עלייה במיזוגים וברכישות בהיי-טק – גם ללא עסקת וויז
לפי נתוני סטארט-אפ ניישן סנטרל, הנתון הגיע ברבעון הראשון של השנה ל-3.9 מיליארד דולר - עלייה של מיליארד דולר לעומת הרבעון האחרון אשתקד ● לעומת זאת, מספרי הסבבים והמשקיעים - ירדו

הסכום הכולל של המיזוגים והרכישות בהיי-טק הישראלי עלה ברבעון הראשון של השנה, גם ללא עסקת הענק שבה רכשה גוגל את וויז – כך עולה מנתונים שמפרסם היום (ב') סטארט-אפ ניישן סנטרל. עם זאת, מספר העסקאות רשם ירידה.
על פי הנתונים, סכום המיזוגים והרכישות עמד ברבעון הראשון של השנה על 35.9 מיליארד דולר. אולם, 32 מיליארד דולר מתוכם הגיעו מעסקת הרכישה של וויז, מה שאומר שבלעדיה הנתון מגיע ל-3.9 מיליארד דולר – עלייה של מיליארד דולר לעומת 2.9 מיליארד ברבעון הקודם. מנגד, מספר העסקאות היה נמוך יותר – 185 סבבים לעומת 197 סבבים ברבעון הקודם (ירידה של 6.1%). בסטארט-אפ ניישן סנטרל אומרים כי הדבר משקף את המשך המגמה של מעבר להשקעות גדולות יותר, וזה מעיד על אמון המשקיעים בחברות סקייל-אפ והעדפה של איכות על פני כמות.
בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, אז נרשמו 2.2 מיליארד דולר על פני 184 סבבים, היקף המימון עלה ב-14%, אך מספר העסקאות ירד ב-18%.

האקזיטים, המיזוגים והרכישות ברבעונים האחרונים. מקור: סטארט-אפ ניישן סנטרל
במהלך הרבעון נרשמה עלייה גם בסכום הגיוסים בסבבים המוקדמים וגם במספר הסבבים. כך, מספר הסבבים עלה מ-84 ברבעון שסגר את 2024 ל-99 ברבעון שפתח את 2025, והסכום שגויס גדל מ-650 מיליון דולר ל-800 מיליון.
ירידה במספר המשקיעים, המשך הסתמכות על כסף בינלאומי
נתון מעניין, וקצת מדאיג, הוא שמספר המשקיעים הפעילים ירד ל-227 – קיטון של 16% מהרבעון הקודם ושל 22% משנה לשנה. למרות זאת, משקיעים גלובליים השתתפו ב-67% מסבבי הגיוס – השיעור הגבוה ביותר זה מעל שנתיים. הדבר מעיד על המשך האמון העולמי בהיי-טק הישראלי, אבל גם על המשך ההסתמכות שלו על משקיעים בינלאומיים.
המשקיעים הישראליים הבולטים ברבעון היו iAngels, שהשתתפה בשמונה סבבים, וכן Team8 ו-TLV פרטנרס, שכל אחת מהן השתתפה בשישה סבבים. המשקיעים הבינלאומיים המובילים היו אינטל קפיטל ואינסייט פרטנרס, שכל אחת מהן השקיעה בארבעה סבבים, וג'אול ונצ'רס, שהשקיעה בשלושה סבבים.
הנתונים משקפים מגמה עקבית של פחות השקעות – אך עסקאות בעלות ערך גבוה יותר. כך, למשל, סכום המימון החציוני ברבעון המדווח המשיך במגמת עלייה והגיע ל-10 מיליון דולר – יותר מפי שלושה מהנתון ברבעון הראשון של 2023, שעמד על שלושה מיליון דולר.
אילו מגזרים מובילים?
תעשיית אבטחת הסייבר הישראלית ממשיכה לעניין מאוד את המשקיעים, והיא הובילה מבין כלל המגזרים בסכום הגיוסים ברבעון, עם 35% מהם – 900 מיליון דולר. הסבבים הגדולים היו של איילנד, שגייסה רבע מיליארד דולר, וסייבריזן, שגייסה 120 מיליון. המגזר הטכנולוגי-פיננסי – הפינטק והאינשורטק – הגיע למקום השני, עם 600 מיליון דולר, שהם 23% מסך ההשקעות. עיקר הסכום הגיע מהגיוס בסך של חצי מיליארד דולר שביצעה ראפיד פייננשל נטוורק.
קוואנטום מאשינס עם גיוס של 170 מיליון דולר ואוגורי עם גיוס של 75 מיליון הביאו את תחום הטכנולוגיה התעשייתית למקום השלישי, עם סכום כולל של 300 מיליון. אחריו נמצאות טכנולוגיות הבריאות ומדעי החיים עם 200 מיליון דולר, שהם 8% מסך הגיוסים. הסבבים הבולטים היו של אלאוס הלת' – 60 מיליון דולר, ושל נאבינה – 55 מיליון.
רכישות בולטות ברבעון
ה-עסקה של הרבעון הייתה, כאמור, רכישת וויז על ידי גוגל תמורת 32 מיליארד דולר, שהיא האקזיט הגדול בתולדות ההיי-טק הישראלי. אך היו ברבעון עסקאות בולטות נוספות – גם אם בסכומים הרבה יותר נמוכים: רכישת נקסט אינשורנס על ידי ענקית הביטוח Munich Re תמורת 2.6 מיליארד דולר – אחד האקזיטים הגדולים ביותר בתחום האינשורטק, וכמה רכישות בתחום הסייבר: אלטריה נמכרה ב-150 מיליון דולר לצ'יין אנליסיס; וולקן סייבר נמכרה ב-150 מיליון לטנאבל; וארמיס רכשה את אוטוריו ושילמה עליה 120 מיליון דולר. בתחום הטכנולוגיה לעולמות הבריאות ומדעי החיים, סוניוי נמכרה ב-400 מיליון דולר לבוסטון סיינטיפיק ואנדוסטרים מדיקל – ב-100 מיליון דולר לקאנקה.
תגובות
(0)