השר איתן: "דליפה ממאגר ביומטרי אחיד לכל תושבי המדינה – מסוכנת פי עשרה מאסון צ'רנוביל"
ויכוח חריף פרץ בדיון המשותף לוועדות הפנים והמדע והטכנולוגיה, שהמשיכה לדון היום (ג') בהצעת חוק הביומטריה של ח"כ מאיר שטרית ● לדברי השר איתן, הוא לא משוכנע שנעשו כל המהלכים שימנעו זליגת מידע - שיכולה להיות הרת אסון ● בתגובה, הטיח ח"כ שטרית: "אתה מהלך אימים לשווא על הציבור, בין היתר מחוסר הבנה וחוסר ידיעה של העובדות" ● דורון שקמוני, יועץ אבטחה: אין הכרח להקים מאגר מרכזי
"דליפת מידע, ולו הקלה ביותר, ממאגר המידע הביומטרי לתעודות זהות ודרכונים, תהיה מסוכנת פי עשרה מאסון צ'רנוביל", אמר היום (ג') השר מיקי איתן במהלך המשך הדיון בנושא הצעת חוק הביומטריה, שנדונה בוועדה המשותפת לוועדת הפנים ולוועדת המדע והטכנולוגיה.
השר איתן, שתומך בחוק, ציין, כי לא השתכנע מדבריהם של אנשי משרד המשפטים, כי אכן נעשו כל הצעדים הדרושים כדי למנוע זליגת מידע ביומטרי, וכי הם עצמם מודים שיש סבירות מסוימת שתקלה כזו אכן תתרחש. "ברגע שהמידע יזלוג, יהיה זה שד שאי אפשר להחזירו לבקבוק – כל החיים במדינה ישתנו לגמרי, זה יהיה פשוט אסון", אמר איתן. "כמי שיצטרכו לתת דין וחשבון, עליכם לשקול את התועלת שבתעודות הדיגיטליות לעומת הסכנות. נכון שיש מקום לקחת סיכונים למען המטרה החשובה, אבל השאלה היא מהו הערך המוסף האמיתי שקיים כתוצאה מהקמת מאגר ביומטרי, ומהן החלופות".
איתן התעמת עם מנכ"ל משרד הפנים לשעבר, אריה בר, שנכח בדיון ותקף בחריפות את השר, שלדבריו לא טרח לרדת לפרטי החוק. משתתפים אחרים בדיון העירו לשר איתן, כי הצעת החוק כוללת איזונים ומטפלת בחומרה רבה במי שינסה להעביר מידע מהמאגר, ובנוסף אף נקבעה סוג חדש של עבירה לצורך זה.
איתן אמר, כי סביר להניח שגם אם החוק יאושר לאחר דיונים מעמיקים בכנסת, יש סיכוי סביר שהוא יגיע לבג"צ. לדבריו, תפקידה של הוועדה הוא למצוא איזונים ופתרונות לשאלות ששופטי בג"צ עשויים להעלות כאשר ידונו בסוגיה. איתן קרא לחברי הוועדה המשותפת ולמומחים שזומנו אליה, שלא להיכנס לדיון עם דעות קדומות, להאזין לכל ההשלכות שיש לחוק ולזכור שבמקרה של תקלה – מדובר בנזק בלתי הפיך. בנקודה זו פרץ ויכוח בין השר איתן לבין ח"כ מאיר שטרית, יו"ר הוועדה, שהטיח בו, כי הוא זורע פחד והיסטריה בציבור ללא כל סיבה, וכי חלק מדבריו נובעים מחוסר בידיעת הפרטים והכרת החוק. השר איתן נשאר בדעתו, ואמר, כי יש לפנות לאנשי טכנולוגיה כדי למצוא דרכים להפריד פיסית בין המאגרים, על מנת למנוע אפשרות גישה של אדם אחד לכל המאגר.
דורון שקמוני, יועץ לאבטחת מידע וחבר הנהלת איגוד האינטרנט אמר, כי אין שום קשר בין תהליך הנפקת התעודה הדיגיטלית לבין המאגר המרכזי: "הזיקה שמנסים ליצור בנושא זה היא מלאכותית. לכאורה, אין זה מחויב המציאות להקים מאגר מרכזי לצורך יישום הביומטריה, בין היתר מפני שלכל תושב במדינת ישראל יש מספר תעודת זהות, וניתן לשלוט בקלות על מציאות שבה לא יונפקו שתי תעודות לאותו המספר", אמר שקמוני. הוא הסכים עם השר איתן, שהזהיר מפני הסכנות הטמונות בהקמת מאגר ביומטרי, "בין היתר מפני שאנחנו לא ידועים כמצטיינים במיוחד בשמירה על מאגרי מידע".
הדיונים בנושא צפויים להתחדש בשבוע הבא, כשהדיון האחרון ייערך בעוד שבועיים, ב-15 ביולי. חבר הכנסת שטרית אמר, כי בדעתו להביא את הצעת החוק לאישור הכנסת בקריאה שנייה ושלישית עוד במושב הנוכחי, לפני פגרת הקיץ.
נחמד ככותרת.... אבל לא מחזיק מים.