכוחות, בין המגזר הממשלתי, האקדמיה והמגזר העסקי, כדי ליצור השפעות מהירות". לדבריה, "המגזר הממשלתי ניצב למול שלושה אתגרים מרכזיים: חוק הגנת הפרטיות, שקובע שנדרשת שמירה על הנתונים והצורך במידתיות בהעברתם לשיפור השירותים; המחסור בהון אנושי – אתגר שאנחנו עונים עליו באמצעות פתיחת הכשרות חדשות; ואתגר תרבותי, שאל מולו אנחנו פועלים לחיסול העבודה הנפרדת, ב-'עמודים', של משרדי הממשלה. אנחנו מנסים לייצר תרבות פורצת 'עמודים'".
פרץ בלינסקי סיימה בציינה כי "תוכנית העבודה האסטרטגית של הממשלה במגזר הציבורי כוללת כמה היבטים – משילות, הון אנושי וארכיטקטורה, ולצידם מעטפת של בינה מלאכותית בממשל הציבורי".
דובר נוסף באירוע היה יוגב שמני, מנהל חטיבת הטכנולוגיה במערך הדיגיטל הלאומי. הוא ציין ש-"יש כמיליון כניסות בחודש לשירותי הממשלה. זו עדות לכך שהאזרחים רוצים לצרוך שירותים ממשלתיים אונליין. המלחמה הביאה לגידול משמעותי בהיקף הכניסות לשירותים השונים. אנחנו פועלים להעלאה של עוד שירותים לרשת ולשיפור השירות. מיזם ארנק דיגיטלי לאומי יצא לדרך, ונעלה אותו ב-2025".
תגובות
(0)