ה-AI מחליפה עובדים בשורה של מקצועות; האם ישראל מוכנה?

הממשלה לא ערוכה למציאות שכבר נמצאת כאן, שבה יותר ויותר עובדים מוחלפים בכלי AI - כך עלה בישיבה של ועדת המשנה של הכנסת לבינה מלאכותית, שנערכה היום (ד')

00:00
00:00
האזינו לכתבה
colbass.com
ח"כ אורית פרקש הכהן, יו"רית ועדת המשנה לבינה מלאכותית של הכנסת.

הבינה המלאכותית תייתר שורה של מקצועות, עלולה לגרום לאבטלה ותשנה באופן קיצוני את מודל הפעילות של הכלכלה המסורתית. תפקידה של הממשלה הוא להיערך לקראת המציאות הזו, שנמצאת מעבר לדלת, ולאמץ מודלים שכבר קיימים בעולם, שבהם מדינות משלמות לעובדים שאיבדו את מקום עבודתם בגלל ה-AI – במימון רווחי מס שנגבים מאותן חברות שעוברות להפעלה ולייצור באמצעות כלי הבינה המלאכותית ומפטרות עובדים. מסקנה זו עלתה בדיון שקיימה היום (ד') ועדת המשנה של הכנסת לנושא הבינה המלאכותית.

עוד מסקנה שעלתה מהדיון היא שהסכנה בבך שבינה מלאכותית תחליף עובדים לא טמונה רק בהיבט כוח האדם של החברות שיפטרו אותם, אלא גם בכך שאם העובדים לא יעבדו – לא יהיה להם כסף לצרוך את כל התוצרים שהחברות ייצרו באמצעות ה-AI.

יו"רית הוועדה, ח"כ אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי), אמרה כי "לצערי, הממשלה לא מטפלת בנושא זה כראוי, בניגוד למדינות אחרות. על הממשלה לקיים דיון בנושא ולהיערך לשני תרחישים שונים – אבטלה גדולה ו/או שינוי התעסוקה ומאפייניה, להקים צוות משימה לאומי יחד עם התעשייה, שיבחן את השפעת ה-AI על עולם העבודה והתעשייה בישראל, לגבש מדיניות ולטפל בחינוך לנושא".

היא הציגה בתחילת הישיבה קטע מנאומו של סגן נשיא ארצות הברית, ג'יי.די. ואנס, שהצהיר שהממשל האמריקני נערך למצב של צמצום מקורות תעסוקה בגלל הבינה המלאכותית, וציין שהממשל ידאג קודם כל לעובדים, ויעבוד יחד איתם כדי לתת מענה למציאות שתיווצר.

"בישראל יש מקצועות שהולכים ודועכים – בגלל ה-AI"

יפעת סיטרואן ממשרד העבודה, שהשתתפה בישיבה, אמרה כי "זה כבר לא מחקרים וסקרים – בישראל יש מקצועות שהולכים ודועכים, כמו קופאים ומזכירות, כי הבינה המלאכותית מחליפה אותם". היא ציינה כי "אתגר נוסף הוא אי השוויון, שעלול לגדול. אנחנו מתכוונים להקים צוותי עבודה בנושא".

בישיבה נטלו חלק נציגי תעשיית ההיי-טק, שאמרו שהבינה המלאכותית תחליף עובדים ג'וניורים בהרבה מאוד מקצועות. דניאל שרייבר, מנכ"ל למונייד ויו"ר מכון מוזאיק, הציג מודל מקרו-כלכלי שנבנה במכון, שקשור להחלפת עובדים על ידי בינה מלאכותית בישראל. הוא אמר כי "כשהטכנולוגיה שוחקת את הערך השולי של העובד, זה פוגע תחילה בשכר – אבל בשלב מסוים זה מייתר את העובד לחלוטין. תהיה אבטלה, אבל לא יהיה כוח קנייה שיניע את המשק ויצרוך את מה שהבינה המלאכותית תייצר יותר בזול. כדי למנוע מצב זה, שמשמעותו שיתוק המשק והחברה, ממשלות מתחילות לחשוב על חלוקת הון שונה מאשר מקובל כיום, וזאת על ידי מתן דמי אבטלה לעובדים, שימומנו ממיסי רווחים של החברות שמפעילות בינה מלאכותית ומפטרות עובדים".

הדיון נפתח בדקת דומיה לזכרם של בני משפחת ביבסשירי, אריאל וכפיר ז"ל – שהובאו היום למנוחות.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים