אושרה בקריאה ראשונה הצעת חוק שתחייב את הממשלה לממן מאגרי מידע על תורמי מח עצם

לפי הצעת חוק שהגיש ח"כ זאב ביילסקי (קדימה), הממשלה תפקח על המאגרים ● כיום קיימים שלושה מאגרי מידע, שצפויים להתאחד, אם הצעת החוק תעבור בקריאות שנייה ושלישית ● ח"כ ביילסקי: "העניין הוא איתור נכון ומהיר של התורם, וזה מה שלא קיים כיום, כי הגורמים שמפעילים את המאגרים לא מתואמים ביניהם"

הכנסת אישרה בקריאה ראשונה הצעת חוק להסדרה ופיקוח על מאגרי המידע שכוללים נתונים על תורמי מח עצם לחולי סרטן הדם (לוקמיה). הסיבה להצעת החוק, הנתמכת על ידי הממשלה, היא הצורך במעקב אחר תורמים פוטנציאליים לחולים הזקוקים לכך.

ח"כ זאב בילסקי, מיוזמי הצעת החוק, אמר לאנשים ומחשבים, כי קיימים כיום בישראל שלושה מאגרי מידע המרכזים נתונים על למעלה מ-520 אלף תורמים אפשריים למח עצם. "המאגר הגדול ביותר מרוכז על ידי עמותת עזר מציון ומונה 460 אלף דגימות דם", אמר. "בנוסף, קיים מאגר בבית החולים הדסה, המונה 60 אלף דגימות, ויש גם מאגר של בית החולים שיבא, המונה כאלף דגימות". "מטרת הצעת החוק שלי היא, בין היתר, שהמאגרים יאוחדו או ינוהלו בצורה מבוקרת, עם פיקוח ממשלתי על אופן גיוס התורמים, ובעיקר סיוע במאמצים להגדלת המאגרים הקיימים".

לדברי בילסקי, "העובדה שקרובי משפחה בדרך כלל מתגייסים לתרומת דם אינה רלבנטית כרגע. יכולים להגיע 2000 איש לבדיקה ואף אחד מהם לא יתאים. באותה מידה  אפשר למצוא את מח העצם המתאים אחרי התורם השני. זה נשמע מזעזע, אבל זה כמו רולטה רוסית וכל יום הוא קריטי".

הוא הוסיף, כי "כמעט כל האוכלוסייה בישראל מתאימה לתרום מח עצם. העניין הוא איתור נכון ומהיר של התורם, וזה מה שלא קיים כיום. שלושת הגורמים שמפעילים את מאגרי המידע הקיימים עושים עבודה נפלאה, אבל, באופן טבעי, אין ביניהם תיאום. אני מעריך  שבהיערכות נכונה, ניתן להגדיל בהרבה את מאגר התורמים".

לאחר שנתקבלה בקריאה ראשונה, הועברה הצעת החוק לדיון בוועדות. אם היא תתקבל בקריאות שנייה ושלישית, ניתן יהיה להסדיר את נושא גיוס התורמים על פי אמות מידה ברורות. זאת ועוד, הגופים מרכזים כיום את המאגרים על בסיס וולנטרי ומגייסים תרומות כספיות. ח"כ בילסקי סבור, כי המדינה היא זו שצריכה לשאת בעלויות הבדיקות הללו, "כדי שלא ייווצר מצב שחולה שנזקק לתרומת מח עצם יסכן את חייו או ייאלץ לטוס לארצות הברית, כמו המקרה של הילדה עמית קדוש, שכולנו מתפללים לשלומה".

הצעת החוק של ביילסקי אינה הראשונה בעניין זה. בעבר, הציע ח"כ עמיר פרץ הצעת חוק דומה, ובכנסת הקודמת עשה זאת ח"כ דוד טל.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים