"חזון המחשוב הממשלתי שעליו חלמנו – הולך ומתגשם"
אביתר פרץ, סגן בכיר לחשב הכללי ומנהל חטיבת הדאטה, החדשנות והדיגיטל במשרד האוצר, מספר על פרויקט נימבוס, שהתחיל כרעיון לפני שבע שנים, וכיום מאפשר לממשלה לספק יותר ויותר שירותים ביתר קלות

"אנחנו רואים כיום שהחזון שעליו חלמנו ב-2018 הולך ומתגשם. כל טכנולוגיה חדשה שעולה לאוויר, כל שירות עסקי שאנחנו, בממשלה, רוצים לספק לאזרחי המדינה, וכל מענה איכותי שאנחנו רוצים לתת לאזרחיות ישראל – את כל אלה אנחנו מעניקים בעזרת ענן המחשוב הממשלתי", כך אמר אביתר פרץ, סגן בכיר לחשב הכללי ומנהל חטיבת הדאטה, החדשנות והדיגיטל במשרד האוצר.
פרץ התראיין לאנשים ומחשבים במסגרת כנס NimbuSummit 2025, שנערך היום (ה') באקספו תל אביב, והשתתפו בו יותר מ-1,000 נציגי לקוחות ושותפים עסקיים של הענן הממשלתי, כמו גם בכירים בממשלה. את האירוע הנחתה דפנה ליאל, כתבת ופרשנית פוליטית בחדשות 12.
צילום ועריכת וידיאו: ליטל רובינשטיין
קצת על פרויקט נימבוס
פרויקט הענן הלאומי נימבוס הושק ב-2019, ומטרתו היא להביא את ישראל לעצמאות דיגיטלית – מטרה שהפכה להיות מאוד אקטואלית בימי המלחמה. עם פרוץ המלחמה, הממשלה הקימה אתר התאוששות מאסון, על בסיס הענן נימבוס והפלטפורמות של שתי הזכיינות, גוגל קלאוד ו-AWS.
מאז שפרויקט נימבוס עלה לאוויר הגיעו לארץ 80 יצרנים נוספים, שהקימו את שירותיהם בסביבת הענן בישראל – עובדה שממחישה את הבעת האמון העולמית בכוחה הטכנולוגי של המדינה.
פרויקט נימבוס פועל בשותפות מלאה בין שורה של גופים: אגף החשב הכללי במשרד האוצר, מערך הדיגיטל הלאומי, מערך הסייבר הלאומי, אגף התקציבים באוצר, משרד הביטחון, צה"ל ומשרד ראש הממשלה.
"הענן מאפשר לנו לשפר את השירות הממשלתי"
לדברי פרץ, "הענן הוא התשתית והפלטפורמה שמאפשרים לנו לשפר את השירות הממשלתי, ולהנגיש את השירותים. הענן הוא זה שמעניק לנו את היכולת להגיב במהירות, עם מענה מבוסס נתונים – נתונים שאותם ניתחנו ובהם טיפלנו".
עוד הוא אמר כי "הענן מספק לנו יכולת לספק את כלל השירותים הללו ביתר קלות".
פרץ ציין כי "הגורמים העסקיים בממשלה מהווים חלק בלתי נפרד מהאירוע, שהוא לא אירוע IT".
"כאשר החלו הדיבורים על המעבר של הממשלה לענן ציבורי", אמר, "הייתי סקפטי, אף שנאמר שיש לכך היתכנות כלכלית. למרות זאת, יחד עם כלל גורמי הממשלה וכמו בכל פרויקט, רתמנו את השותפים – שזה עוד אתגר. מערך הסייבר הלאומי, התקשוב הממשלתי, גופי ייעוץ וחקיקה, ועוד רבים וטובים וטובות – כולם נרתמו. בנוסף, העמקנו בלימוד – ויצאנו לדרך".
לדבריו, "העברנו לשוק את המסר שהממשלה עוברת לענן. בהתחלה צחקו עלינו ואז חדלו, כי התחלנו לפעול – בהכנת המכרז ולאחר מכן בעבודה מקצועית עם הספקיות. פרויקט נימבוס יביא להאצת ולהרחבת השירותים הניתנים לאזרחים ולאזרחיות, תוך שמירה על היבטי הרגולציה והגנת הסייבר. מעשים חזקים מדיבורים, ובסוף כולם ייווכחו שהענן יניע את כלל השוק קדימה – ובשיתופיות".
פרץ סיכם באומרו כי "כניסת הספקיות הבינלאומיות לסביבת נימבוס מהווה הבעת אמון משמעותית במדינה, והיא חשובה לה. לא מדובר רק על גוגל קלאוד ו-AWS, כי אם על כ-80 ספקיות טק בינלאומיות, שכל אחת ואחת מהן משקיעה בכניסה לנימבוס בין מאות אלפים למיליונים רבים של דולרים".
תגובות
(0)