"השימוש בענן התרחב בצה"ל במהלך המלחמה"

תא"ל יעל גרוסמן, מפקדת לוטם, מדברת על הטכנולוגיה, ובכלל זה הענן, בצה"ל במהלך המלחמה, פרויקט נימבוס והאתגרים להמשך, כדי לשרת בצורה הטובה ביותר את הלוחמים בשטח

תא"ל יעל גרוסמן, מפקדת לוטם.

"צה"ל היה שותף בכל תהליך המכרז של פרויקט הענן הממשלתי נימבוס, והוא גם נהנה מאוד מהשימוש בתצורה של ריבוי עננים באמצעותו. אבל אנחנו, בצבא, גם עושים עבודה משמעותית בתוך 'הבית' שלנו, בעננים שלנו – ויש לנו את הענן הגדול ביותר במזרח התיכון בהיבטים של קיבולת, רמת השימוש וגם כמות המשתמשים. הפעילות העננית שלנו רק הלכה והתרחבה במהלך המלחמה, גם בגלל שימושים חדשים ומוגברים. זה בא לידי ביטוי במיוחד בעולמות הווידיאו, שהוא כיום הצרכן המשמעותי ביותר של ענן בצה"ל. אנחנו חיים בצורה היברידית, ויש עננים שנותנים מענה ללוחם בקצה", כך סיפרה תא"ל יעל גרוסמן, מפקדת לוטם שבאגף התקשוב בצה"ל, כשהתבקשה לספר על המערכת העננית שבה עובדות מערכות התקשוב הצה"ליות במסגרת כנס Top Summit – ועידת ישראל המובילה לקידום ה-IT והעסקים של אנשים ומחשבים.

גרוסמן רואיינה על ידי סא"ל (מיל') אודי קאוף, חבר הוועד המנהל של העמותה להנצחת חללי חיל הקשר והתקשוב. היא ציינה שלוטם, יחידת הדיגיטל והמידע של צה"ל, מובילה את עולמות כינון המרחב הדיגיטלי במגוון רחב של עולמות תוכן – כארגון באופן כללי וגם בעולמות המבצעיים, ומפתחת את אנשיה באמצעות בית הספר למקצועות המחשב (בסמ"ח). "לוטם היא ערמה מלאה וגבוהה, מרמת התשתיות דרך האמצעים והיכולות, הפיתוח והאנשים, ועד למעורבות בקבלת ההחלטות במסגרת הצבאית", אמרה.

קאוף: מקורות המידע הם כיום ממש אינסופיים. איך ממצים את זה כדי לסייע בלחימה?
תא"ל גרוסמן: "מאחר שאנחנו מכשירים את החיילים עבור כל צה"ל, לא רק עבור אגף התקשוב והעולמות שלנו, חובתנו לוודא כל הזמן שאנחנו רלוונטיים במקצועות שאנחנו מכשירים אליהם. זה אומר מקצועות הענן, כדי שנוכל לבנות את העננים הפרטיים ונמצה את השימוש בעננים הציבוריים, וגם מה שאנחנו בונים מעל היכולות הללו – בין אם מדובר במהנדס מידע, בין אם זה מדען נתונים ובין אם אלה המשתמשים. אחת הדוגמאות היא מה עושים עם חבר'ה שמשרתים 20 שנה בצבא ועבורם דאטה זו מילה מגונה, ובכל זאת עליהם להטמיע וליישם, וצריך לסמוך עליהם בקבלת החלטות.

לגבי מיצוי המידע, אנחנו מקדמים את המימוש של מפעל מידע צבאי, כדי להסדיר את תקינת המידע, במטרה שיהיה נגיש לכולם ועל מנת שנוכל לבנות מעליו יכולות מתקדמות. זה נובע גם מהיצף המידע שאנחנו חווים בשנה האחרונה, ולא רק על האויבים שלנו, אלא גם על איך שאנחנו מתפקדים ומתפעלים את הכלים".

יש הצלחה של מימוש מידע שאת יכולה לשתף איתנו?
"צה"ל שילש את גודלו בזמן מאוד קצר, עם השתלבות אנשי המילואים, שהם מכפיל כוח משמעותי. פיתחנו כלים למשרתים במילואים, עם יכולות שלא היו קיימות קודם. כמו כן, כולם מדברים על רחפנים. זה איום שידענו עליו ממלחמות שרחוקות מאיתנו, והיינו צריכים ללמוד למחשב את עולמות החיישנים, עם תהליכי סיווג נכונים, כי גם לנו יש רחפנים בשדה הקרב, וליצור תהליכים יותר מדויקים, שנסמכים על היכולת לאסוף מידע אבל גם על דיוק, מינון וסינון שלו".

סא"ל (מיל') אודי קאוף מראיין את תא"ל יעל גרוסמן בכנס Top Summit של אנשים ומחשבים, שלשום (א').

סא"ל (מיל') אודי קאוף מראיין את תא"ל יעל גרוסמן בכנס Top Summit של אנשים ומחשבים, שלשום (א'). צילום: ניב קנטור

מה עם בינה מלאכותית ואיך מוציאים את הנתונים החוצה, למודלי שפה גדולים ושונים?
"במקומות שאפשר, אנחנו נהנים משירותים מסחריים, עם כלים קיימים, שיש כבר לכל הספקיות, אבל מאז תחילת המלחמה פיתחנו כלים שמסוגלים להכניס פנימה, מהמרחב הציבורי, לתוך צה"ל מודלים מתקדמים, שיאפשרו לנו למקסם את תהליכי המחקר שאנחנו מובילים. הדאטה שלנו קצת שונה מאשר בעולם האזרחי, ולכן חשוב שהאימון של המודלים יהיה בהתאם. יש לציין כאן שהשפה העברית היא אירוע מורכב, והשפה הצה"לית היא אתגר עוד יותר גדול".

הכוחות שמתמרנים ניידים. איך הדיגיטל והתקשוב בצה"ל עוזרים להם בשלב הזה?
"כשרוצים לחולל שינוי דיגיטלי חייבים ענן, ומעל לזה צריך יכולות מובייל, כי אחרת זה לא יהיה נגיש ללוחמים ולמפקדים בקצה. מעל זה יש את האנליטיקה ואז את הרמה החברתית. לצה"ל יש יכולת ניידות מתקדמת. יש לנו יכולת נדידה מכל הספקיות בישראל, כדי להבטיח את הזמינות של התקשורת גם באזורים מרוחקים יותר, וזה לצד אתרים פרטיים שלנו. ממש המצאנו אבני בניין, כך שיכולנו למתוח אותן לתוך שטח האויב, כדי להבטיח רישות מלא. לא ניתן לדמיין כעת לחימה בלי לרשת את המרחב בסלולר. הצלחנו לייצר פתרונות שמאפשרים בקצה, בחפ"ק של המח"ט או המג"ד, את כל מה שצריך לתמרון".

בפתח 2025, מהם האתגרים התקשוביים הבולטים של צה"ל?
"נרצה לראות יותר ניידות, יותר AI ויותר GenAI. לא ניתן לאגור מידע של כל העולם, ולכן אנחנו נדרשים למניפולציה הרבה יותר מדויקת. יש עוד הרבה אתגרים גם בעולמות ספקטרום התדרים ובהגנת הסייבר, אבל מעל לכל – אנשים. ראינו עד כמה חשוב החיבור בין אנשי המילואים לאנשי הסדיר. יש לאנשי המילואים ניסיון אדיר מבחוץ, ועשינו ואנחנו עושים את הכול כדי למצות את היכולות שלהם במהלך המלחמה, כמו גם ליצור עוד ועוד שותפיות עם גופים אחרים".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים